Skābā krējuma kafijas krēms
● 200 gramu 20 – 25 % skābā krējuma,
● ½ glāzes pūdercukura,
● vaniļas cukurs,
● 4 ēdamkarotes izvārītas stipras dabīgās kafijas,
● 10 gramu želatīna,
● 60 mililitru ūdens.
SALDAJĀ ĒDIENĀ varam pamieloties ar šādu krēmu. Lai to pagatavotu, vispirms aukstā novārītā ūdenī iemērcu želatīnu un atstāju to apmēram pusstundu, lai uzbriest. Skābo krējumu kopā ar pūdercukuru un vaniļas cukuru pēc garšas bļodā (receptē ieteikts šo bļodu uzmanīgi vēl ievietot traukā ar aukstu ūdeni) putoju, līdz masa bija palielinājusies apjomā divas reizes. Želatīnu izšķīdināju un tam caur sietiņu pielēju atdzisušu kafiju.
Tad bļoda ar krējuma krēmu jāizceļ no ūdens peldes. Tievā strūkliņā krēmam lēju klāt kafijas un želatīna maisījumu un putoju visu kopā vēl dažas minūtes. Pēc tam aromātisko masu salēju saldēdiena trauciņos un uz pāris stundām ievietoju ledusskapī sastingšanai. Krēmu varam baudīt ar kādu skābāku mērci vai pārkaisīt ar šokolādes skaidiņām.
Vārītu biešu un kukurūzas salāti
● 300 gramu biešu,
● 1 mazā kārbiņa
konservētas kukurūzas,
● 1 sarkanais sīpols,
● pētersīļu zaļumi,
● 2 ēdamkarotes
olīveļļas,
● 2 tējkarotes citrona
sulas.
LAI IETAUPĪTU LAIKU, parasti bietes iegādājos jau izvārītas. Ja izmantojam svaigās, tās, ietītas folijā, ieteikts stundu cept līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Vārītās bietes atlika tikai nomizot un sagriezt kubiņos. Tās liku bļodā, pievienoju notecinātu konservēto kukurūzu, nomizotus un salmiņos sagrieztus sarkanos sīpolus un sasmalcinātus pētersīļu zaļumus. Bļodas saturu apmaisīju un piejaucu olīveļļu un citrona sulu. Ātri, gardi un veselīgi salāti.
Rudenīgas tostermaizes ar āboliem un kanēli
● 2 āboli,
● 2 tostermaizes šķēles,
● 2 olas,
● ½ ēdamkarotes cukura,
● 1 tējkarote kanēļa,
● 20 gramu sviesta,
saldējums.
LAI PANAŠĶĒTOS ar šādu rudenim piestāvošu un viegli pagatavojamu gardumu, šoreiz izmantoju vairākas mazās jeb mini tostermaizes šķēlītes. Vispirms nomazgāju un nomizoju ābolus un izgriezu tiem serdes. Augļu mīkstumu sagriezu nelielās daiviņās un līdz zeltainumam apcepu sviestā, pievienojot arī cukuru un kanēli.
Atsevišķi ar dakšiņu viegli sakūlu olas ar šķipsniņu kanēļa un cukura. Maizes šķēlītes apmērcēju sakultajās olās un no abām pusēm apcepu viegli ietaukotā pannā. Gatavās maizītes pārklāju ar saceptajiem aromātiskajiem āboliem. Labi garšoja kopā ar saldējumu, bet rotājumam varam izmantot kādu piparmētru lapiņu.
Auzu pārslu biezputra ar ķirbjiem
● 60 gramu auzu pārslu,
● 150 gramu ķirbja,
● 2 ēdamkarotes cukura,
● 1 glāze ūdens,
● 1 glāze 20 % saldā krējuma,
● 1 ēdamkarote sviesta.
PUTRAS UZTURĀ VAJADZĒTU IEKĻAUT BIEŽĀK, tāpēc, ieraudzījusi šo ieteikumu gatavošanai multivārāmajā katlā, nolēmu šādu ēdienu izvārīt katliņā uz plīts, jo ķirbi jau biju iegādājusies un kaut ko vēl nenogaršotu no tā taču vajadzēja nobaudīt. Gatavošana veicās pavisam ātri, un šķiet, ka modernajā ierīcē tas būtu pat ilgāk. Turklāt izmantoju ātri vārāmās pilngraudu auzu pārslas, kas vēl vairāk tuvināja, jāteic, gardajam rezultātam.
Nomizotu attiecīga lieluma ķirbja gabalu sarīvēju uz rupjās rīves. Katliņā sviestā sarīvētos ķirbjus apmaisot apcepu. Cepšanas režīmā multivārāmajā katlā tam būtu vajadzīgas desmit minūtes. Pēc tam pievienoju ātri vārāmās pilngraudu auzu pārslas, cukuru un vārītu ūdeni un pavārīju dažas minūtes. (Parastās auzu pārslas multivārāmajā katlā biezputras režīmā būtu kopā ar ūdeni un cukuru jāvāra desmit minūtes, jāpielej saldais krējums un jāvāra vēl minūtes desmit.) Tad pielēju saldo krējumu un visu labi izkarsēju. Uzliku katlam vāku un ļāvu putrai vēl pāris minūtes uzbriest. Tad to baudīju kopā ar mango ievārījumu ar čijas sēkliņām.
Reklāma