Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti

Foto: Brigita Skaistkalne

Kokosriekstu piena zupa taizemiešu gaumē

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

2 burkāni, 1 puravs, 3 selerijas kāti, 2 glāzes ūdens, ½ citrona, 20 gramu ingvera, 250 mililitru kokosriekstu piena, 1 tējkarote karija.

Drēgnajā laikā sildošu zupu varam izvārīt pēc šīs receptes. Arī selerijas, kas ne visiem iet pie dūšas, tomēr jāsāk iekļaut ēdienkartē. Viegli pagatavojama, mazliet neierasta, taču ar asumiņu un… garšīga.

Puravu, selerijas kātus un notīrītus burkānus noskaloju, apsusināju un sagriezu. Visu katlā nelielā augu eļļas daudzumā apcepu, tad pievienoju arī mazliet vārīta ūdens un sautēju, līdz dārzeņi mīksti. Pēc tam pielēju vēl ūdeni, kokosriekstu pienu, uzvārīju un karsēju uz lēnas uguns vismaz pāris minūtes. Tad pievienoju arī sagrieztu ingveru, citrona sulu, kariju un vārīju vēl vismaz divas minūtes. Pagatavoto zupu lēju bļodiņās un greznoju ar nesen iegādātajām un ledusskapī jau piemirstajām, toties šim ēdienam lieliski piemērotajām gatavajām garnelēm no sālījuma.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kāpostu un burkānu “pica” ar sieru

600 gramu svaigu kāpostu, 1 burkāns, 1 sīpols, saišķītis pētersīļu, 4 olas, 100 mililitru piena, 4 ēdamkarotes miltu, 50 mililitru augu eļļas, 150 gramu siera, 1 tējkarote itāļu garšaugu maisījuma, ½ tējkarotes malta koriandra, ½ tējkarotes maltas saldās paprikas, drupināti pipari, sāls.

Šādas “picas” pagatavošanai labāk izmantot vasaras šķirņu kāpostus, taču ēdiens izdosies arī tad, ja to cepsim no rudens šķirņu galviņas, tikai tad sagrieztos salmiņus ieteicams pārliet ar verdošu ūdeni, minūtes 15 paturēt un pēc tam kārtīgi nosusināt, lai kāposti kļūtu mīkstāki.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kāpostu sasmalcināju sīkos salmiņos un liku lielā bļodā. Burkānu notīrīju un sarīvēju uz rupjās rīves. Sasmalcināju nomizotu sīpolu, pētersīļu lapiņas smalki sagriezu. Šos dārzeņus samaisīju ar kāpostiem.

Atsevišķā bļodā olas sakūlu ar pienu un garšvielām, pielēju augu eļļu, piekaisīju miltus un pagatavoju viendabīgu pašķidru mīklu bez kunkuļiem. To samaisīju ar dārzeņiem.

Plāti izklāju ar cepamo papīru, ko vēl mazliet ietaukoju ar augu eļļu, un tur vienmērīgā kārtā izlīdzināju dārzeņus ar mīklu un ievietoju līdz 170 – 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc pusstundas “picu” pārkaisīju ar rupji sarīvētu sieru un ievietoju atpakaļ krāsnī vēl uz apmēram desmit minūtēm, līdz siers bija izkusis un kļuvis zeltains.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Svaigie ziedkāpostu, tomātu un ķiploku salāti

1 ziedkāposta galviņa, 3 ķiploka daiviņas, 2 tomāti, majonēze, sāls, pipari.

Pēc pikantā mīklā cepto šķēļu pagatavošanas vēl atlika ziedkāposta malējās daļas, tādēļ meklēju ideju, kā, nepatērējot daudz laika un izmantojot citas mājās esošās izejvielas, izlietot arī pārējo dārzeni. Salāti izdevās kraukšķīgi, svaigi un gardi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ziedkāpostu sadalīju mazākos “ziediņos”, tomātus sagriezu gabaliņos, ķiplokus, to daudzumu varam izvēlēties pēc savas garšas, sasmalcināju spiedē. Sagatavotajām sastāvdaļām pievienoju nedaudz sāls, maltus melnos piparus un piemaisīju mazliet majonēzes.

Krējuma pankūkas ar āboliem un kanēli

1 ola, 150 gramu skābā krējuma, 2 ēdamkarotes cukura, šķipsniņa sāls, ½ tējkarotes cepamā pulvera, ½ tējkarotes kanēļa, 1 vidēja lieluma ābols, 100 gramu miltu, augu eļļa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Rudenīgām noskaņām pie tējas tases piederēsies pankūkas ar āboliem. Šoreiz – no skābā krējuma mīklas.

Dziļā bļodā iesitu olu, sajaucu ar skābo krējumu (tam nevajadzētu būt liesākam ar 15%) un cukuru. Piekaisīju sāli, cepamo pulveri un kanēli un visu rūpīgi samaisīju.

Ābolu nomizoju, sarīvēju uz rupjās rīves un pievienoju pārējām sastāvdaļām bļodā. Visbeidzot pakāpeniski piebēru izsijātus miltus un samaisīju viendabīgā masā.

Ar karoti liku mīklu uzkarsētā pannā ar nelielu augu eļļas daudzumu un uz vidējas uguns cepu pankūkas no abām pusēm, līdz tās kļuva zeltaini brūnas. Tad tās varam baudīt ar skābo krējumu, medu, iebiezināto pienu vai ievārījumu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.