Piektdiena, 19. decembris
Lelde, Sarmis
weather-icon
+3° C, vējš 1.34 m/s, Z vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Uztur latviskās virtuves tradīcijas

J. Cimzes Valkas mūzikas skolas darbinieci Zitu Sproģi sastapu, īsi pirms viņu vārdadienā vēlējās sveikt kolēģi.

J. Cimzes Valkas mūzikas skolas darbinieci Zitu Sproģi sastapu, īsi pirms viņu vārdadienā vēlējās sveikt kolēģi. Zita, nedaudz sakautrējusies, uzreiz piebilst, ka viņa neatbalsta dažādos Latvijā ienākušos citu tautu ēšanas tikumus, jo ciena tradicionālos latviešu ēdienus.
Patiesības labad uzreiz jāteic, ka Zita ir mācīts pavārs – konditors. Sproģu ģimene gandrīz visu izaudzē savā lauku saimniecībā. Arī piena produkti ir pašu gatavoti, nemaz nerunājot par meža veltēm. Dažādus augļus ogas un sēnes saldētavā saglabā garajiem ziemas mēnešiem. “Vasarā lasām bekas, baravikas. Sagrieztas gabaliņos un sasaldētas, tās labi saglabājas. Ziemā baraviku zupa garšo lieliski,” smaida Zita. Savukārt viņas mamma Maija Tetere prot pagatavot izcili garšīgas asinsdesas. Kad paši vai radinieki kauj cūku, tad asinsdesu gatavošanas rituāls ir obligāts. Tā notiek piecas vai sešas reizes gadā.
Ēdieni no tā, kas paliek pāri cūku bērēs
Asinsdesu gatavošana ir garš process. Cūku zarnas jāiztīra ļoti rūpīgi, jānokasa visi liekie tauki un jāizmērcē sālsūdenī. Pēc tam uzvāra putraimu putru ar sāli, tajā lēnām iemaisa asinis kopā ar garšvielām — piparmētrām, ķiplokiem, lauru lapām un podiņā uzkarsētiem taukiem. Izveidoto masu caur piltuvi sapilda zarnās. Desas katlā apvāra un sadala radinieku ģimenēm. Katrs pats pēc tam savās majās šīs desas cepeškrāsnī var cept un ēst ar brūkleņu ievārījumu, tomātu mērci vai majonēzi, kā nu kuram labāk garšo.
Vēl ģimenē itin neparasts ēdiens pēc cūku bērēm ir kuņģa zupa. “Diezin vai daudzi to ēd, bet mūsu ģimenē tā garšo visiem. Kuņģi iztīra ar sāli, apvāra, pēc tam vēlreiz ar nazi nogriež visu lieko un sagriež gabaliņos. Zupu gatavo ātrvārāmajā katlā stundu vai pusotru (atkarībā no cūkas vecuma). Gaļai pievieno visus dārzeņus, kādi nu kuram labāk garšo,” stāsta Zita. Viņa kuņģi izmanto arī rolādes gatavošanai. Iztīrīto kuņģi piepilda ar malto gaļu, vārītu olu, burkāniem un garšvielām. To rūpīgi satin, pāris stundas vāra un atdzesē zem sloga. Visnotaļ interesanta izdodas arī smadzeņu mērce. To gatavo ar saceptiem sīpoliem, burkāniem, miltiem un skābo krējumu, kā jau tradicionālo mērci. Sīpoliem jābūt daudz.
Iepriekšējās paaudzes kalorijas neskaitīja
Zita atzīst, ka pašas gatavotos ēdienus īsti negribas baudīt, jo sagaršojas pie plīts, toties, aizejot ciemos, visu ēd ar baudu. Meitai ļoti garšo Zitas ceptie kliņģeri. Pēdējā laikā gan ar konditorijas izstrādājumiem īpaši neaizraujoties, jo pietiek ar mammas ceptajiem saldumiem. Ģimenē ļoti garšo Zviedru kūka, kuras recepte skatāma šajā publikācijā.
Jautāta par veselīgas ēšanas tradīcijām, Zita atbild, ka tam nepievērš nekādu vērību, jo ēd visu, bet galvenais — pašu izaudzēto. Iepriekšējo paaudžu latvieši nekad kalorijas neskaitīja. Kad gribas sevi un ģimeni palutināt, visbiežāk to dara ar saldējumu, kam pievieno augļus vai ievārījumu. Dažkārt tiek pagatavoti ierastie saldējuma kokteiļi. Nupat Zita vārījusi ievārījumu ziemai, bet putas noderējušas kokteilim.
Lielākie svētki ģimenē ar izēšanos ir gadu mijā. Tos allaž svin laukos. Piparkūkas vienmēr cep no pašgatavotas mīklas. Tās sāk cept pirms Ziemassvētkiem, un parasti izcep apmēram 10 kilogramus mīklas. Zitas vīrs Alberts gatavo cukurbiešu sīrupu, ko izmanto mīklas pagatavošanai. Viņa lepojas ar vīra ēst gatavošanas māku, jo, kad pašas nav mājās, ēdiens vienmēr būs iztaisīts. Albertam lieliski padodas visi ēdieni.
Svarīgs nosacījums garšīga ēdiena pagatavošanai — tam jābūt gatavotam uz malkas plīts, pat vasarā. Gāzes plīts derot tikai ēdiena uzsildīšanai. Zitai vislabāk patīk padomju laikos gatavotās melnā metāla pannas, bet tādas vairs nav nopērkamas. Diemžēl nevarot atļauties iegādāties lieliskos “Eastcon” virtuves piederumus. Kad aizņēmusies tos no mātes izmēģināšanai, rezultāts bijis satriecoši labs.
Lauku labumi noder Rīgā
Populārākie salāti ģimenē ir parastais latviešu rasols, bet atšķirībā no tradicionālā, Zita ēdienam nepievieno siļķi, jo tā dod specifisku piegaršu. No Latvijā jaunienākušajiem salātiem, ģimenē labprāt ēd krabju nūjiņu salātus, kuriem dažādās variācijās pievienoti puķkāposti, šampinjoni vai baravikas, svaigi gurķi un citi. Sproģu ģimenes pagrabs rudenī ir pilns ar pašu gatavotiem konserviem un marinējumiem. Meita Inese piebilst, ka nevar būt nekas garšīgāks par mammas gatavotajiem tomātu salātiem ziemai. Inese mācās par frizieri Rīgas 34. arodskolā, tāpēc uz Rīgu allaž jāņem visādi mājās gatavoti labumi, tostarp arī marinēti gurķi, sēnes, tomāti želejā un citi konservi.
Zita neskopojas ar jaunajām receptēm. Tikko kaut kas interesants uzzināts, tajā dalās ar draugiem. “Man ir paziņas, kuri iedod kaut ko nogaršot, bet recepti neatklāj. Man nav noslēpumu. Reizēm kādu recepti norakstu arī no “Ziemeļlatvijā” lasītā.
Jautāta par ēdienu, kuru Zita allaž gatava ēst, viņa atbild, ka tie noteikti ir kartupeļi, vislabāk – cepti, ar kādu gaļas piedevu. Viņai ļoti garšo plovs, turklāt tā recepte ir vienkārša. Vispirms kopā ar sīpoliem sacep cūkgaļas vai teļa gaļas gabaliņus. Pievieno arī smalki sagrieztu ķiploku. Ātrvārāmajā katlā apakšā liek sacepto gaļu, pēc tam sarīvētus vai salmiņos sagrieztus saceptus burkānus, un virspusē aukstā ūdenī noskalotus rīsus. Ūdeni lej tik, lai rīsi būtu nosegti ar to. Pēc tam vāra apmēram 15 – 20 minūtes, atver vāku un pārliecinās, vai rīsi mīksti. Burkāniem jābūt vismaz trešdaļai no rīsu daudzuma. Uzgriež ķiploku, pieber nedaudz sāls un rīsos iesprauž kādu lauru lapu. Tomātu pastu un mērces plovam nepievieno. Zita allaž visiem ēdieniem garšvielas pievieno apmēram 10 minūtes pirms gatavošanas beigām.
Sproģu ģimenē aug arī divi puikas. Mazajam Edgaram mīļākais ēdiens ir cepti kartupeļi ar kečupu. Vecākais dēls Kaspars ir visēdājs.
***
Zviedru kūka
Mīklai: viens olas dzeltenums, 200 gramu margarīna, 100 gramu cukura, pusotra vai divas glāzes miltu.
Pārliešanai: 150 gramu cukura, puslitrs skābā krējuma, viens olas dzeltenums, divas ēdamkarotes kartupeļu miltu; divu olu baltumus saputo un iecilā masā.
Smilšu mīklu liek formā un izlīdzina. Virsū uzlej sagatavoto masu un cep 30 – 35 minūtes.
Tomātu salāti ziemai
Nepieciešams: 3kg tomātu, 1.5 kg burkānu, 1,5 kg sīpolu, 100 g sāls, 300 g cukura, 400 ml eļļas, 4 galviņas ķiploku, 300 ml 9% etiķa un smalkie pipari.
Tomātus sagriež gabaliņos, apkaisa ar sāli un cukuru un ļauj nostāvēties divas stundas. Pēc tam pievieno pārējās sastāvdaļas — sarīvētus burkānus, sagrieztus sīpolus, etiķi, eļļu, un visu kopā sautē 40 – 60 minūtes. Pēc tam pievieno sīki sagrieztus ķiplokus, vēl nedaudz pasautē un pilda sterilizētās burciņās. Lieto atsevišķi kā salātus, bet var arī pievienot zupām un mērcēm.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.