Cepeškrāsnī gatavoti kabači ar cāļa fileju
1 – 2 kabači, 400 gramu cāļa krūtiņas filejas, 2 – 3 tomāti, 3 olas, sīpolu lociņi, pētersīļu zaļumi, 3 ķiploka daiviņas, 3 ēdamkarotes majonēzes vai skābā krējuma, 180 gramu cietā siera, 30 gramu sviesta, sāls, pipari un citas garšvielas.
Šis ēdiens esot greznas vakariņas sliņķiem. Lai gan viss ir vienkārši, nav pat arī sevišķi precīzi pēc receptes jāsver sastāvdaļas, kāds laiciņš būs jāveltī to sagriešanai, pārējo gan izdarīs cepeškrāsns.
Nomizoju un sagriezu gabaliņos apmēram kilogramu smagu zaļo kabaci, kā arī cāļa krūtiņas mazās filejas un tomātus. Sasmalcināju zaļumus. Visu sajaucu lielā bļodā. Pievienoju ar majonēzi samaisītas olas, spiedē sasmalcinātus ķiplokus un zaļumus, atkal vienmērīgi samaisīju.
Cepamtrauku ietaukoju ar sviestu un izlīdzināju tajā bļodas saturu. Ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 40 minūtēm, tad veidni no krāsns izņēmu, visu vēl pārkaisīju ar rīvētu sieru un cepu vēl minūtes 20. Sātīgs un garšīgs siltais ēdiens bija garantēts, turklāt – ne vienai ēdienreizei vien.
Maizītes ar zaļajām olīvām itāļu gaumē
4 tostermaizes šķēles, 1 – 2 saldie pipari, 100 gramu zaļo olīvu bez kauliņiem, 1 ķiploka daiviņa, 200 – 300 gramu krēmsiera, sāls, malti melnie pipari, 60 gramu cietā siera, pētersīļu zaļumi.
Pilngraudu tostermaizes šķēles apcepu pannā uz plīts. Lieliski tas izdosies tosterī vai arī cepeškrāsnī. Tad tās katru ar asu nazi pa diagonāli pārgriezu uz pusēm. Saldo piparu iztīrīju no sēklām un smalki sagriezu, bet zaļās olīvas – ripiņās. Spiedē sasmalcināju ķiplokus un samaisīju ar krēmsieru, piekaisot arī sāli un piparus garšai.
Apceptās maizītes pārsmērēju ar balto masu, pa virsu izkārtoju saldos piparus un olīvas un pārkaisīju rīvētu sieru. Tad tās vajadzētu ievietot cepeškrāsnī, lai siers izkustu. Taču maizītes atkal izkārtoju pannā, uzliku vāku un pakarsēju uz plīts, līdz siers izkusis. Gatavās gardās maizītes pārkaisīju ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem.
Kartupeļu, svaigu gurķu un olu salāti
150 gramu kartupeļu, 100 gramu svaigu gurķu, 2 olas, 80 gramu skābā krējuma, 15 gramu sīpolu lociņu, sāls, malti melnie pipari.
Šis ēdiens ir no sērijas “Kad mājās nekā nav…”, jo vajadzīgās sastāvdaļas jau nu mājās atradīsies gandrīz vai vienmēr. Turklāt salāti ir ātri pagatavojami.
Olas vārīju 12 minūtes, tad nolēju karsto ūdeni, pārlēju tās ar aukstu un pilnībā atdzesēju.
Labāk te izmantot ar mizu vārītus, atdzesētus un pēc tam nolupinātus kartupeļus, taču der arī jau izvārītie un no iepriekšējās ēdienreizes atlikušie. Kartupeļi jāsagriež vidēja lieluma kubiņos.
Nomizoju un sagriezu kubiņos svaigo gurķi un pievienoju kartupeļiem bļodā. Olas nolobīju un sagriezu kubiņos. Arī tās un skābo krējumu pieliku klāt, piekaisīju sāli un piparus garšai un uzmanīgi sajaucu. Skābo krējumu te varam aizstāt ar bezpiedevu jogurtu, majonēzi vai augu eļļu, tādējādi iegūstot citādākas garšas nianses. Pārkaisīju sasmalcinātus sīpolu lociņus. Tad salāti ceļami galdā.
Drumstalkūka ar biezpienu un plūmēm
Drumstalām: 250 gramu miltu, 150 gramu sviesta, 60 gramu cukura, šķipsniņa sāls, vaniļas cukurs, 20 gramu pūdercukura. Pildījumam: 500 gramu tumšo plūmju, 400 gramu biezpiena, 1 ola, 80 gramu cukura, 25 grami kukurūzas cietes, vaniļas cukurs.
Vismaz reizi sezonā kāda garda kāruma pagatavošanai cenšos izmantot plūmes. Šoreiz izcepu drumstalu pīrāgu ar biezpiena pildījumu.
Vispirms pagatavoju drumstalas. Bļodā ar putojamo slotiņu samaisīju izsijātus miltus kopā ar parasto un vaniļas cukuru, kā arī sāli. Pievienoju kubiņos sagrieztu aukstu sviestu un saberzu visu drumstalās. Bļodu ievietoju ledusskapī.
Irdenu vidēji treknu biezpienu ar rokas blenderi saputoju kopā ar parasto un vaniļas cukuru un olu krēmveidīgā masā. Pēc tam iemaisīju kukurūzas cieti – apmēram vienu ēdamkaroti.
Plūmes nomazgāju, apsusināju, pārgriezu uz pusēm un izņēmu kauliņus.
Izjaucamo 22 centimetru diametra veidni izklāju ar cepamo papīru un izlīdzināju tajā mazliet vairāk nekā pusi drumstalu un viegli piespiedu, lai veidojas kūkas pamatne. Virsū izlīdzināju biezpiena krēmu, pēc tam izkārtoju plūmju pusītes ar griezuma vietu uz augšu. Pārkaisīju ar atlikušajām drumstalām – tās nesaspaidīju. Veidni ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc apmēram stundas gardums bija gatavs. To atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru.
Reklāma