Siera kūka ar citrona krēmu un beļģu šokolādi, puscietais siers Granisters un smūtija saldējums – tie ir pašmāju piensaimnieku “Smiltenes piena” jaunākie produkti, kas nodoti patērētāju vērtējumam.
Tas, ka Smiltenes piensaimnieki jaunu produktu izstrādei pievērš nopietnu uzmanību, nav noslēpums, tomēr galvenā iezīme ir tā, ka ikviens jaunums tiek rūpīgi testēts un pārbaudīts un tikai tad “laists tautās” jeb parādās veikalu plauktos. Šobrīd varam lasītājiem pastāstīt par trīs garšīgiem jaunumiem.
Uzņēmuma ražošanas vadītājas Agitas Opmanes komandējums Beļģijas sirdī Briselē vainagojies ar jaunu un garšīgu ideju, kas īstenojusies “Siera kūkā ar citrona krēmu”. Šobrīd ir pabeigts darbs arī pie iepakojuma dizaina un kūka jau iekarojusi popularitāti ne vien pašu mājās, bet arī lielajos tirdzniecības tīklos Latvijā. Jāpiebilst, ka, atsaucoties pircēju vēlmēm, tā iepakojumā sver vairāk nekā ierastās biezpiena tortītes.
A. Opmanei atrodoties Beļģijas izpētes centrā, kādā kafijas pauzē pasniegta garšīga kūciņa, kuras pagatavošanai bijis izmantots klasiskais franču citronu krēms. Tajā brīdī arī radusies ideja Latvijas svaigo sieru apvienot ar šo franču kulinārijas pērli un visu akcentēt ar augstvērtīgo beļģu šokolādi. Jaunajā kūkā krēma kārta tiek klāta gan virs pamatnes cepuma, gan virspusē, kas baudītājam katrā kumosā ļauj sajust visu garšas buķeti. Jaunajai kūkai ir speciāli gatavota plāna viengabala cepuma pamatne, kas pēc Smiltenes piena receptūras tiek cepta Lielezera maiznīcā.
Otrs našķis, ko smiltenieši piedāvā sava sortimenta pilnveidošanai, ir ar sezonas raksturu. Tas ir saldējums, kas radies no sūkalu olbaltumvielu un augļu dzēriena smūtija. Idejas autore ir “Smiltenes piena” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova. Šovasar jauno saldējumu pirmo reizi varēja nobaudīt Smiltenes novada svētku tirdziņa apmeklētāji, un atsaucība bijusi tik liela, ka saldējuma izgatavošanai līdzpaņemtā saldējuma gatavošanas iekārta nav tikusi galā ar savu uzdevumu. Tāpēc nākamajos pasākumos – Cēsu un Smiltenes pilsētas svētku tirdziņos ‒ saldējuma piedāvātāji darbinās jau divas iekārtas.
Nav tā, ka piensaimnieki domā tikai par saldumu baudītājiem. Jaunumu klāstā ir padomāts arī par klasisku vērtību cienītājiem. Uz veikalu letēm celts arī jauns puscietais siers Granisters. Tas tiek gatavināts 12 mēnešus un ražots ar cietā siera granas ieraugu – no tā arī nosaukums, kā arī līdz īstajai konsistencei nogatavinātam sieram piedod specifisko garšu.