Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: Brigita Skaistkalne

Tako ar vistu “mājas gaumē”

• 3 mazās tortiljas,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• neliela vārīta vai cepta
cāļa fileja vai cita daļa,

• 3 plānas siera šķēles,

• 1 neliels svaigais gurķis,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• 3 ķiršu tomātiņi,

• ½ avokado,

• 3 ēdamkarotes skābā
krējuma,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• sāls,

• pipari,

• zaļumi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

TAKO varam “uzburt” arī mājās, turklāt – no ledusskapī “sastopamajām” izejvielām, ko esam iegādājušies “visādam gadījumam”. Garšoja ļoti labi, domāju, ka šādi pasniegts ēdamais bija arī samērā veselīgs. Šoreiz pat negatavoju karstās uzkodas, tikai tortiljas plāksnes nedaudz apcepu pannā. Sagriezu strēmelītēs kūpinātu vistas girosu, svaigo gurķi un nomizotu avokado. Katru tortilju pārklāju ar lielu, plānu siera šķēli un vidū pārlocīju. Tad izkārtoju pildījumu – sagriezto vistas gaļu, gurķa un avokado šķēlītes. Mazos ķiršu tomātiņus pārgriezu uz pusēm un arī pievienoju pildījumam. Virsū liku pa karotei skābā krējuma, uzkaisīju sāli, piparus pēc garšas un sasmalcinātus sīpolu lociņus. Varam izmantot arī kādu citu iecienītu mērcīti vai bezpiedevu jogurtu, bet zaļumiem – dilles vai pētersīļus.

Kvinoja ar dārzeņiem “Veselīgā mozaīka”

• 1 sarkanais sīpols,

• 2 ķiploka daiviņas,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• olīveļļa,

• 1 glāze kvinojas,

• 1 sarkanais saldais
pipars,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• ķirbja šķēle,

• ½ kārbas konservētu
melno pupiņu,

• ½ glāzes saldētu vai
konservētu zaļo zirnīšu,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• 2 tomāti,

• šķipsna čili pārslu,

• sāls,

• pipari,

• 1,5 glāzes dārzeņu
buljona,

• sīpolu lociņi.

VESELĪGAI MALTĪTEI iesaku pagatavot dārzeņus kopā ar uzturvielām bagātu produktu – kvinoju. Tā jau labu laiku “iedzīvojusies” veikalu plauktos, taču vēl ne tik bieži to izmantojam savā ēdienkartē. Šoreiz biju iegādājusies divkrāsu kvinoju, to nu liku lietā. Sīpolus un ķiplokus notīrīju un sasmalcināju, tad sautējamajā katlā sakarsētā olīveļļā apcepu. Pēc tam pievienoju noskalotu un notecinātu kvinoju, no sēkliņām iztīrītu un gabaliņos sagrieztu sarkano saldo piparu, līdzīga lieluma gabaliņos sagrieztu ķirbja mīkstumu un tomātus, konservētus zirnīšus un nokāstas un noskalotas konservētas melnās pupiņas. Piekaisīju arī čili pārslas, piparus un sāli. Pārlēju visu ar buljonu, uzliku katlam vāku, uzvārīju un turpināju lēni vārīt, līdz kvinoja gatava un šķidrums tajā sasūcies. Tam vajadzēja 20 – 25 minūtes. Pagaršoju, vai vēl nevajag sāli un piparus, sautējumu ar dakšiņu uzirdināju un pārkaisīju ar sasmalcinātiem sīpolu lociņiem.

Piena želeja ar ogu mērci

ŽELEJAI:

• 500 mililitru piena,

• 20 gramu želatīna,

• 50 mililitru ūdens,

• 110 gramu cukura,

• vaniļas cukurs.

MĒRCEI:

• 200 gramu saldētu
ķiršu,

• 50 mililitru ūdens,

• 1 ēdamkarote cukura,

• 1 ēdamkarote
kukurūzas cietes.

SALDĒTĀS OGAS līdz vasarai labāk apēst gardu muti vai arī izmantot desertu pagatavošanai. No ķiršiem, piemēram, varam izvārīt mērci piena želejas pārliešanai. Tad tikai jāliek katliņā ogas, cukurs un ūdenī izšķīdināta ciete un jākarsē, līdz mērce sabiezē. Pēc tam mērce jāatdzesē. Piena želeja ir gardums, ko varam pagatavot pavisam ātri. Želatīnu aplēju ar ūdeni un minūtes desmit ļāvu uzbriest. Katliņā ielēju pienu, piekaisīju cukuru (tik daudz, cik receptē norādīts, pat nepievienoju), vaniļas cukuru garšai un karsēju, raugoties, lai nesāk vārīties. Karstajā pienā liku uzbriedināto želatīnu un maisīju, lai tas izšķīst. Saldo maisījumu salēju stikla trauciņos, no šī daudzuma varēs pamieloties četri ēdāji, un atdzesēju. Pēc tam ievietoju ledusskapī sastingšanai. Želejai pirms baudīšanas pārlēju atdzesētu ķiršu mērci. Ja saldētie ķirši nav pieejami, varam izmantot arī kādu ievārījumu ar ķiršu ogām vai mērci izvārīt no citām ogām vai augļu gabaliņiem.

Salāti ar tomātiņiem un kūpinātu lasi

• Dažādu lapu salāti,

• kūpināts lasis,

• citrons,

• mazie tomātiņi,

• sarkanais sīpols,

• pipari.

APMĒRAM DESMIT MINŪTĒS varam pagatavot šādus gardus un veselīgus salātus vieglai uzkodai vai kādai ēdienreizei. Sastāvdaļu daudzums atkarīgs no ēdāju skaita un apetītes.

Dažādas salātu lapas – tās iepakojumā bija jau sagrieztas un pat mazgātas -, uzticoties ražotājam, izkārtoju uz šķīvja. (Jāizlasa gan norādījumi uz iepakojuma, jo pārsvarā varam atrast brīdinājumu, ka salātlapas pirms lietošanas ir jānomazgā.) Virsū izkārtoju nepārgrieztus ķiršu tomātiņus un sagrieztu notīrītu sarkano sīpolu. Kūpinātu lasi sagriezu strēmelītēs un izliku virs salātiem, pārkaisīju piparus un visu pārslacīju ar citrona sulu. Salātiem, pēc izvēles, vēl varam pievienot arī nedaudz olīveļļas.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.