Valdība šodien atbalstīja vairākas izmaiņas ēdināšanas kārtībā izglītības iestādēs, tostarp ēdienam pievienojamā sāls pieļaujamā daudzuma palielināšanu visās izglītības iestādēs, izņemot bērnudārzus.
Patlaban pievienotā sāls daudzums gatavajā ēdienā visās izglītības iestādēs, izņemot pirmsskolas izglītības iestādes, nedrīkst pārsniegt 0,25 gramus uz 100 gramiem produkta. Tas tiks palielināts līdz 0,4 gramiem uz 100 gramiem gatavā ēdiena.
Kā skaidro VM, šobrīd noteiktais ēdienam pievienotā sāls daudzums skolās ir pārāk mazs, un pāreja uz ēdienu, kura pagatavošanā izmantots mazs sāls daudzums, notika pārāk strauji. Ministrija secinājusi, ka bērni pie šāda sāls daudzuma ēdienā vēl nav pieraduši, jo tas ir pretrunā ar līdzšinējām ēšanas tradīcijām ģimenē un sabiedrībā kopumā, tāpēc viņi ēdienu neēd, bet izvēlas ēst blakus esošajās kafejnīcās, apmeklēt veikalus un pirkt neveselīgus našķus.
Noteikumi arī precizē, bet praktiski nemaina, pievienojamā sāls daudzumu pirmsskolas izglītības iestādēs. Šobrīd tajās vienas dienas laikā lietotais sāls daudzums uz bērnu nedrīkstēja pārsniegt divus gramus. Ņemot vērā, ka pirmsskolas izglītības iestādes īsteno gan izglītības programmas līdz 12 stundām dienā, gan līdz 24 stundām dienā, precizēts, ka bērnudārzos, kuros bērns uzturas līdz 12 stundām, ēdienam pievienojamā sāls daudzums nepārsniedz divus gramus dienā, bet bērnudārzos, kuros bērni uzturas 24 stundas, ēdienam pievienojamā sāls daudzums nepārsniedz trīs gramus dienā.
Tikmēr izmaiņas ēdienam pievienojamā cukura daudzumā skars internātskolas. VM secinājusi, ka šobrīd tas internātskolās noteikts pārāk mazs, jo uz vietas tiek gatavoti arī miltu konditorejas izstrādājumi, piemēram, plātsmaizes un smalkmaizītes. Tādēļ ēdienam pievienotā cukura daudzumā neieskaitīs to cukuru, kas tiek izmantots uz vietas gatavotiem miltu konditorejas izstrādājumiem.
Noteikumi arī nosaka, ka ēdinātāji nevarēs izmantot dažādu garšvielu maisījumu, kas satur sāli, cukuru un pārtikas piedevas, kas ir garšas pastiprinātāji E620-E625.
Vienlaikus noteikts, ka bērniem ar celiakiju, cukura diabētu, pārtikas alerģiju vai nepanesību ēdināšana izglītības iestādēs būs jānodrošina saskaņā ar ārsta rakstiskiem norādījumiem. Tā VM vēlas izvairīties no situācijas, kad ēdienkartē tiek iekļauti pārtikas produkti, kurus šie bērni nedrīkst lietot.
Visbeidzot noteikumi paredz, ka bērnudārzos kaloriju un uzturvielu daudzums tiks noteikts visai dienai, nevis atsevišķām ēdienreizēm, tādējādi iestādes varēs elastīgāk plānot bērnu ēdināšanu visas dienas garumā.
Visas minētās izmaiņas noteikumos “Par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem” stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī.