Pildītas cāļu šķiņķīšu ruletītes
Sastāvdaļas:
5 cāļu šķiņķīši
150 gramu rīvēta siera
2 ķiploka daiviņas
1 tējkarote sāls
½ tējkarotes maltu melno piparu
100 gramu tomātu pastas
augu eļļa
diļļu zaļumi
Cāļu šķiņķīšus bez kaula
un ādas pagatavoju ļoti garšīgi. Vispirms tos vēl ar gaļas āmuriņu no abām
pusēm izklapēju caur pārtikas plēvīti. Tā kā šķiņķīši bija palieli, tos katru
pārgriezu uz pusēm. Gaļu pārkaisīju ar sāli un pipariem. Pildījumam sarīvēju
sieru, ko samaisīju ar sīki sagrieztām dillītēm un spiedē sasmalcinātiem
ķiplokiem. Šo masu izliku uz katra gaļas gabala un satinu ruletītēs, ko vēl
sastiprināju ar koka iesmiņiem.
Veidnes apakšu ietaukoju
ar augu eļļu un izkārtoju tajā sagatavotos rullīšus. Tomātu pastu samaisīju ar
200 mililitriem ūdens un pārlēju gaļai. Veidni pārsedzu ar foliju un liku līdz
180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc pusstundas foliju noņēmu, ruletītēm
pārkaisīju atlikušo siera pildījumu un ievietoju atpakaļ krāsnī cepties vēl
vismaz pusstundu. Gatavām izņēmu sastiprinājuma iesmiņus un varēju tās kārtot
uz šķīvja.
Salāti “Ceriņi
uzziedējuši!”
Sastāvdaļas:
250 gramu cāļu akniņu
augu eļļa
1 sīpols
2 – 4 olas
2 – 3 skābēti vai
marinēti gurķi
3 kausētie sieriņi
sāls
majonēze
diļļu zaļumi
biešu sula
Tā
kā jau ir iegaršojušies salāti ar cāļu akniņām un tie ir piemēroti arī
“glezniņu” veidošanai uz šķīvja, arī te tās izmantoju. Rezultāts izdevās gan
gards, gan sātīgs un šķita arī skaists un krāšņs.
Cāļu
akniņas pannā ar nelielu eļļas daudzumu izcepu gatavas (tās varam arī izvārīt),
pēc tam atdzesēju un sarīvēju. Sīpolu nomizoju, sagriezu smalkos kubiņos un
augu eļļā sacepu līdz zeltainumam. Marinētos gurķus sarīvēju. Dilles noskaloju
un apsusināju papīra dvielī. Mazos kausētos sieriņus sarīvēju uz rupjās rīves –
labāk tos pirms tam mazliet sasaldēt. Olas cieti izvārīju, nolobīju un atdalīju
baltumus no dzeltenumiem, tos atsevišķi sarīvēju uz smalkākas rīves.
Uz
lēzenā šķīvja veidoju salātu kārtas: vispirms akniņas, kam uzkaisīju sāli un
pārsmērēju majonēzi, tad – saceptie sīpoli, kā arī gurķi. Arī šo kārtu
pārsmērēju, bet, tā kā majonēze bija bieza, lai tā vieglāk klātos, te to
mazliet “atšķaidīju” ar skābo krējumu. Pēc tam izliku rīvētos sieriņus, kam
atkal pārsmērēju majonēzes mērci. Visu pārkaisīju ar rīvētajiem olu
dzeltenumiem – šī kārta jau kalpoja kā pamats “bildei”. Visbeidzot no dillēm un
biešu sulā ietonētiem rīvētajiem olu baltumiem izveidoju “buķeti”. Salātus uz
laiciņu vēl ievietoju ledusskapī, un tad jau bija tā – ēst tos uzreiz vai vēl
mazliet papriecāties? Un tomēr – labu apetīti!
Siļķu pastēte gardām maizītēm
Sastāvdaļas:
rudzu vai kāda cita maize
2 siļķes filejas
3 vārītas olas
mīksts sviests
1 – 1,5 ēdamkarotes kaperu
1 ķiploka daiviņa
1 tējkarote sinepju
1 sarkanais sīpols
sula no 1/3 citrona
pētersīļu zaļumi
sāls
malti melnie pipari
Ja sakārojas kaut ko
sātīgu un gardu, lai “piesietu
dūšu”, labi derēs maizīte ar pašu gatavotu siļķu krēmu. Nomizotu sīpolu
sagriezu pēc iespējas smalkāk. Ja nepatīk sīvā garša, to vēl varam pārliet ar
vārītu ūdeni. Zaļumus sasmalcināju, tāpat arī – kaperus, ķiplokus un siļķes
filejas. Olas nolobīju un sarīvēju uz rupjās rīves. Mīkstam sviestam (cik nu
treknu un izteiktas garšas krēmu vēlamies, bet vajadzēs 100 – 200 gramu)
pievienoju citrona sulu, sinepes, piparus, zaļumus, kaperus, sīpolus, ķiplokus,
rīvētās olas un siļķi. Visu rūpīgi samaisīju.
Pannā apcepu vairākas
šķēlītes “mellās maizes” ar
saulespuķu sēkliņām un pārsmērēju ar pagatavoto krēmu. Gardi gan!
Zefīra deserts “Zemeņu ziediņi”
Sastāvdaļas:
8 gabaliņi zefīra šokolādē
8 zemenes
100 gramu bieza skābā krējuma
2 ēdamkarotes citronu sīrupa
2 ēdamkarotes olu liķiera
Šādu kārdinošu desertu varam
pagatavot dažās minūtēs. Katrai zefīra pusītei ar plānu nazi nogriezu mazliet
no apakšas un nedaudz arī no augšas – stabilitātei. Skābo krējumu saputoju kopā
ar sīrupu. Citronu sīrupa gan mājās nebija, tādēļ izlīdzējos ar cidoniju.
Sagatavotos zefīrus izkārtoju uz lēzenā šķīvja ar platāko pusi uz augšu un
pārsmērēju ar krēmu (nedaudz tā vēl atstāju). Zemenes noskaloju, sagriezu un
izliku uz zefīriem ziedlapiņu veidā. Vidiņā vēl iepildīju mazliet atlikušā
krēma. Skaistos “veidojumus”, lai tie būtu svētdienīgāki, pilnai laimei vēl
pārslacīju ar olu liķieri. Taču, tā kā pat neliela alkohola klātbūtne tomēr ir
kaitīga veselībai, bērniem gan būtu jāiztiek bez šāda pārlējuma.