Mājās gatavotas “Tiramisu” konfektes
● 100 gramu cepumu “Dāmu pirkstiņi”,
● 2 – 3 ēdamkarotes krēmsiera,
● 2 – 4 ēdamkarotes pagatavotas stipras
kafijas,
● kakao pulveris.
GADA NOGALES SVĒTKIEM piestāv arī dažādi saldumi. Kāpēc gan tos, turklāt pat veselīgākus, bez papildus pievienota cukura, nepagatavot pašiem?
Nepieciešamo cepumu daudzumu ar mīklas rulli uz cepampapīra sasmalcināju sīkās drupatās. Te varam ņemt palīgā arī blenderi. Cepumiem bļodā pievienoju krēmsieru un pielēju pāris karotes iepriekš izvārītas un atdzesētas stipras kafijas. Šoreiz piepilināju garšai arī pāris pilītes ruma esences. Visu labi samaisīju kopā un no masas savēlu nelielas bumbiņas, ko apviļāju kakao pulverī. Pirms baudīšanas gardumu vēl ievietoju ledusskapī sastingšanai.
Ja no šādas masas savelsim nedaudz lielākas bumbiņas, tās jau atgādinās kūciņas “Kartupelis”, kādas, arī ar ruma garšu, reizēm iespējams iegādāties jau par lielākām “naudiņām”, nekā iztērējām dažām izejvielām, gatavojot šo kārumu paši.
Pannā ceptas laša filejas
● svaiga laša fileja,
● sāls,
● pipari,
● sviests,
● citrons,
● lapu salāti.
GADU MIJU sagaidot, tradicionāli galdā ir arī jūras veltes, kas ne tikai nodrošina sātīgu maltīti, bet arī bagātību, jo – Vecgada vakarā esot jāēd zivis, bet zvīņas jāliek makā, lai visu gadu būtu nauda.
Pavisam ātri un viegli, neko nesarežģījot, izdevās izcept gardu lasi. Laša filejas gabalus bez ādas noskaloju zem remdena tekoša krāna ūdens un mazliet apsusināju. Liku tos traukā un bagātīgi apkaisīju ar sāli un pipariem. Uz pannas izkausēju sviestu, izkārtoju tur visus laša gabaliņus un cepu, līdz tie kļuva viegli brūni. Pēc tam tos apvērsu uz otru pusi un pacepu vēl kādu minūti. Tad uzliku pannai vāku, nogriezu uguni un ļāvu uz pannas gatavoties jeb sutināties. Lasis izcepās ļoti ātri. Uz plīts šo zivi nevajag atstāt pārāk ilgi, jo tad tā kļūst sausa. Gatavās filejas varam pasniegt kopā ar svaigiem lapu salātiem, uzspiežot citrona sulu.
Citrusaugļu salāti ar spinātiem un rukolu
● spināti,
● rukola,
● apelsīns,
● greipfrūts,
● pomelo,
● sāls,
● melnie pipari,
● ogu sīrups,
● eļļa,
● valrieksti,
● baltais siers.
ATSPIRDZINOŠI, svaigi un veselīgi salāti priecēs gan acis, gan vēderu. Arī pagatavošanai nevajadzēs veltīt daudz laika.
Rukolas un spinātu lapiņas noskaloju, apsusināju un izliku uz šķīvja. Virs tām kārtoju apelsīna un greipfrūta fileju gabaliņus bez baltajām plēvītēm. Ja ir, te iespējams izmantot vēl arī pomelo augļa filejas. Salātiem labi iederējās arī mazās siera “Mozzarella” bumbiņas, taču tās varam izgriezt arī no cita mīkstā baltā siera. Viegli pārkaisīju sāli un piparus un pārlaistīju ar mērcīti, ko pagatavoju, sajaucot ogu sīrupu ar augu eļļu attiecībā 1 : 2. Visbeidzot salātus pārkaisīju ar sadrupinātiem valriekstiem un lazdu riekstiem. Iederēsies, protams, arī pekanrieksti, Indijas vai citi.
Vārītas mēles salāti ar gurķiem
● 600 gramu vārītas mēles,
● 6 vārītas olas,
● 1 svaigs garais gurķis,
● 4 marinēti gurķi,
● 150 gramu skābā krējuma,
● 150 gramu majonēzes,
● 1 tējkarote cukura,
● sāls,
● 1 ēdamkarote sinepju vai mārrutku.
LAI IZVĀRĪTU MĒLI, nepieciešams daudz laika. Tā jānomazgā, jāliek katlā, lai ūdens to nosedz, jāuzvāra un jāturpina vārīt, ar putu karoti nosmeļot putas, ja tādas izveidojušās. Tad jāpievieno kāds smaržīgais pipars, lauru lapas un sāls. Uz mazākas uguns zem vāka to jāturpina vārīt vismaz pāris stundas, līdz tā mīksta. Izcelta no katla, tā uz minūtēm piecām vēl jāliek aukstā ūdenī un, izņemtai no tā, jānovelk apvalks. Pēc tam tā jāliek atpakaļ buljonā un tur arī jāatdzesē. Tikai pēc tam to varam izņemt un sagriezt vēlamajos gabaliņos. Šīs pamācības izlasīju “rakstos”, pati gan vēl neesmu mēli vārījusi. Šoreiz mēli iegādājos jau izvārītu. Tādēļ salātu pagatavošana daudz laika neaizņēma, to tikai atlika sagriezt strēmelītēs. Olas, šoreiz paipalu, vārīju trīs ar pusi minūtes, pēc tam atdzesēju, nolobīju un sakapāju. Tās salātiem varam arī sarīvēt. Svaigo gurķi un arī marinētos sagriezu nelielos gabaliņos. Visas sastāvdaļas samaisīju ar skābo krējumu (bez majonēzes), pieliekot tikai garšvielas un sinepes.
Reklāma