“Valmieras kafejnīcā “Rātes vārti” izskatās daudz skaistāk,” rādot žūrijai paša gatavoto banketa ēdienu, pieticīgi atrunājas topošais pavārs, Smiltenes tehnikuma 4. kursa audzēknis Artūrs Meļķis.
“Valmieras kafejnīcā “Rātes vārti” izskatās daudz skaistāk,” rādot žūrijai paša gatavoto banketa ēdienu, pieticīgi atrunājas topošais pavārs, Smiltenes tehnikuma 4. kursa audzēknis Artūrs Meļķis. Uz šķīvja glīti izceļas produktu dzeltenā, zaļā un sarkanā krāsa. Kopumā ēdiens atgādina gleznu.
Artūrs pagatavojis vistas fileju vasabi zirnīšos ar dzeltenajiem rīsiem un apelsīnu mērci. Vasabi ir gaiši zaļa Japānas sakne ar asu garšu. To izžāvētu un samaltu lieto kā ēdienu piedevu.
Aizvadītajā nedēļā Artūrs un vēl 26 citi Smiltenes tehnikuma 4. ēdināšanas servisa kursa audzēkņi kārtoja darba profesijas “pavārs” kvalifikācijas eksāmenu. Viņi gatavoja divus ēdienus — vienu izlozētu (auksto ēdienu, zupu vai saldo) un pašu izvēlētu banketa ēdienu.
“Vistas fileju iemarinē,” sava darba recepti atklāj A. Meļķis, “pēc tam panē samaltos vasabi zirnīšos un apcep eļļā. Rīsus izvāra ar kariju. Papriku, cukini, kabaci, burkānu, seleriju sagriež salmiņos, pieliek kaltētu baziliku un apcep eļļā.” Apcepto dārzeņu “cepurīti” topošais pavārs uzlicis dzeltenajiem rīsiem. Ēdienu ieskauj dzeltena mērce no izspiestas apelsīnu sulas. Tai pielikti rozā piparu graudiņi un zaļumi.
Topošo pavāru gatavotos ēdienus vērtēja komisija: Ira Gaile (krodziņš “Akmens vārti”), Iveta Lacberga (SIA “Silvans”), Ilze Noreika (SIA “Artūrs”). Par interesantiem un savdabīgiem komisija atzina septiņus ēdienus un novērtēja tos ar augstajām deviņām ballēm. Tie ir: “Kraukšķis” jeb laša fileja kārtainajā mīklā ar piedevām (gatavoja Una Dukule); vistas filejas eskalops ar dārzeņu sautējumu un sarkanvīna mērci (Baiba Buša); vistas fileja vasabi zirnīšos (Artūrs Meļķis); cepta visas fileja ar kokosrieksta piena mērci (Arnis Latiks); cūkgaļas veltnītis ar “Hercoga kartupeļiem” (Ilze Kulebere); pildīta cūkgaļas fileja ar kausēta siera mērci un puravu čipsiem (Aiga Zālīte); brieža gaļas steiks ar kartupeļu tornīšiem un “Demilaz” mērci (Artūrs Vērsis). Deviņi audzēkņi eksāmenā saņēma astoņas balles, deviņi — septiņas, viens — sešas, viens — piecas.
Darba profesijas “pavārs” kvalifikācijas eksāmens Smiltenes tehnikumā kopumā ilga divas dienas. Pirmajā dienā pārbaudījumi sākās pulksten 8.00 un beidzās tikai pusdeviņos vakarā.
“Eksāmens notika divas daļās,” stāsta Smiltenes tehnikuma ēdienu gatavošanas skolotāja Vita Audere. Vispirms testu rakstīja 4. ēdināšanas servisa kurss un 2. ēdināšanas servisa un viesnīcu servisa kursi pēc vidusskolas. Atšķirībā no 4. kursa viņi praktisko daļu kārtoja nākamajā dienā. Astoņas balles un uzslavu ieguva Aira Martinsone par banketa ēdienu “Liellopu gaļas fileja “Mazais Ansis”” un Gunita Sprūde par banketa ēdienu “Lasis rīvmaizē ar siera mērci un kroketēm”. Septiņas audzēknes eksāmenā saņēma septiņas balles, trijas — sešas balles. “Komisija ir gandarīta par audzēkņu darbiem,” saka V. Audere.
Kvalifikācijas eksāmens ēdināšanas servisa specialitātes audzēkņiem ir tikai viens posms ceļā uz diplomu. Martā viņiem sāksies kvalifikācijas prakse viesu apkalpošanā un organizācijā.
Vairāki audzēkņi kvalifikācijas eksāmenam izvēlējās ēdienus, ko gatavojuši līdzšinējo prakšu vietās. Tā darīja arī Ināra Šmite. Komisijai galdā celto laša steiku sinepju un medus mērcē ar tvaikotiem dārzeņiem viņa bija gatavojusi praksē uzņēmumā “Hotel Cēsis”. “Tur bija tāda recepte. Man pašai šis ēdiens ļoti garšo,” saka Ināra. Viena porcija tāda laša steika maksā nedaudz vairāk par četriem latiem.