Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti

www.pexels.com

Tomātu zupa ar tītara gaļas bumbiņām

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.
FOTO: Brigita Skaistkalne

● 500 gramu maltas tītara gaļas,

● 500 gramu kartupeļu,

● 350 gramu tomātu,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 200 gramu saldo piparu,

● 150 gramu makaronu,

● 150 gramu sīpolu,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 1 ēdamkarote maltas paprikas,

● 1 ēdamkarotes kaltētu garšvielu maisījuma,

● sāls,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● pipari,

● augu eļļa.

Lai tiktu pie gardas un sildošas zupas, sīpolus nomizoju un sasmalcināju. Sarkano saldo piparu iztīrīju no sēkliņām un sagriezu strēmelītēs. Kartupeļus nomizoju un sagriezu kubiņos. No tītara maltās gaļas, kas nu jau ir pieejama arī mūsu veikalos, izveidoju nelielas bumbiņas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Katlā nelielā augu eļļas daudzumā apcepu sīpolus, piekaisīju malto papriku un garšvielu maisījumu un sajaucu. Piemaisīju saldos piparus un apjaucot vēl mazliet pacepu. Pēc tam pievienoju tomātus (izmantoju nelielo kārbiņu konservētu, smalcinātu mizotu tomātu ar baziliku), pielēju ūdeni un piekaisīju sāli un piparus. Vārošā zupā liku arī kartupeļus, pavārīju minūtes piecas, pēc tam piemaisīju pāris saujas mazo makaronu zvaigznīšu un uzmanīgi pieliku gaļas bumbiņas. Visu kopā vārīju vēl apmēram desmit minūtes. Gatavo zupu pārkaisīju ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem.

Banānu un kokosriekstu piena smūtijs

● 2 nelieli gatavi banāni,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 200 mililitru kokosriekstu piena,

● 1 – 2 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta,

● šķipsniņa sāls,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● kanēlis pēc garšas.

Šoreiz iedvesmojos no kādas televīzijas pārraides, jo gribējās nogaršot šādu sastāvdaļu salikumu arī tāpēc, ka ikdienā vēl neesmu aizrāvusies ar kokosriekstu piena un zemesriekstu sviesta izmantošanu savā ēdienkartē. Banānus gan iegādājos samērā bieži, tikai tie siltajā dzīvoklī ātri nogatavojas. Un tieši tādi ir vajadzīgi šāda smūtija pagatavošanai!

Smūtijs ir dzēriens, ko pagatavo, blenderī sasmalcinot dažādas sastāvdaļas. Tad nu nomazgātus un nomizotus divus gatavus banānus sagriezu ripiņās un liku blendera krūzē. Pievienoju pusi kokosriekstu piena metāla kārbas satura un pāris ēdamkarotes no zemesriekstu krēma burciņas – tas bija ar zemesriekstu gabaliņiem. Sāli gan aizmirsu piemest. Visu sablendēju, un pēc vairākām sekundēm sātīgo un, jāteic, garšīgo dzērienu varēju liet glāzē. Vēl tikai uzkaisīju mazliet malta kanēļa. Tā kā vajadzīgās sastāvdaļas vēl palika pāri, tās arī izmantoju šādam nolūkam un pagatavoju smūtiju vēlreiz.

Pankūkas ar rīvētiem āboliem un ķirbjiem

● 2 olas,

● 25 grami cukura,

● kanēlis vai vaniļas cukurs,

● šķipsniņa sāls,

● 200 gramu saldskābu ābolu,

● 50 gramu ķirbja,

● 1 glāze piena,

● milti pēc vajadzības,

● pūdercukurs, augu eļļa.

Kādēļ gan reizēm nepamieloties ar gardām pankūciņām, ko varam baudīt vai nu ar pūdercukuru, vai arī ar svaigu medu!

Olas ar putojamo slotiņu sakūlu kopā ar cukuru, kanēli un sāli. Pielēju pienu un pievienoju nomizotus un uz rupjās rīves sarīvētus ābolus. Pierīvēju arī nelielu gabaliņu ķirbja mīkstuma. Miltus piemaisīju pakāpeniski un pēc vajadzības – tā, lai veidojas pabieza mīkla.

Pēc laiciņa mīklu ar karoti liku uzkarsētā pannā ar augu eļļu un cepu pankūkas no abām pusēm, līdz tās kļuva zeltaini brūnas. Gatavas pārkaisīju ar pūdercukuru. Lieliski garšoja ar amatnieku tirdziņā iegādāto krēmveida medu, kam pievienoti āboli un kanēlis.

Siera kūka jeb sacepums ar vīnogām

● 250 gramu vīnogu bez kauliņiem,

● 200 gramu biezpiena,

● 200 gramu krēmsiera,

● 2 olas,

● 60 mililitru kefīra,

● 140 gramu pūdercukura,

● 55 grami mannas,

● 35 grami miltu,

● vaniļas cukurs garšai,

● 20 gramu sviesta,

● pūdercukurs pārkaisīšanai.

Lielā diametra veidni izklāju ar cepamo papīru un vēl ietaukoju ar sviestu.

Bļodā samaisīju biezpienu, krēmsieru, pūdercukuru un vaniļas cukuru. Pa vienai piesitu olas, katru rūpīgi iejaucot. Pēc tam piekaisīju mannu, izsijātus miltus un pielēju kefīru. Visbeidzot mīklā iemaisīju arī nomazgātas un apsusinātas gaišās vīnogas bez kauliņiem. Šim sacepumam lieliski varam izmantot arī lielogu mellenes vai pat rozīnes. Mīklu izlīdzināju sagatavotajā veidnē. Ja mājās ir mandeļu skaidiņas, ar tām vēl varam pārkaisīt kūku – būs tikai gardāk.

Veidni liku līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepu apmēram 50 minūtes.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.