Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: Brigita Skaistkalne

Mango krēms “Saulīti gaidot”

• 1 liels mango,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• 200 mililitru saldā krējuma,

• 50 gramu iebiezinātā piena ar cukuru,

• ogas (pēc izvēles).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

PAVISAM VIEGLI un ātri, ja vien talkā ņemam mikseri un smalcinātāju, bija pagatavot šo gardo desertu. Nomizoju, atbrīvoju no kauliņa un sagriezu gabalos gatavu mango un sablendēju viendabīgā masā. Saputoju saldo krējumu, beigās pievienojot iebiezināto pienu ar cukuru. Pēc tam mango masā pakāpeniski iecilāju saputoto saldā krējuma masu. Krēmu izliku stikla trauciņos un ievietoju ledusskapī. Pirms baudīšanas rotāju ar mango šķēlītēm un svaigām avenēm. Domāju, ka šo vieglo un gardo putojumu varētu arī sasaldēt un baudīt kā atsvaidzinošu saldējumu.

Tītara gaļas gulašs ar rīsu nūdelēm

• 300 – 400 gramu tītara filejas,

• 1 cukīni,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• 1 sīpols,

• 2 ķiploka daiviņas,

• olīveļļa,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• 100 gramu saulē kaltētu tomātu,

• 1 kārba konservētu sagrieztu tomātu,

• timiāns,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• sāls,

• cukurs,

• pipari,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• pētersīļi,

• 1 ēdamkarote cietes,

• spageti vai rīsu nūdeles.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

GARDAJAI MALTĪTEI sīpolus un ķiplokus notīrīju un sasmalcināju. Cukīni sagriezu salmiņos. Ja esam iegādājušies tītara fileju, tā jāsagriež gabaliņos. Biju nopirkusi jau sagrieztu tītara gaļas gulašu, to eļļā, ko šoreiz ņēmu no saulē kaltēto tomātu burciņas, strauji apcepu. Tad pannā pievienoju sīpolus, ķiplokus un cukīni, kā arī timiānu un apmaisot lēni apcepu. Pēc tam pieliku gan smalkāk sagrieztus saulē kaltētos tomātus, gan konservētos sagrieztos tomātus savā sulā. Pannas saturu uzkarsēju un pavārīju, piemaisīju sāli, piparus un arī mazliet cukura. Pirms gatavības pāris ēdamkarotēs auksta ūdens izšķīdināju ēdamkaroti cietes, to iemaisīju sautējumā un visu vēl uzkarsēju.

Šo ēdienu varam pasniegt gan kopā ar spageti vai citiem izvārītiem makaroniem jeb pastu, gan arī ar kartupeļu biezeni vai rīsiem, ja tā garšo labāk. Šoreiz izvēlējos ātri pagatavojamās rīsu nūdeles – vārītā ūdenī zem vāka tās paturēju minūtes trīs, pēc tam nokāsu un noskaloju zem auksta tekoša ūdens. Nūdeles viegli iemaisīju gulašā un pārkaisīju ar sasmalcinātām pētersīļu lapiņām.

Krēmsiera pankūkas “Zaļumu saspēle”

• 3 olas,

• 150 gramu krēmsiera,

• 2 ēdamkarotes auzu miltu,

• sāls,

• zaļumi (lociņi, dilles, pētersīļi),

• sviests cepšanai.

PILNGRAUDU auzu miltus un šķipsniņu sāls piekaisīju bļodā saklapētām olām, krēmsieram un noskalotiem, nosusinātiem un sasmalcinātiem zaļumiem. Tos varam izvēlēties dažādus, šoreiz bagātīgi pievienoju sīpolu lociņus, pētersīļu lapiņas, dilles, kā arī mazliet spinātu. Ja mājās nav auzu miltu, tos iespējams iegūt, auzu pārslas samaļot miltos kafijas dzirnaviņās. Protams, kviešu milti arī derēs. Visu labi samaisīju. Nelielā pannā, lai pankūku būtu vieglāk apvērst, izkausēju mazliet sviesta un ar karoti lēju tur mīklu. Cepu no abām pusēm, līdz pankūka kļuva maigi brūna. Tā izcepu visu mīklu.

Piena zupa ar grūbām un biezpiena klimpām

• 100 gramu pērļu grūbu,

• 2 glāzes piena,

• sāls,

• 100 gramu saldētu vai konservētu zaļo zirnīšu,

• 200 gramu biezpiena.

PIENA ZUPAS nebiju vārījusi vismaz gadus divdesmit. Taču šī recepte piesaistīja, arī piens bija jāizmanto, tādēļ ideju liku lietā. Šāds vārījums ir veselīgs, jo bagāts olbaltumvielām, un garšos arī tiem, kuri neēd gaļas ēdienus. Grūbas bēru katliņā, pārlēju ar divām glāzēm uzkarsēta ūdens un vārīju uz lēnas uguns pēc norādījumiem uz iepakojuma – apmēram 20 līdz 25 minūtes. Ja ūdens katliņā jau izvārījies, bet grūbas vēl nav kļuvušas mīkstas, šķidrumu varam papildināt. Pēc tam pielēju pienu, piebēru noskalotus un notecinātus konservētus zaļos zirnīšus, piekaisīju sāli garšai un visu uzvārīju. Tad no uguns nocēlu un verdošajā zupā ar karoti liku sausa, stingra biezpiena pikas jeb klimpas. Uzliku katliņam vāku un atstāju, lai minūtes piecas biezpiens izkarst.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.