Bilskas pagastā apvaicātie ļaudis par labu saimnieci atzīst Gunu Avotiņu no “Galenieku” mājām. Guna pēc profesijas ir dārzniece, bet tagad strādā par naktssardzi Bilskas pagasta lauksaimniecības uzņēmumā SIA “Druva”.
Bilskas pagastā apvaicātie ļaudis par labu saimnieci atzīst Gunu Avotiņu no “Galenieku” mājām.
Guna pēc profesijas ir dārzniece, bet tagad strādā par naktssardzi Bilskas pagasta lauksaimniecības uzņēmumā SIA “Druva”. Jau daudzus gadus viņa klāj galdus dažādās godībās pašu rajonā un ārpus tā robežām, kā arī cep gardas tortes no 30 olām, ar vārīta krēma un ievārījuma pildījumu.
Avotiņu ģimenē ir arī divi profesionāli pavāri. Gunas dēls Roberts šovasar absolvēja Rankas arodvidusskolu, bet vedekla Santa strādā par pavāri Dikļu pilī.
Avotiņu ģimene ir kupla. Gunai un viņas vīram Ilmāram ir četri dēli — Edgars (studē Lauksaimniecības universitātē), Roberts, Jānis un Mārtiņš. Abi jaunākie dēli mācās Bilskas pamatskolā. Vasarā, kad daudz darba dārzā un laukā, Gunai virtuvē palīdz vedekla Santa.
Guna teic, ka lauciniekiem ir mazākas raizes, ko likt galdā, jo daudzi produkti nāk no pašu dārza un kūtiņas.
“Taisām plovu, gulašu, kotletes, karbonādes. Bieži ēdam saldos ēdienus — kārtaino krēmu, biezpiena krēmu, auzu pārslas ar putukrējumu. Mums visiem garšo maizes ķīselis ar putukrējumu,” ikdienas ēšanas paradumos dalās Guna.
Gatavojot maizes ķīseli, vispirms cepeškrāsnī apbrūnina cietas rupjmaizes šķēles (vienu kukuli). Pēc tam maizi izmērcē un samaļ gaļas mašīnā. Trīs litros ūdens, kam pielikts cukurs un nedaudz kanēļa, vāra žāvētus augļus — sagrieztas aprikozes, rozīnes, žāvētus banānus. Lai būtu labāka garša, ūdenim pielej sulu vai sīrupu. Pašās beigās pieliek kartupeļu cieti. Ja grib biezu ķīseli, ņem apmēram sešas ēdamkarotes, ja šķidru — tad mazāk.
Itin bieži Avotiņu ģimenes galdā ir salāti. Guna iesaka tradicionālajiem svaigu kāpostu un krabju nūjiņu salātiem pielikt arī kukurūzu. Gardi esot salāti, kuru sastāvā ir marinēti šampinjoni, svaigi burkāni, ķiploks, žāvēta vista, majonēze un krējums. Vēl Avotiņu ģimene iecienījusi salātus no žāvētas vistas, kukurūzas, paprikas, svaiga gurķa un vārītiem rīsiem. Šos salātus aizdara ar citrona sulas un eļļas maisījumu. Pārkaisa sakapātas dilles un lociņus. Šo salātu recepti Guna izgudrojusi pati. “Kas mājās ir, to saliek kopā, un jauni salāti kārtībā,” smej saimniece.
Gunai garšo arī cepeša salāti. Gaļas cepeti un marinētus gurķus sagriež stienīšos. Pieliek sagrieztu sīpolu, “Vegettu” un piparus. Vasarā ģimene labprāt ēd tomātu un gurķu salātus, kuriem pielikta sojas mērce un majonēze vai krējums. Sojas mērce tiem piešķirot stiprumu.
Roberts un Santa visvairāk slavē Gunas gatavotās karbonādes želejā. Viņa gatavo arī gaļas ruletes ar siera, paprikas vai šampinjonu pildījumu. Var ņemt arī žāvētas plūmes, taču tās Gunai tik ļoti negaršo. Samaļ gaļu. Vislabāk ņemt pusi teļa gaļas un pusi cūkas gaļas. Gaļas masai pieliek olas (divas līdz trīs uz četrām ruletēm), sāli un “Vegettu” un masu samīca. Sieru sagriež aptuveni piecus milimetrus mazos kubiņos un pieliek gaļas masai. Guna piebilst, ka ruletei ar siera pildījumu der tikai cietais “Holandes” siers. Masu pamatīgi sastrādā, dauzot pret galdu, līdz tā kļūst vijīga. Izveido kukulīti, aptin ar marli, apsien ar diegu un cep cepeškrāsnī. Izceptu liek zem sloga. Vienu dēlīti liek apakšā, otru — virsū un vēl arī akmeni uzliek. Siera vietā gaļas masai var pielikt kubiņos sagrieztu papriku vai uz pusēm pārgrieztus šampinjonus.
Guna savukārt slavē dēla Roberta gatavotās marinētās vistas.
Vistu sagriež gabaliņos. Gaļai pārlej veikalos pudelēs nopērkamu šķidru garšvielu “Sojas mērce”. Pārkaisa saspiestus ķiplokus, citronpiparus, nedaudz sāls vai “Vegettu”. Atstāj uz divām līdz trīs stundām. Cep uz grila. Ja grib, lai gaļa būtu cepama ātrāk, jāpārlej etiķa marināde.
No zupām Guna ieteic izmēģināt svaigu šampinjonu zupu. No gaļas kauliem izvāra buljonu, kam pieliktas garšvielas — sāls, “Vegetta”, pipari, lauru lapas. Izņem gaļu. Buljonam pieliek stienīšos sagrieztus, apceptus burkānus, kubiņos sagrieztus kartupeļus un strēmelītēs sagrieztus, apceptus šampinjonus. Vāra. Zupu pasniedz ar krējumu un zaļumiem.
***
Rolbiskvīts ar vārīto krēmu
10 olas saputo ar 10 karotēm cukura stingrās putās. Iesijā 10 ēdamkarotes miltu. Sajauc mīklu un cep veidnē.
Pildījumam gatavo vārītu krēmu. Katlā ielej puslitru piena. Atsevišķi sajauc septiņas ēdamkarotes cukura, astoņas ēdamkarotes miltu un vanilīna cukuru. Uzkarsē pienu, iemaisa tajā sagatavoto masu un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz masa sabiezē. Tad pieliek vienu vai divas olas. Masu nedrīkst uzvārīt. Tad to atdzesē, pieliek paciņu sviesta un saputo. Uz izceptās biskvīta mīklas uzklāj krēmu un ievārījumu un sarullē.
Kraukšķīgie korsikāņu salāti (iesaka Santa Priedīte)
Vienai porcijai vajag vienu vārītu olu, vidēja izmēra marinētu gurķi, kūpinātu gaļu, tomātu (iepriekš izņem mīkstumu un sagriež tikai cieto daļu). Sastāvdaļas sagriež stienīšos. Sajauc ar “Spilvas” majonēzi. Sāli neliek nemaz vai minimāli.
Uz rupjās rīves sarīvē divus vai trīs zaļus kartupeļus. Liek friterī un vāra eļļā. Izņem un atstāj, lai apžūst. Pārber salātiem. Ja nav fritera, kartupeļus eļļā var vārīt katliņā.