Marinēti cāļu spārniņi folijā 2793 – 2831
Sastāvdaļas:
1 – 1,5 kilogrami cāļu spārniņu
2 – 3
sīpoli
3 – 5
ķiploka daiviņas
2
ēdamkarotes sojas mērces
1
ēdamkarote citrona sulas
1
ēdamkarote augu eļļas
sāls un
citas garšvielas pēc vajadzības
Šie garšīgie spārniņi
ātri “aizlidoja” no šķīvja.
Daudzi gan uzskata, ka putnu ādiņas, lai gan ir ļoti garšīgas, taču ir arī
kalorijām bagātas, tādēļ cenšas tās atdalīt un uzturā nelietot. Tomēr tik traki
neesot – ja var ticēt, tās noderot organisma imunitātes stiprināšanai, kā arī –
vistas ādā esot nepiesātinātie tauki, kas ir ļoti vajadzīgi sirdsdarbībai, pie
tam, tās izmetot, atbrīvojamies arī no derīgā proteīna. Lūk, kā! To gan cepot
un baudot vēl nebiju uzzinājusi.
Spārniņus noskaloju un apsusināju papīra
dvielī. Sīpolus un ķiplokus notīrīju un sarīvēju, pievienoju sojas mērci, sāli,
garšvielas, citrona sulu un augu eļļu. Piekaisīju arī pāris tējkarotes cukura
un garšvielas putnu gaļai. Visu labi samaisīju. Ar iegūto marinādi pārlēju
spārniņus un rūpīgi sajaucu. Liku bļodu ledusskapī, lai gaļa iemarinējas. Tam
nepieciešamas vismaz divas stundas, taču varam atstāt to tā arī pa nakti.
Pēc tam spārniņus ar marinādi izkārtoju uz
plāts, kas izklāta ar foliju, un arī cieši pārsedzu ar foliju. Liku cepties
līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī gandrīz stundu. Pēc tam foliju noņēmu un
liku gaļu atpakaļ krāsnī vēl apbrūnināties no virspuses.
Mazliet citādākas maizītes ar šprotēm 2921 –
2940
Sastāvdaļas:
1 kārbiņa šprotu eļļā
rudzu vai kāda cita maize
2 ķiploka
daiviņas
1 – 2
svaigi vai konservēti gurķi
svaigais
krēmsiers vai majonēze
Šos it kā jau ierastos,
bet varbūt pat aizmirstos zivju konservus, varam pasniegt svētdienīgāk un
kārdinošāk. Šim nolūkam rupjmaizes šķēlītes no abām pusēm apcepu pannā ar
nelielu daudzumu augu eļļas. Katru pēc tam vēl ierīvēju ar ķiplokiem. Svaigo
gurķi sagriezu mazliet iegarenās ripiņās.
Katru maizīti pārsmērēju
vispirms ar krēmsieru (ja tā ir ērtāk, varam izmantot majonēzi), tad liku gurķa
ripiņu, ko savukārt rotāju ar divām zivtiņām. Kopumā – ļoti garšīgas uzkodas,
liec kaut svētku galdā!
Kāpostu un krabju nūjiņu salāti “Fitness” 3010 –
3023
Sastāvdaļas:
200 gramu svaigu kāpostu
150 gramu
konservētas kukurūzas
100 gramu
krabju nūjiņu
1 tomāts
1 gurķis
olīveļļa
sāls
Šo garšīgo un vieglo
salātu pagatavošanai šoreiz gan izmantoju tā saukto Ķīnas kāpostu svaigā vietā.
To smalki sagriezu. Gurķi nomizoju un sagriezu pusripiņās, tomātu – nelielos
gabaliņos, bet surimi nūjiņas – ripiņās. Visas sastāvdaļas bļodā sajaucu, pēc garšas
pievienojot sāli un pārlēju ar nelielu eļļas daudzumu. Pavisam vienkārši un –
bez tā peltās majonēzes!
Tarte ar ķirbju biezeņa un iebiezinātā piena
pildījumu 3026 – 3062
Sastāvdaļas:
mīklai
200 līdz
250 gramu miltu
125 grami sviesta
70 gramu
cukura
1 ola
pildījumam
2 glāzes ķirbju biezeņa
1 kārbiņa
iebiezinātā piena ar cukuru
2 olas
0,5
tējkarotes kanēļa
0,5 tējkarotes malta ingvera
1 šķipsniņa
malta muskatrieksta
Un te vēl – kaut kas no
ķirbja. Šo gardo tarti (nejaukt šo franču vārdu ar ierasto konditorejas
izstrādājumu ar rotāto virsmu – torti) jeb groziņpīrāgu izcept nebija grūti.
Nepieciešamo ķirbju biezeni jau biju pagatavojusi iepriekš un noglabājusi
ledusskapī. Lai to iegūtu, izvēlējos vienkāršāko variantu – ķirbja gabaliņus
izsautēju nelielā ūdens daudzumā, tad nokāsu un sastampāju biezenī, taču
iztīrītu un gabaliņos sagrieztu ķirbi varot dažas minūtes pasautēt arī
mikroviļņu krāsnī vai cepeškrāsnī un tad sablendēt.
Nu atlika pagatavot mīklu. Miltus saberzu
kopā ar sviestu. Tad pievienoju cukuru, olu un samīcīju mīklu, savēlu to bumbā
un uz apmēram stundu ievietoju ledusskapī. Tikmēr jau gatavoju pildījumu –
ķirbju biezenim piemaisīju iebiezināto pienu ar cukuru, piekaisot arī
garšvielas. Piesitu arī olas un visu ar putojamo slotiņu sakūlu viendabīgā
masā.
Mīklu izņēmu no ledusskapja un izveltnēju uz
cepamā papīra tā, lai, kopā ar to ievietojot veidnē ar noņemamo gredzenu,
izveidotos arī mīklas apmalīte. Nu varēju liet pildījumu “groziņā” un izlīdzināt. Veidni ievietoju uzkarsētā cepeškrāsnī.
Vispirms 15 minūtes cepu pīrāgu 200 grādu temperatūrā, pēc tam temperatūru
samazināju līdz 170 grādiem un cepu vēl 40 – 45 minūtes līdz gatavībai.