Piektdiena, 5. decembris
Sabīne, Sarma, Klaudijs
weather-icon
+4° C, vējš 1.57 m/s, DA vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Foto: Brigita Skaistkalne

Ābolu un cepumu deserts ar putukrējumu

• 300 gramu ābolu,

• 1 ēdamkarote cukura,

• 1 tējkarote kanēļa,

• 30 gramu sviesta,

• 60 gramu cepumu,

• 200 mililitru 35 % saldā krējuma.

KAD RUDENS rasas klātajā zālē krīt āboli, laiks no tiem kaut ko gardu pagatavot. Skābenus ābolus nomazgāju, nomizoju un izgriezu tiem serdes. Mīkstumu sagriezu mazos kubiņos. Sadrupināju iegādātos “caur gaļas mašīnu grieztos” mājas cepumus. Pannā izkausēju sviestu, liku tajā sagrieztos ābolus, piekaisīju cukuru un kanēli un apmaisot cepu, līdz kļuva mīksti, apmēram septiņas minūtes. Pannu noņēmu no uguns un āboliem piejaucu cepumu drupatas. Atdzesētu saldo krējumu saputoju, garšai piekaisot arī vaniļas cukuru, bet saldumam – nedaudz pūdercukura. Apceptos ābolus ar cepumiem izliku stikla trauciņos un uzliku putukrējuma “cepurīti”. Rotāju ar kādu odziņu un piparmētru lapiņu. Gardu akcentu desertam piešķirtu arī karameļu mērce.

Kabaču, tomātu un maltās gaļas sautējums

• 400 – 500 gramu maltās gaļas,

• 1 tējkarote garšvielas gaļas ēdieniem,

• nedaudz speķa (pēc izvēles),

• 1 sīpols,

• 1 kabacis,

• 4 tomāti,

• 100 mililitru saldā krējuma,

• sāls.

KABAČI šoreiz – sautējumā. Vidēja izmēra kabaci nomazgāju, nomizoju un sagriezu nelielos gabaliņos. Tomātus, vēlams novilkt tiem miziņas, sagriezu nelielos kubiņos, tāpat – arī nomizotus sīpolus. Speķa vietā smalkāk sagriezu bekona šķēlītes. Malto cūkgaļu ar liellopa gaļu apcepu atsevišķi – pannā, pievienojot garšvielas, drupinot un ik pa laikam apmaisot, irdināju un cepu, līdz bija gatava. Tad pannā atsevišķi nedaudz pacepu sagrieztas bekona šķēlītes, lai izdalās taukvielas, un pievienoju sīpolus. Cepu, līdz tie kļuva caurspīdīgi. Nu pieliku arī sacepto malto gaļu, uzkarsēju un pievienoju tomātus. Apmaisot pacepu, tad pieliku arī kabačus un visu kopā sautēju, ik pa laikam apjaucot, līdz kabači kļuva mīksti. Visbeidzot pielēju saldo krējumu, piekaisīju sāli, cik šķita nepieciešams, dažas minūtes vēl pavārīju, un sautējums gatavs. Tā kā pielēju visus 200 mililitrus krējuma, izveidojās arī mērcīte, tādēļ šādu ēdienu varam baudīt kopā ar vārītiem kartupeļiem vai citām piedevām pēc izvēles.

Konservētu turku zirņu salāti ar lasi

• 400 gramu kārba konservētu turku zirņu,

• 250 gramu kuprlaša konservu,

• 1 liels tomāts,

• 1 svaigs gurķis,

• ½ sarkanā sīpola,

• pētersīļu zaļumi,

• 2 ēdamkarotes olīveļļas,

• 1 ēdamkarote citrona sulas,

• sāls,

• 1 tējkarote graudaino sinepju,

• pipari.

OLBALTUMVIELĀM bagātie salāti baudāmi teju jebkurā ēdienreizē. Turku zirņus noskaloju aukstā ūdenī un notecināju. Konservēto lasi ar dakšiņu sasmalcināju. Gurķi nomizoju un, tāpat kā tomātu, sagriezu nelielos kubiņos, bet sarkano sīpolu – smalkās strēmelītēs. Sasmalcināju pētersīļu lapiņas. Visas sagatavotās sastāvdaļas savienoju lielākā bļodā. Vēl tikai bija jāpagatavo mērcīte. Šim nolūkam izmantoju eļļu no laša konserviem, tai pielēju citrona sulu, pieliku graudainās sinepes un pēc garšas piemaisīju sāli un piparus. Mērci pārlēju salātiem bļodā un visu uzmanīgi sajaucu.

Vārītas biezpiena bumbiņas ar mellenēm

• 200 gramu 9 % biezpiena,

• 1 ola,

• 1 ēdamkarote cukura,

• 2 ēdamkarotes miltu,

• vaniļas cukurs,

• 40 gramu lielu melleņu ogu,

• šķipsniņa sāls,

• kanēlis.

PILDĪTU biezpiena bumbiņu pagatavošanai jāizraugās iespējami sausāks biezpiens, citādi nāksies pievienot vairāk miltu. Tajās varam paslēpt gan lielogu mellenes, gan ķiršus bez kauliņiem, noderēs arī citas svaigas vai pat saldētas ogas, kā arī biezs ievārījums vai šokolādes gabaliņi. Pašas lielākās mellenes noskaloju un apsusināju. Biezpienam bļodā piesitu olu, piekaisīju cukuru, vaniļas cukuru un miltus un samīcīju mīklu. Ja biezpiens ir graudains, tas jāsablendē. Ja tas šķiet pārāk mitrs, mīklai varam pievienot tikai olas dzeltenumu. Ja mīkla nešķiet veidojama, nāksies piekaisīt vēl karoti miltu.

Uz miltiem apkaisītas virsmas no mīklas izveidoju divas desiņas apmēram trīs centimetru diametrā. Katru no tām saplacināju un izveltnēju centimetra biezumā, pēc tam mīklu sadalīju apmēram trīs centimetrus platos kvadrātos. Katram vidū liku pa mellenei un savēlu mīklu bumbiņā, lai oga no visām pusēm būtu paslēpta. Katlā uzvārīju ūdeni, piemetu sāli un liku tajā sagatavotās biezpiena bumbiņas. Kad tās bija uzpeldējušas, vārīju apmēram trīs minūtes līdz gatavībai. Pēc tam bumbiņas ar putu karoti no ūdens izņēmu un caur sietiņu pārkaisīju ar kanēli. Tad tās varam baudīt ar skābo krējumu, bet saldummīļi – arī ar saldo iebiezināto pienu vai ievārījumu.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.