Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: pexels.com

Ar olu, tomātiem un sieru pildīts lavašs

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Brigita Skaistkalne

1 lavaša plāksne, 1 ola, 20 gramu siera, 1 tomāts, pētersīļu zaļumi vai sīpolu lociņi, sāls, pipari.

Brokastu dažādošanai iesaku pagatavot lavaša “aploksnē” izceptu olu ar piedevām – sātīgi un garšīgi. Šāds ēdamais, kas atgādina pildīto sviestmaizi vai picu, noderēs arī uzkodai vai līdzņemšanai, kad maltīti nav iespējams ieturēt mājās.

Uzkarsētā un mazliet ar augu eļļu ietaukotā nelielā pannā ieklāju no lavaša plāksnes izgrieztu kvadrātu tā, lai tā malas sniegtos pāri pannas malām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Iesitu lavaša “bļodiņā” olu, pievienoju plānās šķēlītēs sagrieztus tomātus, rīvētu sieru un sasmalcinātus sīpolu lociņus. Uzkaisīju arī sāli un piparus pēc garšas. Lavaša brīvās malas pārlocīju pāri pildījumam, lai izveidotos “aploksnīte” un tas paliktu iekšpusē. Uzliku pannai vāku un tīstokli cepu uz nelielas uguns vairākas minūtes no katras puses.

Siļķe krējuma un ābolu mērcē

500 gramu (vai mazāk) mazsālītas siļķes filejas, 1 liels ābols, 100 gramu skābā krējuma, ½ tējkarotes rīvētas citrona miziņas, ½ tējkarotes citrona sulas, sīpolu lociņi, redīsi, avokado, sāls, pipari.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vasaras pilnbriedā karstās dienās varam iztikt pat bez siltajiem ēdieniem, bet izsalkumu remdēt, izvēloties tādus garšu salikumus un pagatavojot, piemēram, salātus, kādi vēl nav baudīti.

Mazsālītas siļķes filejas sagriezu gabaliņos un izkārtoju uz lēzenā šķīvja. Ābolu, labāk izmantot skābākas šķirnes, sarīvēju uz rupjās rīves. Sīki sagriezu sīpolu lociņus. Ābolus un lociņus, pievienojot pēc garšas arī citrona sulu, tā miziņu un sāli, samaisīju kopā ar skābo krējumu un izliku uz šķīvja. Avokado pārgriezu uz pusēm, izņēmu kauliņu, pusītes nomizoju un sagriezu gabaliņos. Pievienoju sagrieztus redīsus, piekaisīju mazliet sāls un piparus, apslacīju ar eļļu un izkārtoju uz šķīvja līdzās siļķu gabaliņiem un ābolu un skābā krējuma mērcei.

Arbūzu, svaigu gurķu un fetas siera salāti

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

1 garais vai 2 īsie gurķi, gabals arbūza, 50 gramu fetas siera, 3 ēdamkarotes baltvīna etiķa, 1 ēdamkarote olīveļļas, svaigi malti pipari, sāls, piparmētru lapiņas.

Iegādājusies krietnu gabalu arbūza, meklēju kādu vienkāršu recepti, lai šo sulīgo ogu izmantotu arī kāda ēdiena sastāvā. Salāti izdevās gardi un atsvaidzinoši – īsti piemēroti karstām vasaras dienām.

Arbūzu sagriezu gabaliņos un bēru tos bļodā. Pievienoju ceturtdaļšķēlītēs sagrieztu garo gurķi, piemaisīju sīki sagrieztas dažas piparmētru lapiņas, baltvīna etiķi (ja tā mājās nav, varam izlīdzēties ar ābolu etiķi pēc garšas) un olīveļļu, kā arī svaigi maltus piparus un sāli (jāraugās, lai tā netiek par daudz, jo fetas siers ir sāļš). Uzmanīgi, lai nesabojātu salātu krāšņumu, piejaucu arī sadrupinātu fetas sieru. Pagatavotos salātus uz dažām minūtēm vēl ievietoju ledusskapī, pēc tam rotāju ar kādu svaigu piparmētru lapiņu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vārītas biezpiena un mannas bumbiņas

250 gramu sausa biezpiena, 2 olas, ½ glāzes mannas, šķipsniņa sāls, ½ ēdamkarotes cukura, ½ ēdamkarotes vaniļas cukura.

Vienkārši pagatavojamas biezpiena bumbiņas, kas garšos arī tiem, kuri nav saldummīļi, jo cukura te pievienots maz. Olas bļodā sakūlu kopā ar sāli, cukuru un vaniļas cukuru, piekaisīju mannu un pievienoju saberztu biezpienu, lai tas nav graudains. Samaisīju viendabīgu mīklu un atstāju, lai manna uzbriest, vismaz desmit minūtes.

Katlā uzvārīju vieglu sālsūdeni, liku tajā no pagatavotās biezpiena mīklas izveidotas bumbiņas un vārīju 5 – 8 minūtes, līdz tās bija uzpeldējušas. Mīklu verdošā ūdenī vienkāršības labad varam likt arī ar karoti un izvārīt klimpiņas. Pēc tam ar putu karoti gatavās bumbiņas no ūdens izņēmu. Tad tās varam baudīt ar kādu iecienītu ievārījumu vai skābo krējumu, kā arī ar ogu mērci vai ķīseli.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.