Piektdiena, 5. decembris
Sabīne, Sarma, Klaudijs
weather-icon
+4° C, vējš 1.57 m/s, DA vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Foto: Brigita Skaistkalne

Balto pupiņu un konservēta tunča salāti

• 180 gramu konservētu
balto pupiņu,

• 185 gramu konservēta
tunča savā sulā,

• 1 neliels sarkanais
sīpols,

• 1 ķiploka daiviņa,

• pāris bazilika zariņu,

• 2 tējkarotes vīna etiķa
(6 %),

• 2 ēdamkarotes olīveļļas,

• malti melnie pipari,

• sāls,

• 30 gramu ķirštomātiņu.

PUPIŅAS varam izvārīt arī paši, taču, tā kā pārējās šiem gardajiem salātiem nepieciešamās sastāvdaļas jāgatavo nav, arī pupiņas varam izmantot konservētās. Un tad jau pie ēšanas tiksim krietni vien ātrāk.

Notīrītus sīpolus sagriezu smalkos pusgredzenos, ķiplokus – plāksnītēs. Konservētajām pupiņām nolēju šķidrumu, tās noskaloju un notecināju sietā. Tā kā izmantoju tunci olīveļļā, eļļu nolēju atsevišķi, bet zivi ar dakšiņu sadalīju. Sīpoliem un ķiplokiem pielēju olīveļļu – izlietoju atlikto no konserviem un pārējo papildināju no pudeles. Pielēju arī baltvīna etiķi, piekaisīju sāli un piparus un visu labi samaisīju.

Salāttraukā pupiņām pārlēju pagatavoto mērci un līdz ar to izliku pāri arī daļu sīpolu un ķiploku. Pēc tam – konservētā tunča gabaliņus, ko pārlēju ar atlikušo mērci ar sīpoliem un ķiplokiem. Pārkaisīju sasmalcinātas bazilika lapiņas. Salātus papildināju ar pārgrieztiem ķirštomātiņiem.

Cāļa fileju ruletītes skābajā krējumā

• 2 cāļa krūtiņas filejas,

• ½ sarkanā saldā pipara,

• 100 gramu siera,

• 30 gramu sīpolu lociņu,

• 4 ēdamkarotes skābā
krējuma,

• sāls,

• malti melnie pipari,

• 2 ēdamkarotes augu
eļļas.

APETĪTI rosinošas un sulīgas cāļa fileju ruletītes pagatavot nav sarežģīti. Šoreiz izlīdzējos ar mazajām filejām, katru veltnīti veidojot no divām. Atlika tās tikai pārsegt ar pārtikas plēvīti un izklapēt. Lielās filejas attiecīgi jāsagriež plāksnēs. Izklapēto gaļu apkaisīju ar sāli un pipariem. Uz divu fileju izklājuma liku siera stienīšus, saldo piparu strēmelītes un sīpolu lociņus. Satinu stingrā ruletē, drošības labad aizspraužot ar koka iesmiņiem. Pannā uzkarsēju augu eļļu un izkārtoju tajā sagatavotās ruletītes ar “šuvi” uz leju. Uzkaisīju vēl nedaudz sāls un piparu un apcepu uz lielas uguns no abām pusēm līdz zeltainumam. Nu jau varēju izvilkt arī iesmiņus. Pēc tam ruletītes pārklāju ar skābo krējumu, uzkaisīju zaļumus un zem vāka uz nelielas uguns sautēju 15 – 20 minūtes līdz gatavībai.

Rudens dārzeņi ar olām “Brokastīs!”

• 5 olas,

• ½ – 1 sīpols,

• 1 ķiploka daiviņa,

• 1 saldais pipars,

• 4 tomāti,

• 2 ēdamkarotes tomātu pastas

• 1 tējkarote maltas paprikas,

• 1 tējkarote kumīna,

• sāls,

• pipari,

• pētersīļi,

• augu eļļa.

JA IZAUGUSI bagātīga tomātu raža, tos varam izmantot ne tikai svaigus, bet arī gardu ēdienu pagatavošanai. Piemēram, šādas sātīgas brokastis ar nedaudz citādāk pasniegtām ceptām olām priecēs mājiniekus un būs krāsains sākums veiksmīgai dienai. Sīpolu nomizoju un pannā ar nelielu augu eļļas daudzumu apcepu līdz caurspīdīgumam. Tad pievienoju sasmalcinātu ķiploka daiviņu un pacepu vēl apmēram minūti. Pēc tam pieliku strēmelītēs sagrieztu saldo piparu un cepu 5 – 7 minūtes. Nu bija kārta gabaliņos sagrieztiem tomātiem, pievienoju arī tomātu pastu, garšvielas un turpināju gatavot vēl 5 – 7 minūtes. Visbeidzot pannā pa vienai uzmanīgi iesitu olas, uzkaisīju piparus un sāli un zem vāka cepu, līdz olas šķita gatavas. Ēdienu pārkaisīju ar sasmalcinātām pētersīļu lapiņām.

Brūklenes ar āboliem “Gardums”

• 1 kilograms brūkleņu,

• 500 gramu nomizotu ābolu,

• 600 gramu cukura,

• ūdens.

TIRGŪ iegādātās brūklenes un ziemas šķirnes ‘Antonovka’ ābolus pārvērtu gardā vārījumā. Attēlā redzamo burciņu saturs kopumā izmaksāja 13 eiro, ieguldīto laiku, kā arī elektrību pagatavošanai, protams, nerēķinot. Dārgi vai lēti, katrs lai spriež pats, taču “zaptīte” izdevās ļoti garšīga un ziemā labi noderēs. Šādu džemu lieliski varam izmantot arī pašu ceptajās kūkās. Brūklenes – paldies tirgotājai, kura tās bija pacentusies ideāli iztīrīt! – nomazgāju, bēru katlā, pielēju nedaudz ūdens un vārīju, līdz ogas izjuka. Pēc tam tās vēl sablendēju ar mietveida blenderi viendabīgā masā. Ābolus nomazgāju, nomizoju un sagriezu nelielos gabaliņos, lai būtu vajadzīgais daudzums. Tos liku citā katlā, pielēju nedaudz ūdens un vārīju, līdz tie bija izjukuši. Pēc tam brūkleņu masai pievienoju ābolu masu, piekaisīju nepieciešamo cukura daudzumu un, ik pa laikam apmaisot, kā arī noņemot radušās putas, vārīju uz lēnas uguns, līdz cukurs bija pilnīgi izšķīdis. Gatavo saldskābo vārījumu sapildīju nelielās burciņās un aizvākoju.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.