Marinēta cūkgaļas karbonāde ar kartupeļiem
Sastāvdaļas:
800 – 1000 gramu cūkgaļas karbonādes
1 liels sīpols
3 ķiploka daiviņas
1 – 2 tējkarotes sāls
pipari un citas garšvielas gaļai
1 tējkarote adžikas
2 tējkarotes kečupa
50 mililitru sojas mērces
3 ēdamkarotes skābā krējuma
1 tējkarote sinepju
1 ēdamkarote Dižonas sinepju
700 gramu kartupeļu
garšvielas kartupeļiem
augu eļļa
sāls
Lai gan šajā receptē ir
daudz izejvielu, šā ēdiena pagatavošana kopumā daudz laika neaizņēma, jo gaļu
iemarinēju jau iepriekšējā dienā, bet cepu nākamajā. Toties rezultātā varējām
mieloties gan ar garšīgu gaļu, gan arī piedevām kartupeļi jau bija izcepušies.
Ēdiens ir kā radīts arī svētku galdam.
Marinādei sarīvēju
nomizotus sīpolus, piespiedu ķiplokus, pievienoju garšvielas, adžiku, kečupu,
sojas mērci un rūpīgi visu samaisīju.
Gaļu sagriezu šķēlēs,
taču – ne līdz galam, bet tā, lai izveidojas “grāmata”. Tad to
pārsmērēju ar pagatavoto marinādi, ietinu pārtikas plēvītē un atstāju
ledusskapī marinēties. Vismaz dažas stundas tā to labāk tur būtu atstāt, taču
nekas nenotiks, ja tā paliks vēsumā pa nakti.
Nākamajā dienā samaisīju skābo krējumu kopā ar abu
veidu sinepēm un sāli. Nomizotus kartupeļus sagriezu gabaliņos, sajaucu ar
garšvielām, sāli un nelielu daudzumu augu eļļas. Veidni arī mazliet ietaukoju
ar eļļu un tās vidū ievietoju karbonādes gabalu, ko bagātīgi, neaizmirstot arī
iegriezumus, apsmērēju ar krējuma un sinepju maisījumu. Apkārt izkārtoju
kartupeļus. Pārsedzu veidni ar foliju un ievietoju uzkarsētā cepeškrāsnī
apmēram uz pusotru stundu. Minūtes 15 pirms gaļas un kartupeļu gatavības foliju
noņēmu. Gatavo gaļu sagriezu šķēlēs līdz galam un kārtoju lēzenajā šķīvī kopā
ar piedevām.
Svaigu kāpostu un gurķu salāti ar Korejas
burkāniem
Sastāvdaļas:
200 gramu svaigu kāpostu
150 gramu Korejas burkānu
2 svaigi gurķi
2 ēdamkarotes skābā krējuma
dilles
sāls
Šie ir viegli
pagatavojami un veselīgi salāti. Vispirms sasmalcināju svaigos kāpostus, pēc
tam tos vēl ar rokām pamīcīju, lai tie kļūtu mīkstāki un sāktu izdalīties sula.
Gurķus nomazgāju, apsusināju, nomizoju un sagriezu. Korejas burkānus – tos
varam pievienot arī mazāk, pēc garšas – sagriezu sīkāk. Sasmalcināju arī diļļu
zaļumus. Kāpostiem pievienoju visas pārējās sagatavotās sastāvdaļas, kā arī
skābo krējumu un sāli. Visu labi samaisīju un – salāti gatavi! Pirms baudīšanas
vēl varam uz brīdi ievietot ledusskapī.
Avokado uzkodas ar lasi
Sastāvdaļas:
6 – 8 šķēlītes graudu maizes
vairākas strēmelītes auksti kūpināta vai mazsālīta
laša vai foreles
1 – 2 avokado
100 – 150 gramu fetas siera
citrona sula
malti pipari
zaļumi
Pāris dienas pēc
iegādāšanās uzglabātu un nogatavinātu avokado pārgriezu uz pusēm un izņēmu
kauliņu. Ar karoti izdobu mīkstumu un ar dakšiņu samīcīju kopā ar fetas sieru,
piekaisot arī piparus un piepilinot citrona sulu, lai avokado nezaudētu savu
zaļgano toni un masa nekļūtu tumša. Maizes šķēlītēm nogriezu garoziņas tā, lai
veidojas apaļas uzkodu pamatnītes. Zivi sagriezu sīkāk. Tad tāpat, ar dakšiņu (skaistāk,
protams, būs, ja izmantosim konditorejas maisiņu ar uzgali) masu uzklāju
maizītēm, pārliku ar laša strēmelītēm un kādu svaigu dillīti. Pavisam daiļi
būs, ja svētkiem uzkodas papildināsim vēl arī ar citrona gabaliņiem.
Krāšņais apelsīnu želejas deserts
Sastāvdaļas:
apmēram 200 gramu rozīņu
1 – 2 apelsīni
1 kivi
500 mililitru apelsīnu sulas
4 tējkarotes želatīna
zemenes
Kamēr mūsu dārzos augļi
un ogas vēl nav pieejami, gardu desertu varam pagatavot arī no veikalos
iegādājamajiem siltzemju labumiem. Želatīnu uzbriedināju apelsīnu sulā, pēc tam
maisot uz lēnas uguns neuzvārot izšķīdināju. Ja sula paskāba, turpat varam
iekaisīt arī mazliet cukura. Stikla trauciņu apakšā liku noskalotas un
uzbriedinātas rozīnes, gabaliņos sagrieztas apelsīnu daiviņas un pārlēju ar
sulas želeju. Ievietoju trauciņus ledusskapī, lai tā sastingst. Pēc tam želeju
izrotāju ar nomizotu un sagrieztu kivi, kā arī zemenēm. Pēc vēlēšanās desertu
vēl varam papildināt ar kādu saldējuma bumbiņu – šoreiz saldētavā vēl atradās
lavandu un melleņu garduma kārbiņa. Krāsaini un garšīgi!