
Foto: Brigita Skaistkalne
Salāti no turku zirņiem “Veselīgu dienu!”
• 1 avokado,
• 200 gramu konservētu turku zirņu,
• 2 olas,
• ½ svaiga gurķa,
• 1 selerijas kāts,
• dilles,
• 3 ēdamkarotes kefīra vai bezpiedevu jogurta,
• ½ tējkarotes sinepju,
• sula no 1/3 citrona,
• sāls,
• malti pipari,
• pilngraudu maizes šķēles.
VESELĪGOS SALĀTUS varam likt uz pilngraudu maizes šķēlēm un pagatavot apetīti rosinošas brokastis, kā arī baudīt, neliekot tos uz maizes. Vispirms izvārīju un atdzesēju olas. Konservētos turku zirņus jeb aunazirņus noskaloju, bēru bļodā un samīcīju, lai veidojas gabalaina masa. Tai piemīcīju nomizotu avokado. Svaigo gurķi, selerijas kātu un diļļu zaļumus sīki sagriezu, pēc tam piemaisīju masai. Piejaucu sinepes, šķipsnu sāls, piparus, citrona sulu un bezpiedevu jogurtu. Vārītās olas nolobīju, sarīvēju un arī iemaisīju salātu masā. Tad to liku bļodiņā un rotāju ar olu ripiņām un dillēm. Daļu salātu izliku uz iepriekš pannā apgrauzdētām graudu maizes šķēlītēm. Šī recepte varētu noderēt arī tiem, kuri pirms Lieldienām ievēros gavēni. Labu apetīti!
Spinātu un banānu pankūkas “Zaļais kurss”

• 2 lieli banāni,
• 2 saujas spinātu,
• 50 mililitru augu piena vai ūdens,
• 2 olas,
• 4 ēdamkarotes auzu miltu,
• 1 tējkarote cepamā pulvera,
• šķipsniņa sāls.
LAI IZCEPTU šīs gardās pankūciņas no skaisti zaļās mīklas, blendera krūzē liku nomizotus un gabalos sagrieztus divus lielus mīkstus banānus, kā arī pārlasītas un noskalotas spinātu lapiņas. Pielēju nedaudz ūdens un visu sablendēju viendabīgā masā. To lēju bļodā, piesitu olas un labi samaisīju. Tad piekaisīju kopā sajauktas mīklas sausās sastāvdaļas – auzu pilngraudu miltus, cepamo pulveri un sāli. Visu kopā kārtīgi samaisīju. Pannā uzsildīju eļļu – šoreiz olīvu un saulespuķu – un ar karoti lēju tur mīklu, lai veidojas nelielas pankūciņas. Cepu tās zeltaini brūnas – apmēram trīs minūtes no katras puses. Cukuru mīklai netiku pievienojusi, jo no banāniem tā ieguva dabīgu saldumu. Taču, ja, pankūkas ēdot, vēlēsimies to notušēt, lieliski palīdzēs zaļais bazilika pesto. Izmantojot spinātus un baziliku, zaļumu mērci iespējams pagatavot arī pašiem, lai gan pankūciņas varam baudīt arī ar bezpiedevu jogurtu vai skābo krējumu.
Šokolādes klimpas ar dzērveņu ķīseli

• 200 gramu šokolādes,
• 200 mililitru saldā krējuma,
• 2 tējkarotes želatīna,
• dzērveņu sula,
• ūdens,
• cukurs,
• kartupeļu ciete.
KO ŠOREIZ BAUDĪT saldajā ēdienā? Izmēģināju šo recepti un pagatavoju šokolādīgu gardumu. Dabīgajai dzērveņu sulai katliņā pielēju ūdeni un piekaisīju cukuru pēc garšas, raugoties, cik skābu vai saldu ķīseli vēlos, un uzvārīju. Sulu iebiezināju ar nelielu daudzumu (šķidrajam ķīselim parasti uz litru šķidruma ņemu vienu ēdamkaroti cietes, biezajam – četras) aukstā ūdenī izšķīdinātas kartupeļu cietes, ķīseli vēlreiz uzkarsējot. Klimpām uzbriedināju želatīnu divās ēdamkarotēs novārīta auksta ūdens. Šokolādi salauzīju gabaliņos un kopā ar pusi paredzētā saldā krējuma katliņā karsēju un samaisīju viendabīgā masā. Iemaisīju izšķīdinātu uzbriedināto želatīnu un atdzesēju. Atlikušo saldo krējumu saputoju un iecilāju šokolādes maisījumā, pēc tam ievietoju ledusskapī sastingt. Vēlāk ar karoti ņēmu brūno masu, lai veidojas klimpas, un liku tās atdzesētā dzērveņu ķīselī. Rotāju ar dzērveņu ogām un piparmētru lapiņām.
Ķirbju un banānu pankūkas ar ogām

• 1 mīksts banāns,
• 200 gramu ķirbja mīkstuma,
• 1 ola,
• ½ tējkarotes cepamā pulvera,
• ½ tējkarotes kanēļa,
• šķipsna sāls,
• 3 ēdamkarotes auzu pilngraudu miltu,
• mellenes (svaigas vai saldētas).
SAULES UN PANKŪKU svētku svinēšanas laikā vai kristiešu Meteņiem par godu, un tie šogad iekrīt 2. martā, vairāk tiek ēstas dažādas pankūkas – plānās, biezās, rauga mīklas, pildītās… Tādēļ šomēnes meklēju receptes, lai kādas veselīgas un garšīgas pankūkas jau izceptu un nogaršotu.
Ķirbja gabalam nogriezu mizu un pankūkām nepieciešamā lieluma mīkstumu sarīvēju. Gatavu banānu ar dakšiņu samīcīju un pievienoju klāt. Pēc tam – arī pārējās sastāvdaļas: olu, cepamo pulveri, auzu pilngraudu miltus, kanēli garšai, šķipsniņu sāls, kā arī lielogu mellenes. Ogas gan šoreiz bija tik lielas, ka nācās tās pārgriezt uz pusēm, lai tās labāk iekļautos mīklā. Visu kārtīgi samaisīju un no mīklas, liekot to ar karoti pannā ar uzsildītu olīveļļu, uz lēnas uguns cepu pankūkas, līdz tās kļuva zeltaini brūnas no abām pusēm.
Reklāma