Ziemassvētki un Jaunais gads jau tepat, tepat pie durvīm klauvējas. Lai svētkus sagaidītu godam – ar grezni izdekorētu maltītes galdu, aromātiskiem dzērieniem un svinīgā atmosfērā – , Valmieras tehnikuma viesmīlības komanda ir sarūpējusi praktiskus ieteikumus svētkiem, apkopojot šī gada tendences galdu noformējumos. Kā arī dalās ar maziem knifiem un karstā dzēriena recepti, kas svinības padarīs īpašas un atmiņā paliekošas.
“Ziemassvētku laikam raksturīgi dabiskie toņi”, uzsver pasniedzēja Solvita Pazāne. Neitrālu krāsu paleti, tostarp pelēku, krēmkrāsas, ziloņkaula vai laškrāsas, veiksmīgi akcentēt ar tradicionālajiem Ziemassvētku toņiem – zaļu, sarkanu, baltu, kā arī zeltu un sudrabu. Šie krāsu salikumi radīs siltas mājīguma sajūtas ar vieglu elegances un svinīguma pieskārienu. Dabas klātesamība mājoklī jau pirmssvētku laikā ienes skaistu svētku gaidīšanas prieku. Dabā pieejamie materiāli var radīt ne tikai estētisku, bet arī sensoru baudījumu. Piemēram, galds, kas rotāts ar priežu, egļu, kadiķu zariem, viesību istabu piepildīs ar īpašu skuju aromātu, kas tik ļoti saistās ar Ziemassvētku brīmumaino un mierpilno laiku. Tas vairos mājīgumu, siltumu, omulību un harmoniju.
“Šogad maltīšu galdu noformējumos ļoti aktuāli ir dekoru celiņi”, akcentē Valmieras tehnikuma viesmīlības pasniedzēja S.Pazāne. Tos gada vistumšākajā laikā var izgaismot ar lampiņu virtenēm, izklāt ar skujkoku zaru vītnēm, veidot no eglīšu rotājumiem, čiekuriem, zariem un svecēm. Galvenais, lai dekorācijas maltītes galdu papildina, ne apgrūtina mielasta baudīšanu! Galda celiņu var veidot arī kā bagātīgu dāvanu upi. Dāvanas var meistarot no sērkociņu un citām dažāda izmēra kastītēm – atliek vien tās iesaiņot skaistā dāvanu papīrā, apvīt ar greznu lenti un izkārtot uz galda pēc sirds patikas. Ļaujies radošumam un liec lietā dāvanu kastītes kā galda kartes vai ieslēp starp butaforiskajām kārbiņām arī īstās, mīļajiem domātās, dāvanas! Šāds pārsteiguma elements Ziemassvētku viesībām piešķils patīkami priecīgu pārsteiguma dzirksti.
Tie nu nemaz nebūtu īsti Ziemassvētki, ja galdā netiktu celts silti virmojošs dzēriens, kas bagātināts ar krustnagliņu un kanēļa ēterisko aromātu. Valmieras tehnikums sagatavojis ne tik tradicionālu, toties ļoti gardu kumelīšu dzēriena recepti. Tajā jaušams viegls kumelītes rūgtenums, kas atmaigst vijīgā medus kompānijā un kļūst enerģiski mundrs, pateicoties citrusa notīm.
Lūk, kas nepieciešams kumelīšu karstajam dzērienam (pietiks 4 krūzēm):
- 1l ūdens
- 20g kumelītes
- 150g kļavu sīrups vai 100g medus
- Krustnagliņas (pēc garšas)
- Kanēļa standziņas (pēc garšas)
- 1 apelsīna miza
- 1 citrons
Ūdeni karsē, līdz parādās pirmie garaiņi. Pievieno kumelītes. Turpina vārīt ~ 10 minūtes. Pieliek krustnagliņas, kanēļa standziņas, apelsīna mizu, sagrieztu citronu, sīrupu vai medu. Turpina karsēt vēl 10 minūtes. Jo ilgāk tas tiks darīts, jo intensīvāka būs garšu saspēle. Visu nokāš un lej krūzēs. Dzērienu var dekorēt ar kanēļa standziņu vai apelsīna mizu. Bauda, kamēr silts!
Liels paldies veikalam “Gemoss” par sadarbību tematisko galda klājumu izveidē! Bagātīgais trauku, glāžu un galda piedermu klāsts paplašināja viesmīlības audzēkņu radošās iespējas.
Informāciju sagatavoja: Liene Bergmane, sabiedrisko attiecību speciāliste
Reklāma