

Cāļa krūtiņas filejas ar kabačiem
● 400 – 500 gramu cāļa krūtiņas fileju,
● 400 gramu kabaču,
● 1 sīpols,
● 100 gramu krējuma,
● 2 ēdamkarotes augu eļļas,
● 1 tējkarote sauso garšvielu maisījuma,
● ½ tējkarotes kurkumas,
● malti melnie pipari,
● sāls.
VIEGLĀM PUSDIENĀM vai vakariņām varam pagatavot cāļa filejas ar kabačiem aromātiskā krējuma mērcē. Pie plīts pārāk ilgi nebūs jāstāv, un maltīte izdosies garda.
Cāļa krūtiņas mazās filejas, kas lieliski noder šādiem ēdieniem, noskaloju, apsusināju un sagriezu strēmelītēs. Kabaci rūpīgi nomazgāju. Jauno varam izmantot ar visu mizu, bet, ja dārzenis ir lielāks un ar sēklām, labāk to nomizot, iztīrīt sēklas un tad sagriezt nelielos gabaliņos. Sīpolu nomizoju un sagriezu pusgredzenos.
Pannā uz vidējas uguns uzkarsēju augu eļļu un vispirms tajā līdz caurspīdīgumam apcepu sīpolus. Tad pievienoju cāļa fileju gabaliņus un cepu lielākā karstumā, līdz iztvaikojis liekais šķidrums, vismaz piecas minūtes. Pēc tam piekaisīju sāli, piparus un citas garšvielas un apmaisot cepu vēl minūtes piecas. Nu pieliku kabačus un samaisīju, uzliku pannai vāku un uz nelielas uguns sautēju apmēram desmit minūtes, līdz gaļa un kabači kļuva mīksti. Vēl tikai pievienoju skābo krējumu – derēs gan treknāks, gan liesāks – un visu kopā apmaisot pasautēju 2 – 3 minūtes. Gatavo ēdienu pārkaisīju ar sasmalcinātiem diļļu zaļumiem un varēju celt galdā.

Tomātu maizītes ar baziliku “Var arī tā!”
● Tomāti,
● svaiga bazilika lapiņas,
● olīveļļa,
● sāls,
● malti pipari,
● bagete vai maize “Ciabatta”.
SVIESTMAIZE ar svaigu tomātu un sāli savulaik bija īsts kārums. Nu pie tiem esam pieraduši – pilni gan veikali, gan tirgus, un daudzi dažādu krāsu un lieluma tomātus izaudzē arī paši. Ja ātri vēlamies pagatavot kādu gardu uzkodu vai salātus, šie dārzeņi jeb, pareizāk sakot, ogas labi noder. Un šoreiz – nedaudz citādākas tomātu maizītes.
Pamatam sagriezu šķēlēs maizi “Ciabatta” jeb čabatu. Taču izmantot varam arī bageti, tostermaizi, kaut vai svaigu baltmaizi. Tikai šķēlītes vispirms labāk apcept vai apgrauzdēt – ar vai bez taukvielām, uz pannas vai cepeškrāsnī –, lai maizītes paliktu kraukšķīgas un zem pildījuma neizmirktu.
Tomātu nomazgāju, apsusināju un ar asu nazi sagriezu mazos kubiciņos. Pievienoju smalki saplucinātas svaiga bazilika lapiņas, nedaudz olīveļļas, sāli un piparus pēc garšas. Visu samaisīju un izliku uz apceptajām maizes šķēlītēm. Rotājumam – bazilika lapiņas.

Svaigu gurķu salāti ar piparmētrām
● 500 gramu svaigu gurķu,
● 1 citrons,
● 20 gramu piparmētru lapiņu,
● 1 – 2 ēdamkarotes augu eļļas,
● sāls,
● pipari.
APNIKUŠI gurķi ar krējumu vai mazsālītie? Šeit – ideja nedaudz citādākiem svaigu gurķu salātiem, ko varam baudīt gan vieglās vakariņās, gan kā piedevu gaļas ēdieniem.
Nelielu citronu labi nomazgāju, apsusināju un norīvēju tam miziņu mazās skaidiņās. Augli pārgriezu uz pusēm un izspiedu sulu. Miziņām un sulai pielēju augu eļļu, samaisīju un atstāju ievilkties vismaz piecas minūtes. Tikmēr nomazgāju gurķus, nomizoju un sagriezu pusripiņās. Piekaisīju sāli un samaisīju. Arī tos atstāju minūtes piecas nostāvēties. Pa to laiku smalki sagriezu piparmētru lapiņas un pēc tam pievienoju gurķiem. Pielēju arī citrona sulas un eļļas mērcīti, piekaisīju piparus pēc garšas un salātus samaisīju. Rotājumam vēl izmantoju citronu, kā arī ripiņās sagrieztu šalotes sīpoliņu. Tad tie jau ir baudāmi.

Kefīra un zefīra kokteilis ar ogām
● 400 mililitru kefīra,
● 2 zefīri,
● 100 gramu ogu.
VIETĒJĀS OGAS – lielās mellenes un avenes – izmantoju arī, lai pamielotos ar lielisku kokteili. Blendera krūzē liku gabaliņos salauzītu aveņu zefīru, pievienoju noskalotas un apsusinātas mellenes un avenes un pielēju kefīru. Ar mietveida mikseri visu sasmalcināju viendabīgā kokteilī. To lēju glāzēs un greznoju ar ogām un piparmētru lapiņām. Šāds deserts atsvaidzina karstākā dienā un sniedz saldu baudījumu.