Pirmdiena, 15. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+6° C, vējš 1.34 m/s, R vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ja tev garšo sautēti skābēti kāposti...

Sautēti skābēti kāposti ir latviešu nacionālais ēdiens. Par to ir daudz nostāstu. Piemēram, pēc Otrā pasaules kara daudzas latviešu bēgļu ģimenes nokļuva Zviedrijā.

Sautēti skābēti kāposti ir latviešu nacionālais ēdiens. Par to ir daudz nostāstu. Piemēram, pēc Otrā pasaules kara daudzas latviešu bēgļu ģimenes nokļuva Zviedrijā. Kad latvieši kaimiņos skābējuši kāpostus, vietējie šausminājušies.
Šī smaka zviedriem šķitusi atbaidoša un līdzīga sapuvušu produktu smārdam.
No šodienas dietologu viedokļa, skābēti kāposti ir neveselīgi visādā ziņā — tos bieži gatavo ar treknu gaļu, tajos ir daudz sāls un cukura.
Tomēr tā vai citādi skābēti kāposti joprojām ir daudzu latviešu un citu tautu ēdienkartē. Skābu kāpostu gatavošanas recepšu ir daudz. Šo ēdienu var nobaudīt ne tikai daudzos ātrās ēdināšanas iestādījumos, bet pusfabrikātu veidā nopirkt gandrīz ikvienā veikalā. Atliek vien uzsildīt. Pret šo ēdienu cilvēki parasti nav vienaldzīgi — tas vai nu patiešām garšo vai šo ēdienu noliedz. Pirmie parasti atrodas, viņuprāt, labākās receptes meklējumos. Kad tā ir atrasta, tad meklējumi tiek pārtraukti un nekādas īpašas variācijas nenotiek. Protams, ja mainās kāpostu izcelsme, mainās arī ēdiena garša. Savu recepti atradu tikai pirms kāda gada. Knifs slēpjas apstāklī, ka sautējamās pīles dibens jāizklāj ar apmēram centimetru vai divus biezu svaiga speķa šķēlēm. Gluži vienalga — ar ādu vai bez. Kad ēdiens gatavs, speķi var izmest. Citu treknu gaļu kāpostos nelieku. Esmu iecienījis svaigas liellopu ribiņas, protams, tās, pie kurām ir klāt gana daudz gaļas. Dažreiz izmantoju gan liellopu, gan cūku ribiņas.
Kad pīles dibens noklāts ar speķi, tam virsū lieku kārtu ar kāpostiem un tai virsū liellopu ribiņas. Pēc tam atkal kāpostus, kurus pārkaisu ar ķimenēm, smalki sagrieztu sīpolu un cukuru. Virs šīs kārtas atkal ribiņas vai citu liesu gaļu (var cūkas) un kāpostus. Šo kārtu atkal pārkaisu tāpat kā iepriekšējo. Pīlē ieleju tik daudz ūdens, lai tas pārsegtu gandrīz visus kāpostus. Malās ielieku dažas lauru lapas. Traukam uzlieku vāku un lieku cepeškrāsnī. Malkas plītī gatavošanas ilgums ir apmēram pusotra stunda. Pa šo laiku gandrīz viss šķidrums ir novārījies. Pavisam pīlē ievietojas divi kilogrami kāpostu un gandrīz tikpat daudz gaļas. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem. Liellopu ribiņas var atdalīt no gaļas, jo uz šķīvja tās īsti labi neizskatās. Man var iebilst, ka šis kuņģim ir smags ēdiens un vakarā tādu nevajadzētu baudīt, tomēr tajās ģimenēs, kurās galvenā ēdienreize ir vakarā, reizi mēnesī kāposti nekādu ļaunumu nenodarīs. Atšķirībā no sautētiem svaigiem kāpostiem, kas pievienoto miltu un tomātu pastas dēļ ātri sabojājas, skābētie var glabāties daudz ilgāk.
Pērkot kāpostus Valkas tirgū, ir garantija, ka tie ir īstie, tas nozīmē — dabīgi ieskābēti un diezgan līdzīgi neatkarīgi no cilvēka, kurš tos pārdod. Rīgas tirgos tādus neatrast. Tur visi pēc dabīgā skābējuma tiek mērcēti atšķaidītā etiķskābē. Kad vienai paziņai, kura katru rudeni ieskābē apmēram 30 tonnu, jautāju, kāpēc tā, viņa atbildēja, ka dabīgi skābētos neviens nepirks, jo cilvēki pirms tam vēlas tos pagaršot. Ar etiķskābi skābinātie patiešām ir garšīgāki. Vismaz tā šķiet garšas kārpiņām uz mēles. Pircēji nedomā par to, ka etiķskābe ir produkts, kas veicina sirds apaugšanu ar taukiem. Šos taukus nenodzīs nekāda fiziskā slodze. Tirgū gandrīz katrs pārdevējs piedāvā trīs skābēto kāpostu veidus — saldus, vidējus un skābus. Tos parasti sagatavo iepriekšējās dienas vakarā, izskalojot noteiktas koncentrācijas etiķskābē. Pat burkānus un dzērvenes kāpostiem pievieno šajā sagatavošanas procesā. Ir padomāts arī par to, kur likt etiķūdeni ar kāpostu garšu — to pārdod par pieciem santīmiem plastmasas standartglāzē. Gribētāju netrūkst. Katrs, kurš ir skābējis kāpostus, zina, ka dabīgi skābētajiem daudz šķidruma nebūs. Labu apetīti! Vairākas interesantas skābētu kāpostu sautējuma receptes atrodamas mājas lapā www.virtuve.lv un, protams, visās latviskās virtuves pavārgrāmatās.
***
Vidzemes kāpostu sautējums
Sastāvdaļas: skābēti kāposti, žāvēts speķis, sīpoli, miežu putraimi, kartupeļi, sāls, garšvielu buljons vai ūdens.
Kubiņos sagrieztu cauraugušu žāvētu speķi sacep, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno sasmalcinātu sīpolu, pieliek skābētus (nospiestus) kāpostus un pielej buljonu vai ūdeni. Pēc tam pievieno nomazgātus putraimus un visu sautē, līdz kāposti un putraimi ir mīksti. Sautēšanas beigās pieliek lauru lapas un citas garšvielas. Sautējumu pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.
Skābu kāpostu sautējums svinībām
Daudzums paredzēts 10 cilvēkiem un ēšanai arī nākamajā dienā. Nepieciešams: 4 kilogrami skābu kāpostu (saldskābi ar burkāniem), kilograms svaiga speķa, 6 – 8 ēdamkarotes cukura un 2 – 4 ēdamkarotes ķimeņu.
Liek kāpostus vārīties, ik pa laikam pārbaudot, vai ūdens tos pārklāj. Pēc pusotras stundas pārbauda, vai tie izvarījušies mīksti. Ja mīksti, tad nokāš, taču katlā atstāj nedaudz šķidruma, lai nepiedeg.
Kamēr kāposti vārās, uz pannas cep smalki sagrieztu speķi, līdz tas pārvēršas taukos, tad tos kopā ar skrandžiem pievieno kāpostiem. Uz tās pašas pannas izkausē cukuru un piededzina, lai tas kļūtu brūns, pievieno kāpostiem un rūpīgi izmaisa. Pēc tam pievieno ķimenes un ļauj kāpostiem pasutināties vēl apmēram 15 minūtes.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.