Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti

ww.pexels.com

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kefīra mīklas pīrāgs ar āboliem un plūmēm

● 2 olas,
● 1 glāze cukura,
● vaniļas cukurs garšai,
● 200 mililitru kefīra,
● 100 mililitru augu eļļas,
● 2 glāzes miltu,
● 1 tējkarote cepamā pulvera,
● 300 gramu ābolu,
● dažas plūmes,
● ogas – pēc izvēles,
● 1 tējkarote pūdercukura.

KAD ĀBOLI KRĪT no ābelēm, tuvojas septembris un daudziem – arī skolas laiks. Tā sākumu ģimenēs ierasts atzīmēt arī ar kādu kārumu. Nemaz tik daudz laika nevajag, lai no tradicionālām izejvielām šim notikumam par godu kādu gardu pīrāgu ar āboliem izceptu paši.

Ābolus nomizoju un sagriezu plānās daiviņās, plūmes bez kauliņiem – gabaliņos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Olas kopā ar cukuru un vaniļas cukuru ar mikseri saputoju. Pielēju kefīru, augu eļļu, tad pakāpeniski piekaisīju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus un iejaucu mīklu.

24 centimetru diametra veidni izklāju ar cepamo papīru, ko mazliet ietaukoju ar augu eļļu. Pusi mīklas izlīdzināju veidnē, tad tajā izkārtoju ābolu un plūmju gabaliņus, ko pārsedzu ar atlikušo mīklu. Veidni viegli sakratīju, lai mīkla labāk izlīdzinātos. Visam pa virsu vēl uzbārstīju melleņu ogas un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 50 minūtēm. Pēc tam gatavo pīrāgu atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru.

Lavaša rulete ar gaļu un Korejas burkāniem

● 1 lavašs,
● 200 gramu šķiņķa, vārītas vai pusžāvētas desas,
● 200 gramu Korejas burkānu,
● 200 gramu mīksta kausētā siera,
● 1 ķiploka daiviņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

ŠĀDA KĀRDINOŠA RULETE rotās gan ikdienas, gan svētku galdu. Tās pagatavošana ir vienkārša un ātra, jo visas sastāvdaļas jau ir gatavas, atliek tikai sasmalcināt un satīt, bet ar to tiks galā pat iesācējs.

Pildījumam šoreiz izraudzījos vārītu liesu cūkgaļas lāpstiņas gaļu. To sarīvēju uz rupjās rīves. Gaļu vai desu, pēc izvēles, varam arī sagriezt smalkos salmiņos. Korejas burkānus notecināju un sagriezu smalkāk. Ķiplokus sasmalcināju spiedē. Ja iegādātie Korejas burkāni jau ir pikanti un to sastāvā ir arī ķiploki, varam tos vairāk nepievienot.

Lavaša plāksni uz virsmas, kas izklāta ar dubultu pārtikas plēvīti, pārsmērēju ar plānu kārtiņu kausētā siera. Pāri pa visu virsu izlīdzināju sarīvēto vārīto gaļu, pēc tam – Korejas burkānus un ķiplokus. Lavašu ar pildījumu, sākot no vienas malas, uzmanīgi, lai nesaplīst, saritināju stingrā ruletē un tad ietinu pārtikas plēvītē. Vismaz uz divām stundām veltni ievietoju ledusskapī. Pēc tam to attinu no plēvītes un sagriezu šķēlēs. Burvīga un garda, sātīga un mazliet pikanta uzkoda!

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Maizītes ar avokado smēriņu un tunci

1 porcijai:

● 1 maizes šķēle,
● 1 tējkarote krēmsiera,
● 1 ēdamkarote konservēta tunča,
● 1 vārīta ola.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Avokado smēriņam:

● 1 avokado,
● ½ ķiploka daiviņas,
● 1 ēdamkarote sasmalcinātu sarkano sīpolu,
● sāls,
● ½ tējkarotes ķiploku pulvera,
● ½ ēdamkarotes olīveļļas,
● 2 ēdamkarotes citrona sulas.

UZKODĀS VAI BROKASTĪS labi garšos šādas veselīgas un sātīgas maizītes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Smēriņu varam pagatavot pat iepriekšējā dienā. Avokado nomazgāju, pārgriezu uz pusēm un izņēmu kauliņu. Mīkstumu nomizoju un bļodiņā kopā ar citrona sulu ar dakšiņu saspaidīju. Pēc tam piemaisīju sasmalcinātus sarkanos sīpolus, ķiplokus, sāli, olīveļļu un atstāju dažas minūtes ievilkties.

Maizi varam izraudzīties gan rudzu, gan pilngraudu vai kādu citu iecienīto. Šķēlītes nedaudz pārslacīju ar olīveļļu un no abām pusēm apcepu pannā uz plīts. To iespējams paveikt arī tosterī vai cepeškrāsnī. Atdzisušas maizītes pārsmērēju ar krēmsieru. Tad virsū katrai izliku pa ēdamkarotei avokado smēriņa, pēc tam – konservēto tunci un vārītas paipalu oliņas. Nekaitēs arī kāda dillīte.

Cāļa filejas zem ābolu un siera “sedziņas”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 400 – 500 gramu cāļa krūtiņas fileju,
● 2 skābi āboli,
● 50 gramu cietā siera,
● 4 ēdamkarotes skābā krējuma,
● 2 tējkarotes karija garšvielu,
● sāls,
● malti melnie pipari,
● augu eļļa.

JA KARBONĀDES jau šķiet ierasta maltīte, cāļa krūtiņas varam izcept arī pēc kādas vēl neizmēģinātas receptes. Kaut vai, vadoties pēc šiem ieteikumiem. Gaļas sagatavošana te ir pavisam vienkārša.

Cāļa krūtiņas filejas iegriezu, taču ne līdz galam un atvēru kā grāmatu. Apkaisīju ar kariju un sāli. Tad pannā nelielā augu eļļas daudzumā tās apcepu no abām pusēm, līdz kļuva zeltainas.

Ābolus nomizoju un sarīvēju. Tiem pievienoju skābo krējumu un samaisīju.

Apceptās filejas izkārtoju mazliet ar augu eļļu ietaukotā veidnē un tām pa virsu izliku skābā krējuma un ābolu maisījumu. Pārkaisīju rīvētu cieto sieru. Veidni ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 25 minūtēm. Tad šādi pagatavotās filejas varam baudīt, piemēram, kopā ar svaigu dārzeņu salātiem un vārītiem rīsiem vai frī kartupeļiem.

Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.