

Kabaču un maltās gaļas plācenīši
● 300 gramu cāļa maltās gaļas,
● 1 kabacītis,
● 2 olas,
● 3 ēdamkarotes miltu,
● ½ tējkarotes cepamā pulvera,
● sīpolu lociņi,
● 6 ēdamkarotes augu eļļas,
● 1 ķiploka daiviņa,
● 1 tējkarote kaltētas raudenes,
● sāls,
● malti melnie pipari.
UNIVERSĀLIE plācenīši piemēroti jebkurai ēdienreizei. Tie noderēs arī kā garda uzkoda līdzņemšanai uz darbu vai skolu. Kabacīti nomizoju, sarīvēju uz rupjās rīves un nospiedu lieko šķidrumu.
Lociņus sīki sagriezu, ķiplokus sasmalcināju spiedē. Miltus kopā ar sāli un cepamo pulveri izsijāju. Bļodā maltajai gaļai pievienoju olas, lociņus un ķiplokus, piekaisīju svaigi maltus piparus un kaltētu raudeni. Visu rūpīgi samaisīju. Pēc tam pieliku rīvētos kabačus un izsijāto miltu maisījumu. Atkal visu labi samaisīju un atstāju siltumā minūtes piecas.
Pannā uzkarsēju augu eļļu un ar ēdamkaroti liku tajā pagatavoto mīklu tā, lai izveidojas plācenīši. Cepu tos līdz zeltainai garoziņai vispirms no vienas puses, tad apvērsu, uzliku pannai vāku un turpināju cept uz vidējas uguns vēl minūtes trīs, pēc tam vāku noņēmu un cepu, līdz arī otra puse kļuva zeltaini brūna. Tādējādi izcepu visu pagatavoto maltās gaļas un kabaču mīklu. Gatavos plācenīšus izliku uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieli. Labi garšo ar skābo krējumu vai dārzeņu salātiem.

Omlete ar ceptu biezpienu, spinātiem un sieru
● 3 ēdamkarotes graudaina biezpiena,
● augu eļļa,
● 1 sauja spinātu,
● 2 olas,
● sāls,
● gabaliņš siera.
JAUKAIS un bezrūpīgais skolas brīvlaiks vai neaizmirstamiem mirkļiem piesātinātais atvaļinājums daudziem beidzies līdz ar septembra tuvošanos. Nu jāpiedomā, lai pirms gaidāmā darba cēliena ieturētu veselīgas brokastis un to pagatavošana neaizņemtu pārāk daudz laika. Olbaltumvielām bagātai maltītei panniņu uzkarsēju un ietaukoju ar augu eļļu. Iekaisīju graudainu biezpienu un maisot cepu, līdz izdalījās sūkalas. Tad pievienoju spinātu lapiņas un pagaidīju, līdz tās saplaka. Bļodiņā sakūlu olas ar šķipsniņu sāls un pārlēju pannā. Uzkaisīju sarīvētu sieru, uzliku pannai vāku un karsēju, līdz olas sarecēja un bija gatavas. Tad omleti pārkaisīju ar sasmalcinātiem sīpolu lociņiem. Lai labas sekmes!

Makaroni ar baklažāniem un sviesta pupiņām
● 200 gramu makaronu,
● 200 gramu sviesta pupiņu,
● 1 baklažāns,
● augu eļļa,
● 3 ķiploka daiviņas,
● 200 gramu ķirštomātiņu,
● ½ glāzes baltvīna,
● sāls,
● pipari,
● timiāns,
● siers “Mozzarella”.
TRĪSKRĀSU makaronus izvārīju pēc norādījumiem uz iepakojuma un nokāsu. Sviesta pupiņām nogriezu galiņus, sagriezu pākstis gabaliņos un izvārīju pasālītā ūdenī. Sagrieztas pupiņu pākstis varam pievienot katlā arī dažas minūtes pirms makaronu vārīšanas beigām, tad visu nokāst, nedaudz ūdens neizlejot un atliekot. Baklažānu sagriezu gabaliņos un minūtes 20 paturēju sālsūdenī, tad noskaloju un nospiedu lieko šķidrumu. Tos apmaisot pannā ar augu eļļu cepu, līdz kļuva mīksti. Tad pievienoju spiedē sasmalcinātus ķiplokus un pusi pārgrieztu ķirštomātiņu. Piekaisīju sāli, piparus, kaltētu timiānu, pārlēju baltvīnu un apmaisot cepu, līdz lielākā daļa šķidruma bija novārījusies. Nu iemaisīju izvārītos makaronus un pākšu pupiņas, kā arī pielēju nedaudz saglabātā vārīšanas ūdens. Pievienoju arī pārējās ķirštomātiņu pusītes, piekaisīju vēl nedaudz sāls un piparu pēc garšas. Ēdienu papildināju ar mazajām siera “Mozzarella” bumbiņām. Varam izmantot arī lielo siera bumbu, to saplēšot gabaliņos.

Skābā krējuma un svaigu ogu kūka
● 800 gramu 15 – 20 % skābā krējuma,
● 400 gramu aveņu,
● 200 gramu melleņu,
● 80 gramu pūdercukura,
● 30 gramu želatīna.
DESERTĀ skābā krējuma kūka ar izteiktu svaigu ogu aromātu būs baudījums jebkuram kārumniekam. Ogas un to proporcijas varam izvēlēties pēc savas garšas un iespējām. Atliku rotāšanai skaistākās avenes un lielogu mellenes, pārējās ogas sasmalcināju ar mietveida blenderi viendabīgā masā, ko vēl varam izberzt caur sietu. Želatīnu aplēju ar 150 mililitriem auksta novārīta ūdens un atstāju uzbriest. Uzbriedināto želatīnu samaisīju ar ogu biezeni un maisot sildīju neuzvārot, līdz tas bija izšķīdis. Noņēmu no plīts un atdzesēju. Ogu masu lēju lielā bļodā, pievienoju skābo krējumu un pūdercukuru un ar mikseri saputoju. Tad visu pārlēju ar pārtikas plēvīti izklātā veidnē un ievietoju ledusskapī sastingšanai vismaz uz 4 – 6 stundām. Vēlāk kūku uzmanīgi apvērsu uz lēzenā šķīvja un rotāju ar svaigām ogām. Tās varam papildināt ar kādu piparmētru lapiņu, kā arī pārkaisīt ar pūdercukuru.