Pannā cepta lavaša strēmelīšu pica
70 gramu lavaša, 2 – 3 olas, 120 mililitru piena, 80 gramu desas, 60 gramu tomātu, 50 gramu saldo piparu, 45 grami siera, 30 gramu kečupa, 30 gramu majonēzes, 20 gramu augu eļļas, sāls, malti melnie pipari.
Lai gan te, pēc receptes, ir minēts precīzs lavaša picas sastāvdaļu daudzums, to varam arī dažādot un likt uz pamatnes izejvielas, kas tobrīd ledusskapī ir atrodamas. Tad, ja nav vēlēšanās karsēt cepeškrāsni vai tās gluži vienkārši nav, šāda uz plīts pannā izcepta omletei līdzīgā picas aizvietotāja izdosies vienmēr un garšos lieliski. Pat pusstunda nepaies, un apetītlīgs ēdamais jau būs uz šķīvja.
Iesitu bļodiņā divas olas, pielēju pienu, piekaisīju sāli un piparus un visu ar dakšiņu saklapēju.
Lavašu sarullēju un pēc tam sagriezu strēmelītēs. Te varam izlietot arī tādu, kas izdevīgāk iegādāts par samazinātu cenu, jo ir ar kārtējās dienas datumu, vai arī ir aizstāvējies mājās vēl neizmantots.
20 centimetru diametra panniņu (lielākā pannā pica būs plānāka) ietaukoju ar augu eļļu un uz nelielas uguns uzkarsēju. Izliku tur sagrieztās lavaša strēmelītes un vienmērīgi pārlēju ar olu un piena maisījumu. Pēc tam pārsmērēju ar kečupa un majonēzes maisījumu – ņēmu pa krietnai ēdamkarotei gan vienu, gan otru. Virsū izkārtoju plāni sagrieztus pusžāvētas desas gabaliņus, tomāta un mazā saldā pipara ripiņas. Uzkaisīju arī mazliet sāls un picai piemērotu garšvielu maisījumu. Visam vēl pārbēru rīvētu sieru un cepu zem vāka uz nelielas uguns apmēram astoņas minūtes. Tad jau pamatne bija izcepusies, bet pildījums kļuvis sulīgs un gards. Visbeidzot gatavo picu pārkaisīju ar sasmalcinātiem sīpolu lociņiem. Ēdama silta, taču arī atdzisušai nebija nekādas vainas.
Kartupeļu un kūpinātas vistas gaļas salāti
3 kartupeļi, 200 – 300 gramu kūpinātas vistas filejas, 50 gramu rukolas, 2 tējkarotes graudaino sinepju, 2 ēdamkarotes olīveļļas, 1 tējkarote Provansas garšvielu maisījuma, ½ tējkarotes maltas paprikas, 3 ēdamkarotes augu eļļas cepšanai, sāls, pipari.
Šos sātīgos un gardos salātus izdosies pagatavot ātrāk, ja kartupeļus, labāk – ar visu mizu, būsim izvārījuši un atdzesējuši iepriekš. Tad tos atliks tikai nomizot un sagriezt kubiņos. Te varam izmantot arī no citas maltītes pāri palikušos vai veikalā iegādāties iepakojumu lietošanai jau gatavu izvārītu kartupeļu.
400 gramu sagrieztu vārīto kartupeļu liku pannā ar uzkarsētu augu eļļu, piekaisīju maltus piparus, maltu kūpinātu saldo papriku un Provansas garšvielu maisījumu, kā arī sāli. Maisot tos apcepu, tad pārliku bļodā un atdzesēju.
Kūpinātus girosus – vistas gaļu bez kauliem – sadalīju gabaliņos. Salātlapu maisījumu (to varam izmantot, ja rukola īpaši labi negaršo vai arī tobrīd nav pieejama), kura sastāvā bija arī rukola, noskaloju, apsusināju un ar rokām saplucināju. Vistas gaļu un salātlapas, kā arī graudainās sinepes un mazliet olīveļļas uzmanīgi piemaisīju kopā ar garšvielām apceptajiem kartupeļiem.
Kaut gan parasti, lai izmēģinātu vēl nebaudītus ēdienus, meklēju arvien jaunas un atkal citādākas receptes, šī būs viena no tām, kuru, šķiet, izmantošu atkārtoti, jo šie salāti labi garšoja un –
tas ir svarīgi – to pagatavošana daudz laika neaizņēma.
Biezpiena mīklas rabarberu pīrāgs ar zemenēm
Mīklai: 200 gramu biezpiena, 1 glāze cukura, 1 ola, 3 glāzes miltu, 200 gramu margarīna, ½ tējkarotes dzēstas sodas.
Virsai: 500 – 600 gramu rabarberu, 200 gramu zemeņu, 50 gramu ķirbju sēklu.
Pārlējumam: 250 mililitru skābā krējuma, 4 olas, 100 gramu cukura, vaniļas cukurs.
Gardākā rabarberu pīrāga receptes meklējumos atradu arī šo un izcepu šādu kārumu. Tiesa gan, sēkliņas te neizmantoju, arī pārlējumam ņēmu par vienu olu mazāk. Man pa rokai bija 30 x 25 centimetrus liela taisnstūra veidne, tādēļ pīrāgs izdevās biezāks. Ja to gribam izcept plānāku, kā plātsmaizi, tad mīklu varam ieklāt un izlīdzināt lielāka izmēra veidnē vai uz plāts, tikai tad jāraugās, lai pārlējums netecētu tai pāri, jo cepoties mīkla pacelsies.
Rabarberus nomazgāju, apsusināju, nomizoju un sagriezu gabaliņos. Apbēru tos ar nelielu cukura daudzumu. Sagriezu arī noskalotas un apsusinātas zemenes.
Biezpienu (jāraugās, lai tas nav graudains) samaisīju ar mīkstu, mazliet uz plīts paturētu cepšanai paredzēto margarīnu. Pievienoju olu, piemaisīju cukuru, izsijātus miltus un etiķī dzēstu sodu un samīcīju mīkstu mīklu.
Sajaucu kopā visas sastāvdaļas, kas nepieciešamas pārlējumam, – šoreiz gan ņēmu tikai trīs olas, tām pievienoju skābo krējumu, cukuru un vaniļas cukuru pēc garšas. Maisīju, līdz cukurs bija izkusis.
Veidni izklāju ar cepamo papīru un ar rokām izlīdzināju tajā mīklu tā, lai veidojas arī apmalītes. Uz mīklas vienmērīgi izlīdzināju rabarberu gabaliņus un zemenes. Visu pārlēju ar skābā krējuma un olu maisījumu.
Pīrāgu cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī vismaz 45 minūtes. Pēc tam to atdzesēju un tad jau varēju sagriezt gabaliņos.
Reklāma