Omlete ar konservētu tunci un zaļumiem
1 kārbiņa konservēta tunča, 2 olas, 1 ēdamkarote piena, 1 ķiploka daiviņa, zaļumi, 1 ēdamkarote eļļas, šķipsniņa sāls, šķipsniņa maltu melno piparu, šķipsniņa paprikas pulvera, šķipsniņa itāļu garšvielu maisījuma.
Savējos varam palutināt ar sātīgām un veselīgām brokastīm, pagatavojot vienkāršu un garšīgu omleti ar konservētu tunci un zaļumiem. Daudz laika tas neaizņems arī svētku rītā vai brīvdienā.
Ķiploka daiviņu notīrīju, sasmalcināju un nepilnu pusminūti apcepu pannā ar eļļu no tunča kārbiņas. Zivi ar dakšiņu sadalīju gabaliņos un pēc tam liku pannā pie ķiplokiem cepties apmēram 30 sekundes. Tad pielēju kopā ar pienu un garšvielām sakultas olas, uzliku pannai vāku un cepu omleti līdz gatavībai. Kad olas no virspuses jau sāka savilkties, uzkaisīju sasmalcinātus pētersīļu zaļumus. Te, pēc izvēles, derēs arī dilles vai sīpolu lociņi. Gatavo omleti sagriezu gabalos, uz šķīvja papildinot ar svaigiem gurķiem un tomātiem.
“Burrata” ar tomātiem, gurķiem un lapu salātiem
Svaigais siers “Burrata”, tomāti, svaigi gurķi, rukola, spināti vai citi lapu salāti, olīveļļa, sāls, pipari, bazilika pesto, balzametiķis.
Beidzot iegādājos sieru “Burrata”. Kā to gardāk nobaudīt? Siers, kam forma atgādina maisiņu, izgatavots no mocarellas un krējuma un ir ar mīkstu pildījumu iekšpusē. Nosaukums apzīmē sviestainu, bagātīgu un gardu pildījumu. Lai gan siers ir kalorijām bagāts, ēdot mēreni, veselībai tas nāks tikai par labu. Šo sieru iesaka izņemt no ledusskapja apmēram pusstundu pirms baudīšanas.
Atvēru iepakojumu un nolēju sūkalas. Uz šķīvja kārtoju noskalotus un apsusinātus spinātus un saplucinātus lapu salātus, pāri – svaigu gurķu ripiņas un tomātu daiviņas, bet vidū – balto siera bumbu, ko vēl papildināju ar bazilika pesto. Salātus apslacīju ar olīveļļu, ko labi samaisīju kopā ar sāli un maltiem pipariem. Garšoja lieliski.
Bumbiņas ar sieru un krabju nūjiņām
200 gramu krabju nūjiņu, 3 – 4 vārītas olas, 150 gramu siera, 3 – 4 ķiploka daiviņas, sāls, malti melnie pipari, majonēze.
Šādas nedaudz pikantas bumbiņas, kas apviļātas sarīvētās krabju nūjiņās un atgādina “Rafaello”, noderēs kā kārdinoša uzkoda svētdienīgākai maltītei.
Olas izvārīju cietas, atdzesēju un nolobīju. Tās pēc tam sarīvēju uz smalkās rīves, tāpat – arī sieru. Ķiploka daiviņas notīrīju un sasmalcināju spiedē. Sagatavotās sastāvdaļas samaisīju kopā ar sāli un pipariem pēc garšas un biezu majonēzi, cik šķita nepieciešams, lai masa nebūtu par šķidru. Tad no tās izveidoju nelielas bumbiņas. Uz smalkās rīves sarīvēju arī krabju nūjiņas un apviļāju tajās izveidotās siera un olu masas bumbiņas. Pirms baudīšanas tās vēl uz pāris stundām ievietoju ledusskapī.
Eļļā gatavotas biezpiena bumbiņas
200 – 250 gramu biezpiena, 1 ola, 3 ēdamkarotes cukura, ½ tējkarotes cepamā pulvera, šķipsniņa sāls, 100 gramu miltu, augu eļļa cepšanai.
Šī recepte šopavasar mani kārdināja pat vairākos “avotos”. Arī bērnībā biezpiena bumbiņas kopā ar mammu gatavojām, tiesa gan, reti. Kāpēc gan arī tagad uz ātru roku neizcept šādu gardumu?
Paciņā bija tikai 180 gramu biezpiena, tāpēc tam bļodā pievienoju klāt arī pusi no saldā biezpiena ar rozīnēm iepakojuma, piekaisīju cukuru, vaniļas cukuru garšai un piesitu olu. Visu labi saberzu kopā. Piebēru sāli un cepamo pulveri, pēc tam pakāpeniski pievienoju miltus un samīcīju viendabīgu mīkstu mīklu, kas mazliet lipa pie rokām.
Mīklu sadalīju četrās daļās, no katras uz cepamā papīra izveltnēju “desiņu” apmēram 3,5 centimetru diametrā, ko, savukārt, sagriezu gabaliņos un no tiem izveidoju bumbiņas.
Dziļajā pannā ielēju un uz vidējas uguns uzkarsēju augu eļļu. Tās vajadzētu tik daudz, lai mīklas bumbiņas tajā peldētu. Uzmanīgi pa vienai eļļā laidu bumbiņas un apgrozot apcepu no visām pusēm, līdz tās kļuva zeltaini brūnas. Tā kā apzināti nelēju pannā tik daudz eļļas, cik būtu vajadzīgs, jo tad rastos problēmas ar pāri palikušās taukvielas lietderīgu izmantošanu, izceptās bumbiņas bija mazliet saplacinātas. Taču nav liela bēda, ja tās nedaudz atgādina hokeja ripas, jo ne tikai mūsu valsts svētki, bet arī šīgada Pasaules čempionāts hokejā strauji tuvojas, un garša jau no tā nemainās. Gatavās bumbiņas izvietoju uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieli, lai atbrīvotos no liekajām taukvielām. Vēl tikai caur sietiņu uzkaisīju pūdercukuru un kārumu varēju nogaršot.
Reklāma