
Baklažānu un citu dārzeņu sautējums ar pupiņām
• 1 baklažāns,
• 1 sīpols,
• 2 burkāni,
• 1 saldais pipars,
• 1 glāze pupiņu,
• 3 ēdamkarotes augu eļļas,
• ķiploki,
• sāls un citas garšvielas,
• 50 mililitru ūdens vai buljona.
GARDUS dārzeņus kopā ar pupiņām, kas dod sātu, varam izsautēt bez gaļas. Dārzeņus nomazgāju un apsusināju. Saldo piparu iztīrīju no sēkliņām un sagriezu strēmelītēs. Notīrītus burkānus sarīvēju uz rupjās rīves, sīpolus sagriezu salmiņos, bet nelielu baklažānu – mazos kubiņos. Bija vēl nedaudz kabača, un arī tas “piedalījās” sautējumā. Konservētajām sarkanajām pupiņām nolēju šķidrumu, tās noskaloju un notecināju. Pannā ar augu eļļu vispirms apmaisot apcepu sīpolus un burkānus, līdz tie kļuva zeltaini. Pēc tam pievienoju sarkanos saldos piparus un cepu vismaz pāris minūtes. Tad pievienoju baklažānus un kabačus, pielēju buljonu, uzliku vāku un uz nelielas uguns sautēju apmēram 15 minūtes. Nu pieliku sasmalcinātu ķiploka daiviņu, konservētās pupiņas, sāli, piparus, kā arī citas garšvielas: kaltēto garšaugu maisījumu, nedaudz malta kardamona, koriandra un kaltēta ingvera. Visu pāris minūtes vēl uzkarsēju un pēc tam pārkaisīju ar sezama sēkliņām. Varam uzkaisīt arī sasmalcinātus pētersīļu zaļumus.
Cūkgaļa ar kabačiem tomātu mērcē

• 600 gramu liesas cūkgaļas,
• 800 gramu kabaču,
• 450 gramu sarīvētu tomātu,
• 1 ēdamkarote balzametiķa,
• 2 ēdamkarotes olīveļļas,
• 2 ķiploka daiviņas,
• ½ tējkarotes kaltētu ķiploku,
• ½ tējkarotes kaltēta bazilika,
• ½ tējkarotes kaltētas raudenes,
• sāls,
• malti melnie pipari.
LIESU cūkgaļu ar nelielu speķa maliņu sagriezu šķēlēs un izklapēju. Uzkaisīju sāli un piparus un pannā ar uzkarsētu eļļu tās no abām pusēm apcepu uz straujas uguns, līdz kļuva zeltaini brūnas. Tad gaļu no pannas noņēmu. Tajā pašā pannā pēc tam dažas minūtes cepu nomizotus un ceturtdaļripiņās sagrieztus kabačus, tiem pievienoju sasmalcinātus ķiplokus un pacepu vēl minūti. Pielēju balzametiķi un labi samaisīju. Uz rupjās rīves sarīvēju tomātus, tādējādi atbrīvojoties no miziņām, un arī pievienoju pannā. Piekaisīju kaltētus ķiplokus, baziliku un raudeni un uzvārīju. Piemetu sāli un piparus. Nu pannā no šķīvja pārliku apceptās gaļas šķēles un zem vāka visu kopā sautēju uz vidējas uguns līdz gatavībai – apmēram desmit minūtes. Pēc tam ēdienu pārkaisīju ar sasmalcinātām pētersīļu lapiņām.
Svaigu tomātu salāti ar šķiņķi

• 300 gramu tomātu,
• 200 gramu cūkgaļas šķiņķa,
• 1 kārbiņa konservētu zaļo zirnīšu,
• 150 gramu siera,
• sāls,
• malti melnie pipari,
• majonēze.
MEKLĒJOT idejas gardiem salātiem, iedvesmojos no šīs receptes, tiesa gan, tiem pievienoju vēl pāris sastāvdaļas. Svaigus dažādu krāsu tomātus un vārītu liesu cūkgaļas lāpstiņu sagriezu nelielos kubiņos. Sieru sarīvēju uz rupjās rīves. Atkarībā no tā, kādu gaļu vai sieru tiem izmantosim, iegūsim niansētāku garšu. Arī ar kūpinātu vistas šķiņķīti vai girosu šie salāti būs pikanti, sātīgi un gardi. Konservētajiem zirnīšiem notecināju šķidrumu. Visas salātiem paredzētās sastāvdaļas samaisīju kopā ar garšvielām un majonēzi, piespiežot arī ķiploka daiviņu un piejaucot sasmalcinātus diļļu zaļumus.
Neceptā skābā krējuma kūka ar banāniem

• 2 banāni,
• 150 gramu prjaņiku,
• 500 gramu 20 % skābā krējuma,
• 150 gramu cukura,
• 10 gramu želatīna,
• 50 mililitru ūdens.
ŠĀDU KŪKU var uzmeistarot jebkurš – nekas te nav jācep, ātri varam tikt līdz gardam rezultātam, un tas priecēs saldummīļus gan pie ikdienas tējas tases, gan pat pie svētku galda.
Želatīnu, paciņā gan bija atlicis nedaudz vairāk par 10 gramiem, aplēju ar aukstu novārītu ūdeni un uzbriedināju. Ukrainā ražotus prjaņikus sagriezu kubiņos, nomizotus banānus – gabaliņos. Lielajā bļodā skābo krējumu sakūlu kopā ar cukuru, līdz tas bija izšķīdis, – to gan nebēru tik daudz, cik receptē norādīts, jo banāni kūkai piešķir ne tikai aromātu, bet arī saldumu, tāpat – arī prjaņiku glazūra. Želatīnu izkausēju, to neuzvārot, padzesēju un iemaisīju skābajā krējumā. Pievienoju arī sagrieztos banānus un prjaņikus un visu labi samaisīju. Masu izlīdzināju ar pārtikas plēvīti izklātā veidnē, pārsedzu ar plēvīti un ievietoju ledusskapī. To vajadzētu atstāt mierā vismaz trīs stundas, līdz kūka būs sastingusi. Tā gan tur palika pa nakti. Pēc tam gardumu apvērsu uz lēzenā šķīvja, atbrīvoju no pārtikas plēvītes un rotāju ar banānu ripiņām un piparmētru lapiņām.