Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: pexels.com

Gurķu aukstā zupa Balkānu gaumē

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Brigita Skaistkalne

2 gurķi, 1 ķiploka daiviņa, 400 gramu dabīgā bezpiedevu jogurta, sāls, melnie pipari, šķipsniņa cukura, 2 ēdamkarotes citrona sulas, 40 gramu valriekstu kodolu, 2 ēdamkarotes olīveļļas, dilles.

No vasaras lēnām atvadāmies, taču pa kādai karstai dienai vēl gadās. Lai gan dārzos gurķu laiks arī jau garām, kādu vēl iespējams atrast, un no tiem, nepatērējot daudz laika, ātri varam pagatavot šādu “strebamo”. Šīs sastāvdaļas paredzētas četriem ēdājiem.

Gurķus nomazgāju, apsusināju, nogriezu galiņus un vienu gurķi pārgriezu gareniski uz pusēm. Ar asu nazi (der arī dārzeņu mizojamais) uzmanīgi nogriezu plānas strēmeles. Atlikušos gurķus nomizoju, ja tiem ir lielas sēklas, tās varam ar karoti izgrebt, un mīkstumu sagriezu gabalos. Notīrīju ķiplokus un kopā ar gurķiem liku blendera krūzē, pievienoju jogurtu, sāli, piparus, cukuru, citrona sulu, kā arī 100 mililitru novārīta un atdzesēta ūdens. Visu kopā sablendēju, vēl pieliekot arī dažas spinātu lapiņas, lai zupa būtu zaļāka, un ievietoju ledusskapī uz pāris stundām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Gurķa strēmelītes viļņveidīgi uzvēru uz koka iesmiņiem. Valriekstu kodolus sasmalcināju. Zupu vēl mazliet uzputoju un lēju bļodiņās. Pārslacīju ar olīveļļu un uzkaisīju valriekstus. Rotāju ar gurķu iesmiņiem un diļļu zaļumiem.

Sviesta pupiņas ar cāļa fileju un tomātiem

400 – 500 gramu cāļa filejas, 300 gramu sviesta pupiņu, 4 tomāti, 1 neliels puravs, 2 ķiploka daiviņas, sāls, pipari, dilles, pētersīļi, baziliks, sviests apcepšanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Uz tirgu bieži nesanāk doties, taču nesen, ieraudzījusi sviesta pupiņu pākstis, tās iegādājos, lai gan vēl nezināju, kādam ēdienam tās izmantošu. Bet izmēģināju pat divas receptes. Ļoti garda maltīte izdodas, ja pupiņas gatavojam kopā ar cāļa fileju, taču, ja tās nav, varam iztikt un sastāvdaļu klāstā, pat neievērojot norādītās proporcijas, iekļaut tikai dārzā izaugušo, bez gaļas.

Cāļa filejas, te atkal izmantoju mazās, noskaloju, apsusināju un sagriezu gabaliņos. Tos apcepu uz pannas nelielā augu eļļas daudzumā, piekaisot arī sāli un piparus.

Sviesta pupiņu pākstis nomazgāju. Nogriezu tām galiņus, pākstis sagriezu divās trijās daļās un izvārīju pasālītā ūdenī. Pēc tam nokāsu un apcepu sviestā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Uz tuvējo veikalu pēc purava devos īpaši, taču jau otro reizi – atkal nekā… Kad man tos nevajag, tad puravi tirgošanā ir, taču, kad tie nepieciešami, – nav. Nācās vien aizvietot ar šalotes sīpolu. To nomizoju un sagriezu, pēc tam apcepu sviestā. Tomātus sagriezu plānās daiviņās un atsevišķi apcepu, pievienojot spiedē sasmalcinātus ķiplokus. Pēc tam visas sagatavotās sastāvdaļas pannā savienoju un vēlreiz, jau kopā, uzkarsēju. Gatavajam ēdienam pārkaisīju sasmalcinātus zaļumus. Labi garšoja ar apceptu maizīti.

Iekaustītu” svaigu gurķu salāti

400 gramu garo vai īsāku gurķu, ½ sarkanā sīpola, 3 ķiploka daiviņas, 2 ēdamkarotes sojas mērces, 2 ēdamkarotes augu eļļas, ½ tējkarotes cukura, malti melnie pipari, pētersīļu zaļumi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sulīgus un atsvaidzinošus svaigu gurķu salātus varam pagatavot arī netradicionālāk – ātri un viegli.

Ķiplokus notīrīju un sasmalcināju spiedē. Bļodā tiem pievienoju cukuru un maltus melnos piparus. Pielēju saulespuķu eļļu, sojas mērci un visu labi samaisīju.

Nomazgāju vairākus gurķus un nogriezu tiem galiņus. Gurķus liku uz dēlīša un ar mīklas rulli “iekaustīju”, lai izdalās sula, kas šiem salātiem nav vajadzīga. Tad tos pārgriezu gareniski uz pusēm, pēc tam sagriezu gabaliņos. Pārliku gurķus bļodā pie mērcītes un pievienoju smalki sagrieztus sīpolus un pētersīļu zaļumus. Piemetu nedaudz sāls un visu samaisīju. Vēl varam uzkaisīt arī sedzama sēkliņas un tad celt galdā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pildītas kausētā siera ruletītes

6 – 7 kausētā siera šķēlītes, 1 vārīta ola, ½ svaiga burkāna, 100 gramu cietā siera, 1 ķiploka daiviņa, majonēze pēc garšas, svaigs gurķis, pētersīļu zaļumi.

Ja nepieciešamas uzkodas, šī ir laba izvēle, jo jāizvāra tikai ola. Tad varam gatavot pildījumu. Nomizotu burkānu, nolobītu olu un cieto sieru sarīvēju uz smalkās rīves. Piemaisīju notīrītu un spiedē sasmalcinātu ķiploka daiviņu un mazliet majonēzes.

Katru kausētā siera šķēlīti atbrīvoju no plēvītes un vienmērīgi pārsmērēju ar apmēram ēdamkaroti pildījuma, pēc tam uzmanīgi, lai neieplīst (dažiem ražojumiem var būt arī tāda tendence), sarullēju. Ruletītes izkārtoju uz lēzenā šķīvja un rotāju ar zaļumiem un svaigu gurķu ripiņām.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.