Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti

Foto: Brigita Skaistkalne

Biezpiena un burkānu plācenīši

• 400 gramu 6 – 9 % biezpiena,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• 4 ēdamkarotes mannas,

• 1 svaigs burkāns,

• 2 olas,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• 2 ēdamkarotes cukura,

• 15 gramu sviesta,

• šķipsniņa sāls,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• milti,

• augu eļļa.

MIEŽU PLĀCENI Meteņiem varam arī necept, taču veselīgus biezpiena plācenīšus ar burkāniem pagatavot gan iesaku. Biezpienu ar kartupeļu stampiņu vēl samīcīju vijīgākā masā. Burkānu nomazgāju, notīrīju un sarīvēju uz smalkās rīves. Nelielā sviesta daudzumā, pielejot arī mazliet ūdens, to pannā izsautēju. Olas ar cukuru un sāli ar putojamo slotiņu samaisīju, piekaisīju mannas putraimus, pieliku atdzesētos burkānus un labi sajaucu kopā ar biezpienu. Mīklu atstāju mierā vismaz minūtes 20, lai manna uzbriest. Pēc tam no masas izveidoju plācenīšus, apviļāju miltos un pannā ar uzkarsētu augu eļļu uz vidējas uguns cepu tos no abām pusēm, līdz tie kļuva zeltaini brūni. Pēc tam izliku uz papīra dvieļa, lai tur uzsūktos liekās taukvielas. Gardi bija tāpat, taču pasniegt tos varam arī ar skābo krējumu un ogām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ķirbju un dzērveņu krēms ar vaniļas mērci

• 100 gramu ķirbja,

• 150 gramu dzērveņu,

• 150 gramu cukura,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• 250 mililitru saldā krējuma,

• 1,5 tējkarotes želatīna,

• rīvēta citrona miziņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

LIELISKU SALDO ĒDIENU varam pagatavot un baudīt no vietējos dārzos un purvos augušajiem labumiem. Ķirbji un arī vēl noglabātās vitamīniem bagātās dzērvenītes taču jāliek lietā!

Želatīnu uzbriedināju apmēram divās ēdamkarotēs auksta novārīta ūdens. Gabalu ķirbja sarīvēju skaidiņās, kopā ar noskalotām dzērvenēm liku katliņā un, pielejot dažas ēdamkarotes ūdens, uzvārīju. Pēc tam turpināju visu vārīt tik ilgi, līdz ķirbji kļuva mīksti un ogas sāka šķīst. Tad ar mietveida mikseri masu sablendēju, liku katliņu uz vēl karstā plīts riņķa un, masu neuzvārot, tajā izšķīdināju uzbriedināto želatīnu. Piekaisīju arī cukuru un rīvētu citrona miziņu. Masu atdzesēju un iecilāju tajā saputotu saldo krējumu. Šis saldēdiens labi garšo kopā ar vaniļas mērci. Šoreiz to pagatavot bija vienkārši –pulveri no paciņas labi sakūlu kopā ar aukstu pienu pēc norādījumiem uz iepakojuma.

Dārzeņi ar biezpienu “Pavasari gaidot”

• 1 gurķis,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• 2 tomāti,

• 5 redīsi,

• 2 vārītas olas,

• 250 gramu biezpiena,

• 150 mililitru jogurta vai kefīra,

• diļļu vai pētersīļu zaļumi,

• sāls,

• pipari.

NO BIEZPIENA, pievienojot pavasarīgus dārzeņus, varam pagatavot garšīgus un veselīgus salātus. Vispirms izvārīju un atdzesēju olas. Tās nolobīju un sagriezu. Dārzeņus labi nomazgāju un sagriezu vēlamajos gabaliņos. Biezpienu sajaucu kopā ar bezpiedevu jogurtu, piekaisot sāli, piparus un sasmalcinātus diļļu zaļumus. Pēc tam biezpienā uzmanīgi iejaucu arī sagatavotos dārzeņus un vārītās olas. Tad šādus salātus varam baudīt kopā ar maizi vai vārītiem kartupeļiem.

Pērļu grūbu un kartupeļu biezputra

• 100 gramu pērļu grūbu,

• daži kartupeļi,

• 1 sīpols,

• piciņa sviesta,

• kūpināta cauraugusi cūkgaļa,

• 200 mililitru saldā krējuma,

• timiāns,

• raudene,

• malts muskatrieksts,

• pipari,

• sāls.

METEŅI – vieni no latviešu gadskārtu svētkiem – saskaņā ar senlatviešu Saules gada kalendāru tradicionāli tiek svinēti 6. februārī. Nosacītais viduspunkts starp Ziemassvētkiem un Lieldienām iezīmē ziemas beigu tuvošanos un pavasara tuvošanos, tāpēc Meteņus var dēvēt arī par pavasara gaidīšanas svētkiem. Tiem par godu galdā celti arī īpaši ēdieni. Tad vārījuši, piemēram, taukoni – biezputru no putraimiem un grūbām. Ja bijusi gaļa, tad pielikuši kādu gabaliņu, bet, ja tās nav bijis, izlīdzējušies ar drusciņu tauku, piegriežot arī sīpolu un pievienojot sāli. Iedvesmai pārlasot vairākas receptes, arī es izvārīju gardu biezputru. Ņēmu vienu no četriem iepakojumā esošajiem maisiņiem ar pērļu grūbām, tās noskaloju un, vadoties pēc norādījumiem uz iepakojuma, liku tās vārītā ūdenī un vārīju minūtes 20. Otrā katliņā jāizvāra kartupeļi, taču tie man jau bija gatavi. Pannā izkausēju sviesta pikucīti un tajā apcepu sagrieztus sīpolus. Daļu kūpināta cūkgaļas vaidziņa sagriezu nelielos gabaliņos, daļu – šķēlītēs. Gaļu dziļākā pannā apcepu. Šķēlītes atliku malā, bet gaļas gabaliņiem pannā pievienoju saceptos sīpolus, notecinātas un uzirdinātas izvārītās grūbas, nelielos gabaliņos sagrieztus vārītos kartupeļus, kā arī garšvielas – kaltētu raudeni, timiānu, muskatriekstu, piparus un sāli. Pielēju saldo krējumu un visu kopā apmaisot sautēju 10 – 15 minūtes. Izvārīto biezputru pārkaisīju ar sasmalcinātiem sīpolu lociņiem un rotāju ar saceptajām gaļas šķēlītēm.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Komentāri (1)

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.