Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: pexels.com

Nūdeles ar cāļa fileju ķiploku mērcē

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Brigita Skaistkalne

300 – 400 gramu cāļa krūtiņas filejas, 400 gramu (vai mazāk) olu nūdeļu, 2 ēdamkarotes augu eļļas, sīpolu lociņi, šķipsniņa aso sarkano piparu, 2 ēdamkarotes sojas mērces, 1 ēdamkarote Vusteras mērces, 1 ēdamkarote medus, 2 – 3 ķiploka daiviņas.

Šo garšīgo ēdienu iespējams pagatavot vienā pannā, daudz laika tam nepatērējot. Šim nolūkam labi piemērotās cāļa krūtiņas mazās filejas sagriezu gabaliņos. Ne pārāk smalki sagriezu arī sīpolu lociņus.

Dziļajā pannā ar augu eļļu apcepu gaļu, līdz tā kļuva zeltaini brūna. Tad pievienoju lociņus, kā arī sojas mērci, Vusteras mērci, medu, sasmalcinātus ķiplokus un asos piparus. Visu labi samaisīju un pasautēju apmēram piecas minūtes. Pēc tam pannā, ņemot vērā tās tilpumu, pievienoju arī makaronus – plakanās garās strēmelēs veidotas olu mīklas nūdeles – un pielēju tik daudz ūdens, lai tās būtu pārklātas. Uzliku pannai vāku un tās saturu sautēju apmēram desmit minūtes. Gatavošanas ilgums atkarīgs no izvēlēto makaronu veida. Pēc tam ēdienu apjaucu, pagaršoju, vai vēl nevajag mazliet sāls, un pārkaisīju ar sasmalcinātiem sīpolu lociņiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Zaļās pākšu pupiņas ar ceptu bekonu

400 gramu saldētu zaļo pupiņu, 1 vārīta ola, 30 gramu karsti kūpināta bekona, ½ sīpola, 1 ēdamkarote olīveļļas, 1 ēdamkarote balzametiķa, sāls, pipari, pētersīļu zaļumi.

Pusdienām vai vakariņām varam pagatavot maltīti, vadoties pēc šīs receptes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Olu atsevišķi nevārīju, jo bija jau izvārītas vairākas paipalu oliņas. Saldēto pupiņu mājās nebija, tādēļ izlīdzējos ar konservētajām. Uz pannas apcepu nelielos gabaliņos sagrieztu bekonu, pievienoju sasmalcinātu šalotes sīpolu, pacepu vēl un visbeidzot piemaisīju konservētas sagrieztas zaļās pākšu pupiņas, pirms tam nolejot šķidrumu. Ilgi karsēt tās nevajadzēja.

Pupiņas kopā ar apcepto bekonu kārtoju uz šķīvja, rotājumam izmantojot nolobītas un uz pusēm pārgrieztas paipalu oliņas. Mērcei sajaucu olīveļļu kopā ar balzametiķi, pēc garšas pievienojot piparus un mazliet sāls. Pārlēju mērci salātiem un visu pārkaisīju ar smalki sagrieztiem pētersīļu zaļumiem.

Salāti ar sardīnēm, avokado un Ķīnas kāpostiem

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

1 kārbiņa sardīņu konservu, 1 svaigs gurķis, 1 avokado, Ķīnas kāposti, dilles, sīpolu lociņi, augu eļļa vai olīveļļa, sāls.

Aizraujoties ar dažādu recepšu izmēģināšanu, vēlējos nogaršot arī šādu sastāvdaļu salikumu – salāti izdevās garšīgi un, domāju, veselīgi arī.

Sardīnes izņēmu no kārbas un sadalīju gabaliņos. Avokado, gurķi un vairākas Ķīnas kāposta lapas noskaloju un apsusināju papīra dvielī. Avokado un gurķi nomizoju un sagriezu kubiņos. Ķīnas kāpostu sagriezu strēmelītēs, lociņus un dilles sasmalcināju. Visas paredzētās sastāvdaļas pārliku bļodā, piekaisīju sāli pēc garšas, pievienoju eļļu no konserviem un uzmanīgi samaisīju.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Skābā krējuma kūka ar zemenēm

200 gramu cepumu, 100 gramu sviesta, 50 gramu piena, vismaz 150 gramu zemeņu, 100 gramu cukura, 100 mililitru ūdens, 200 gramu skābā krējuma, 1 ēdamkarote želatīna.

Kad tirdzniecības vietās jau sārtos vaigus spīdina zemenes, mīļiem ģimeniskiem svētkiem laiks pagatavot no tām kādu gardu našķi. Šoreiz izraudzījos recepti, lai kūkas pamatne nebūtu jācep, tikai vairākas stundas jāpaciešas, līdz aromātiskā ogu un krējuma želeja būs sastingusi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ar mīklas rulli sasmalcināju cepumus ar šokolādes garšu. Tiem pievienoju izkausētu sviestu, pielēju mazliet auksta piena (to var arī nedarīt) un visu labi samaisīju viendabīgā masā. Veidni ar noņemamo gredzenu izklāju ar pārtikas plēvīti, tur piespaidot izlīdzināju cepumu pamatni un ievietoju ledusskapī.

Želatīnu (šoreiz ņēmu divas ēdamkarotes, jo bija vairāk zemeņu biezeņa, kā arī vēlējos pielikt vairāk skābā krējuma par receptē norādīto) aplēju ar aukstu novārītu ūdeni un atstāju uzbriest.

Gan ar cukuru sablendētās zemenes no saldētavas, gan svaigās ogas, ko, savukārt, sagriezu nelielos gabaliņos, liku katliņā, piekaisīju vēl mazliet cukura un pāris minūtes pavārīju. (Ja izmantojam tikai svaigās ogas, tās pēc uzkarsēšanas ieteicams sablendēt biezenī.) Karstajam biezenim pievienoju uzbriedināto želatīnu un izšķīdināju, vārīt gan nevajag. Katliņu noņēmu no uguns, nedaudz padzesēju, pievienoju skābo krējumu un visu kopā dažas minūtes putoju, līdz masa kļuva viendabīga. Pēc tam izņēmu no ledusskapja veidni ar kūkas pamatni un pārlēju ogu un krējuma želeju. Kūku ievietoju ledusskapī, lai virskārta saželē. Pēc tam noņēmu veidnes gredzenu, uzmanīgi atbrīvoju gardumu no pārtikas plēvītes un pārcēlu uz lēzenā šķīvja. Greznoju ar svaigām zemenēm un cepumu drumstalām.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.