Piektdiena, 19. decembris
Lelde, Sarmis
weather-icon
+3° C, vējš 0.89 m/s, Z vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Siers lieliski iederas gan pamatēdienos, gan desertā

Biedrības «Siers klubs» četru gadu jubilejas pasākumam Vispasaules gardēžu kluba dalībniece Biruta Ozola pagatavojusi 20 siera ēdienu.

Biedrības “Siers klubs” četru gadu jubilejas pasākumam Vispasaules gardēžu kluba dalībniece Biruta Ozola pagatavojusi 20 siera ēdienu.
Ideja par šādu siera ēdienu baudīšanu radusies tieši pirms četriem gadiem, kad dzima ideja par Siera kluba dibināšanu. Tolaik interesentu pulciņš viesojās pie Birutas Ozolas un nobaudīja viņas pagatavotos našķus. Akciju sabiedrības “Trikātas siers” valdes priekšsēdētājam Jurim Kļaviņam pieder pravietiskie vārdi, ka “grēks būtu tik mazam pulciņam baudīt garšīgos ēdienus”. Tā radās tradīcija katru gadu kluba idejas gadadienā tikties pie Vispasaules gardēžu kluba dalībnieces un ļauties, lai viņa pārsteidz klātesošos ar saviem meistardarbiem. Vienmēr šo ēdienu pagatavošanā tiek izmantoti arī akciju sabiedrību “Smiltenes piens” un “Trikātas siers” ražojumi.
Šogad pie B. Ozolas pulcējās vairāk nekā 50 cilvēku, kuriem bija iespēja baudīt 20 dažādus siera ēdienus. Pavisam mazu daļiņu no tur pasniegtā recepšu veidā piedāvājam “Ziemeļlatvijas” lasītājiem.
“Siers ir ne tikai produkts, bet arī lieliska izejviela dažādu ēdienu pagatavošanā,” uzsver Siera kluba valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Viņa paskaidro, ka kluba dažādās aktivitātes vispirms kalpo Latvijā ražoto sieru popularizēšanai. Vēl joprojām cilvēki ir pārsteigti, ka no siera var pagatavot saldās tortes vai krēmzupas, tāpēc katra reize, kad iespējams uzzināt kādu jaunu siera ēdienu recepti, kalpo šā produkta popularitātei. “Latvijā ikdienā vēl salīdzinoši maz patērē sieru. Piemēram, Francijā nav ēdienreizes, kad galdā tā nebūtu,” salīdzina V. Davidanova.
Siera kluba idejas jubilejas pasākumā parasti tiek pārrunāts aizvadītajā gadā paveiktais un spriests par nākotnes idejām. Klātesošajiem ir iespēja degustēt jaunākās siera šķirnes. Arī šogad ar saviem jaunumiem saietā piedalījās Smiltenes un Trikātas piensaimnieki. Interesenti degustēja smilteniešu biezpienu “Lauku”, sieru “Delfija”, kā arī trikātiešu “Sniega bumbas”.
Spriežot par nākotnes plāniem, pārrunāti gaidāmie pavāru konkursi. Jau 22. oktobrī siera ēdienu gatavošanā sacentīsies Rīgas un reģiona pavāri, 26. novembrī notiks Zemgales konkurss, bet 3. decembrī risināsies fināls. Tas nozīmē, ka, sākot ar Smilteni, konkurss gada garumā būs pārstaigājis visu Latviju.
***
Ugličas siera un brokoļu zupa
250 ml sakapātu puravu, 500 ml sakapātu sēņu, 3 ēdamkarotes sviesta, 2 ēdamkarotes miltu, 750 ml vistas vai dārzeņu buljona no kubiņiem, brokoļu galviņa, 500 ml kafijas krējuma (10 %), 250 ml sarīvēta Ugličas siera (a/s “Smiltenes piens”).
Sviestā sacep puravus un sēnes, līdz tie kļūst mīksti. Pievieno miltus un cep vienu minūti. Iejauc buljonu, sakarsē, pievieno brokoļus un vāra uz lēnas uguns 20 minūtes. Pievieno krējumu, atkal sakarsē. Samaļ blenderī. Liek atpakaļ katliņā, sakarsē, pievieno sieru un maisa, līdz tas izkūst. Neļauj uzvārīties.
Makaroni ar sieru un āboliem (4 – 5 personām)
4 āboli (nomizoti, serdes izņemtas, sagriezti centimetru biezās šķēlēs), pustējkarote sarīvētas citrona miziņas, 1 ēdamkarote cukura (ja āboli ļoti skābi), 7 ēdamkarotes sviesta, 1 ēdamkarote augu eļļas,
4 vidēja lieluma sīpoli, sagriezti plānās šķēlēs, 450 g mazu makaronu, 300 g sarīvēta Holandes siera (a/s “Smiltenes piens”), sāls un pipari pēc garšas, sakapāti lociņi garnēšanai.
Katlā izkausē 4 ēdamkarotes sviesta un eļļu. Cep sīpolus apmēram 10 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni.
Citā katlā sutina ābolus, sajauktus ar citrona miziņu un cukuru. Sutina apmēram 10 minūtes uz lēnas uguns, līdz āboli izdala šķidrumu, bet saglabā formu. Pa to laiku novāra makaronus, nokāš un liek atpakaļ katlā uz ļoti lēnas uguns. Pievieno pārējo sviestu, sieru un maisa, līdz siers izkusis. Viegli iecilā ābolus un sīpolus. Pārkaisa ar lociņiem un pasniedz siltos šķīvjos.
Ķirbju un siera sacepums
450 g kartupeļu, 450 g ķirbja, 1 liels sīpols (plānās šķēlēs), sāls, pipari, 125 g šķiņķa (plānās šķēlēs), 225 g Holandes siera (plānās šķēlēs), 300 ml skāba krējuma.
Sālsūdenī apmēram 5 minūtes novāra kartupeļus, ķirbi un sīpolus. Nokāš, liek ugunsdrošā traukā un iejauc šķiņķi un sieru.
Pārlej ar krējumu, tad liek krāsnī un cep neaizvākotu 220 grādu temperatūrā 40 minūtes. Pāris reižu apmaisa, iemaisot garoziņu; tas piedod garšu.
Atdzesē un liek ledusskapī. Otrā dienā atsilda 20 minūtes 220 grādu temperatūrā, pārklājot ar foliju.
Siera un ābolu kūka
6 lieli rudens āboli (nomizoti un sagriezti plānās šķēlēs), 7 ēdamkarotes cukura, 1/2 tējkarote smalkā kanēļa, 125 ml miltu, 125 ml rīvmaizes, 250 ml sarīvēta Krievijas siera, 75 ml rozīņu, 75 ml sakapātu mandeļu (bez mizas), 125 g izkausēta sviesta.
Ābolu šķēles liek ietaukotā formā, apkaisa ar 3 ēdamkarotēm cukura, kas samaisīts ar kanēli. Bļodā labi sajauc miltus, rīvmaizi, sieru, rozīnes, mandeles un atlikušās 4 ēdamkarotes cukura, kā arī izkausēto sviestu. Liek uz āboliem tā, lai tos pilnīgi nosedz. Cep 170 grādu temperatūrā 45 minūtes. Pasniedz ar putukrējumu, kuram garšai pievienots nedaudz ābolu šņabja.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.