Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Idejas brīvdienu vakariņām

Kabači ar tomātiem un turku zirņiem

2 mazi kabacīši vai gabals liela, 3 svaigi tomāti, 50 gramu saulē kaltētu tomātu, 1 kārba (400 mililitru) konservētu turku zirņu, 1 sīpols, 1 tējkarote Provansas garšvielu, sāls, pipari, augu eļļa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai baudītu šo ēdienu, piemēroju recepti, kas paredzēta gatavošanai multivārāmajā katlā, un tīri labi iztiku ar pannu un plīti.

Pannā ielēju nelielu daudzumu aromātiskās eļļas no konservēto saulē kaltēto tomātu burciņas un tajā apcepu smalki sagrieztus sīpolus.

Gabalu lielāka kabača nomizoju un sagriezu kubiņos. Tāpat sagriezu arī svaigos tomātus. Kad sīpoli bija apcepušies, pievienoju pannā šīs sastāvdaļas, kā arī mazākos gabaliņos sadalītus saulē kaltētos tomātus. Piekaisīju kaltētās garšvielas, sāli un piparus un visu apmaisot sautēju apmēram desmit minūtes. Pēc tam piemaisīju notecinātus konservētos turku jeb auna zirņus un karsēju visu vēl apmēram desmit minūtes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ja vēlamies “kreftīgāku” maltīti, gatavošanas beigu posmā pannā vēl varam pievienot, piemēram, arī kādu gabaliņu kūpinātas desas. Gatavo ēdienu pārkaisīju ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem.

Cēzara salāti” ar tunci

1 kārbiņa konservēta tunča, saišķītis lapu salātu, 1 – 2 tomāti, 100 gramu siera, 2 šķēles maizes (pēc izvēles), 2 ēdamkarotes augu eļļas, 1 tējkarote citrona sulas, sāls un garšvielas (pēc izvēles).

Šis ir vienkāršots Cēzara salātu variants zivju ēdienu cienītājiem. Pannā uzkarsēju mazliet eļļas un tajā apcepu kubiņos sagrieztu maizīti, uzkaisot nedaudz sāls un kaltēto garšvielu maisījuma.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Traukā kārtoju noskalotas un apsusinātas dažādu salātu lapas, notecinātu tunci no konserviem, gabaliņos sagrieztus tomātus, rīvētu sieru un apceptos baltmaizes kubiņus.

Salātus pārlēju ar mērci, ko pagatavoju, samaisot kopā augu eļļu, citrona sulu, sāli un citas garšvielas pēc izvēles.

Ruletītes ar sēnēm, tomātiņiem un sieru

500 gramu bezrauga kārtainās mīklas, 150 gramu ķirštomātiņu, 150 gramu šampinjonu, 70 gramu melno olīvu, 1 ķiploka daiviņa, 30 gramu cietā siera, 1 ola, 1 ēdamkarote sezama sēkliņu, ½ tējkarotes kaltēta bazilika, malti melnie pipari, sāls, augu eļļa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai gan arī kārtainā mīkla veikalos kļuvusi dārgāka, reizēm jau varam atļauties panašķēties ar kādu pašceptu pīrādziņu vai smalkmaizīti.

Pildījumam olīvas bez kauliņiem sasmalcināju. Sēnes sagriezu šķēlītēs, tomātiņus – ceturtdaļās, Sieru smalki sarīvēju. Ķiplokus sasmalcināju spiedē.

Pannā ar uzkarsētu augu eļļu liku cepties sēnes, līdz iztvaikojis šķidrums. Pieliku ķiplokus, piparus, sāli un pēc minūtes noņēmu no uguns. Piemaisīju ķirštomātiņus, olīvas un arī mazliet sasmalcinātu saulē kaltēto tomātu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Mīklas plāksnītes atlaidināju pēc norādījumiem uz iepakojuma, mazliet izveltnēju, liekot tās ar garāko malu pret sevi. Virsū tām izlīdzināju sēņu pildījumu, apbārstīju ar rīvēto sieru un pārkaisīju baziliku. Satinu ruletes un kārtoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Tās pārsmērēju ar sakultu olu un apbārstīju ar sezama sēkliņām. Cepu līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram pusstundu. Pēc tam veltnīšus sagriezu gabaliņos.

Burkānu un ābolu deserta salāti ar rozīnēm

1 svaigs burkāns, 1 saldskābs ābols, ½ glāzes rozīņu, 1 ēdamkarote cukura, 2 ēdamkarotes skābā krējuma, citrona sula vai šķipsniņa citronskābes.

Šo veselīgo salātu pagatavošanai jau varam izmantot jaunās ražas burkānus un ābolus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Rozīnes nomazgāju un apmēram pusstundu uzbriedināju siltā novārītā ūdenī. Pēc tam šķidrumu nolēju un rozīnes apsusināju papīra dvielī.

Burkānu nomazgāju, notīrīju un sarīvēju uz rupjās rīves. Šim nolūkam lieliski varam izmantot rīvi Korejas burkānu pagatavošanai. Ābolu arī nomazgāju, nomizoju, izgriezu serdi, bet mīkstumu sarīvēju. Pēc tam pārslacīju ar citrona sulu. Ja šādas sulas nav pa rokai, varam izlīdzēties ar nelielā daudzumā vārīta ūdens izšķīdinātu šķipsniņu citronskābes.

Burkānus, ābolus un rozīnes liku bļodā, pievienoju arī mazliet žāvēto dzērveņu, kā arī cukuru un skābo krējumu. Sastāvdaļas uzmanīgi samaisīju un pārkaisīju ar rozīnēm.

Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.