
Ābolu un ķirbju plācenīši
• 400 gramu ķirbja mīkstuma,
• 300 gramu saldskābu ābolu,
• 2 olas,
• 6 ēdamkarotes kefīra,
• 3 ēdamkarotes skābā krējuma,
• 6 ēdamkarotes miltu,
• 2 ēdamkarotes cukura,
• 1 tējkarote cepamā pulvera,
• ½ tējkarotes malta kanēļa,
• ½ tējkarotes sāls,
• eļļa cepšanai.
KAD AIZGRIEZTS lielais ķirbis, to papildinot ar āboliem, varam izcept zeltainus un gardus plācenīšus, ko baudīt ar skābo krējumu vai skābenu ievārījumu. Ķirbja gabalu nomizoju, izņēmu sēklas un šķiedras un sagriezu kubiņos. ‘Antonovkas’ ābolus nomizoju un arī sagriezu. Ķirbi un ābolus liku blendera krūzē, pielēju 3 ēdamkarotes kefīra un sablendēju, lai veidojas graudaina masa. Pēc tam tai bļodā piemaisīju atlikušo kefīru un skābo krējumu, piesitu olas, piekaisīju cukuru, sāli, kanēli un labi sakūlu. Lai jau justu Ziemassvētku noskaņu un baudītu asāku garšu, te vēl varam pievienot arī nedaudz piparkūku garšvielu. Tad piekaisīju miltus, cepamo pulveri un vēlreiz visu rūpīgi samaisīju. Atkarībā no ķirbju un ābolu sulīguma varbūt vajadzēs pievienot nedaudz vairāk miltu, nekā receptē norādīts. Pannā ar uzkarsētu augu eļļu liku pa ēdamkarotei mīklas, lai veidojas plācenīši, un cepu no abām pusēm zeltaini brūnus. Labi garšoja gan ar skābo krējumu, gan ar maltām lielogu dzērvenēm, gan arī ar lāceņu ievārījumu.
Cāļa filejas kotletes ar cukīni strēmelītēm

• 2 cāļa filejas,
• 1 ola,
• 100 gramu “Fetas” siera vai brinzas,
• 1 ēdamkarote sviesta,
• 1 cukīni,
• 1 ēdamkarote citrona sulas,
• 1 daiviņa ķiploka,
• 50 gramu bezpiedevu jogurta,
• sāls,
• pipari.
VIEGLAI maltītei izcepu cāļa gaļas kotletītes, ko baudīt kopā ar svaigiem cukīni salātiem. Cāļa filejas ar nazi sasmalcināju, pievienoju olu, “Fetas” sieru, sāli un svaigi maltus piparus. Masai piekaisīju arī nedaudz miltu, labi samaisīju un no tās veidoju nelielas apaļas kotletītes. Pannā izkausēju sviestu, derēs arī augu eļļa, un izcepu tās līdz gatavībai.
Cukīni nomizoju un sagriezu garenās, tievās strēmelītēs – kā spageti. Tās bļodā pārkaisīju ar sāli un pipariem, apmaisīju un atstāju minūtes 15 atsuloties. Pēc tam šķidrumu nolēju, pievienoju citrona sulu, bezpiedevu jogurtu un sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Siltas kotletītes ar svaigajiem salātiem garšoja lieliski.
Burkānu un ābolu salāti ar biezpienu

VESELĪGI un vitamīniem bagāti salāti, ko baudīt vieglās vakariņās. Tiesa gan, tikai tad, ja negrasāmies doties uz kādu pasākumu, jo ēdienam pikantākai garšai pievienojam ķiplokus.
Nomizoju un uz rupjās rīves sarīvēju palielu burkānu. Sarīvēju arī nomizotu ‘Antonovkas’ ābolu bez serdes un sēklām. To vēl pārslacīju ar citrona sulu, lai nebrūnē. Bļodā tiem pievienoju apmēram puspaciņu biezpiena, spiedē sasmalcinātu vismaz vienu ķiploka daiviņu un visu samaisīju ar nelielu daudzumu skābā krējuma. Sastāvdaļu proporcijas un piena produktu tauku saturs – pēc pašu izvēles. Gatavs! Sāli te piemest vai arī ne – tas jau pēc garšas.
• 1 burkāns,
• 1 skābens ābols,
• 1 ķiploka daiviņa,
• biezpiens,
• skābais krējums.
Biezpiena deserts ar auzu pārslām

ŠO GARDO desertu pagatavoju tādēļ, ka vēl no citas ēdienreizes bija atlikušas grauzdētās auzu pārslas. Vajadzēja tikai saputot saldo krējumu, tam piekaisot arī nedaudz pūdercukura un vaniļas cukura. Pēc tam to iecilāju ar dakšiņu uzirdinātā vijīgā biezpienā un piejaucu daļu apcepto un sviestā ar cukuru kopā apgrauzdēto auzu pārslu. Tad biezpiena krēmu jau varam baudīt tāpat vai arī kopā ar kādu skābenu ķīseli. Ķīseli šoreiz nevārīju – izlīdzējos ar iepriekš iegādātajām “Veri Berry” maltajām lielogu dzērvenēm no ledusskapja, tām deserta trauciņā uzliekot biezpiena krēma “cepuri” un pārberot ar grauzdētajām auzu pārslām. Taču arī ķīseli izvārīt nav sarežģīti. Katliņā jāizvāra apmēram 300 gramu svaigu vai saldētu ogu ar ūdeni, tad tās jāizberž caur sietu, lai atbrīvotos no biezumiem vai sēkliņām, bet sula jālej atpakaļ katliņā. Cukurs – pēc garšas. Jāiejauc nelielā auksta ūdens daudzumā 1,5 – 2 ēdamkarotes (uz apmēram litru šķidruma) kartupeļu cietes, maisot jālej klāt sulai un viss jāuzkarsē uz nelielas uguns. Pēc tam ķīselis jāatdzesē.
• 150 gramu biezpiena,
• 1 ēdamkarote cukura,
• 100 mililitru saldā krējuma,
• vaniļas cukurs garšai;
• auzu pārslas,
• cukurs,
• sviests;
• maltas lielogu dzērvenes vai ogu ķīselis.