Pirmdiena, 15. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+4° C, vējš 3 m/s, DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

“Saprecina” biezpienu un maizi

Kā kopā vienā gardumā savienot biezpienu un maizi? Ar šo uzdevumu tikuši galā 20 konkursanti, kuru veikumu sestdien Smiltenē vērtēja žūrija un skatītāji.  

 

Smiltenē, pilsētas svētku laikā, sestdien noslēdzās Vidzemes reģiona konkurss “Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”, ko rīkoja biedrība “Siera klubs” un Latvijas Maiznieku biedrība sadarbībā ar Smiltenes novada domi.


Uzvar 18 gadus veca jauniete

Mērķis bija popularizēt Latvijas produktus, vispirms – biezpienu un maizi, kā arī citus ar tiem saderīgus produktus, teic biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

“Kopš senseniem laikiem Latvijā zinām, cik gards ir biezpiens ar krējumu, piekožot klāt siļķīti, kartupelīti un maizīti. Taču šiem produktiem ir neizmērojamas iespējas arī konditorejā, un konkurss Smiltenē to pierādīja,” priecājas V. Davidanova.

     Liekot kopā biezpienu un maizi, konkursanti radījuši jaunas receptes un jaunas garšu kombinācijas.

Viņu pagatavotos biezpiena un maizes gardumus svētku galdam vērtēja profesionāla žūrija: Edgars Grāvītis (akciju sabiedrības “Rīgas dzirnavnieks” maiznieka amata meistars), Tomass Godiņš (restorāna “Neiburgs” šefpavārs), Gaidis Bogdanovs (Smiltenes novada Blomes pagasta pārvaldnieks), Ilze Bogdanova (akciju sabiedrības “Smiltenes piens”  valdes priekšsēdētāja, pārtikas tehnoloģe) un Gunta Duka (Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore, maiznieka amata meistare). Savas simpātijas izvēlējās arī skatītāji, jo ikvienam, kurš laikus ieradās uz pasākumu, bija iespēja nogaršot konkursantu pagatavotos kārumus – gan saldus, gan sāļus. Katrs dalībnieks vērtēšanai nodeva četrus kilogramus smagu gardumu, pārsvarā tortes. Izmantots tika biezpiens, kas ražots uzņēmumos “Smiltenes piens”, “Talsu piensaimnieks”, “Mālpils piensaimnieks”, “Straupe” un “Dundaga”.

Konkursā Smiltenē piedalījās 20 dalībnieki no Smiltenes, Valkas, Gulbenes, Madonas, Mālpils, Pār­gaujas, Līgatnes, Alūksnes un Raunas novadiem, Siguldas, Valmieras  un Rīgas. Pieteikties varēja ikviena fiziska vai juridiska persona, kura vēlas parādīt savu prasmi biezpiena un maizes gardumu gatavošanā. 

Smiltenē, Vidzemes posmā, konkursantu vidū bija spēcīgi konditori, pavāri un godu saimnieces, atzīst biedrība “Siera klubs”.

Pirmo vietu žūrija piešķīra 18 gadus vecajai Renātei Kalniņai par viņas pagatavoto torti “Upene rudzos”. “Renāte ir meitene no Gulbenes novada, kura Smiltenes konkursos izaugusi meistarības ziņā līdz pirmajai vietai,” uzvarētāju slavē V. Davidanova.

Renātes dzimtā puse ir Tirzas pagasts. Jauniete mācās  Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā par ēdināšanas pakalpojumu speciālisti. Biedrības “Siera klubs” rīkotajos konkursos viņa piedalījusies jau trīs reizes.

Sākumā – 19. vieta, tad – 7., tagad – pirmā, par uzvaru priecājas Renāte. Kūku cepšana ir viņas aizraušanās kopš 11 gadu vecuma, zināmā mērā arī savas vecmāmiņas ietekmē, kura cepa lauku tortes, un mazmeita šo procesu vēroja ar lielu interesi.

Šogad konkursam Renāte pagatavoja vieglu, gaisīgu kūku “Upene rudzos”, ko dekorēja ar pašas gatavotiem upeņu makarūniem (franču virtuves tradicionālie mandeļu bezē cepumi, ko gatavo no olu baltuma, pūdercukura un mandeļu miltiem – redakcijas piezīme). Biezpiena un maizes garšu kūkā papildināja upeņu želeja, kurā izmantots “Rīgas Melnais Balzams”  kopā ar upeņu sulu.

“Recepte pie manis atnāca pati. Doma par to ilgu laiku bija galvā,” stāsta Renāte. Viņa iesaka ikvienam piedalīties šādos konkursos, jo tā ir iespēja mācīties, uzklausīt profesionālas žūrijas padomus un redzēt, ko prot citi.


Smilteni pārstāv 

“Muižas gardumu lāde”

Otro vietu konkursā  ieguva Inta Ekerte no Pārgaujas novada par torti “Senās Hanzas klaips”, trešo vietu – smilteniete Inese Bediķe par torti “Muižas gardumu lāde”. 

I. Bediķe ikdienā strādā Smiltenes tehnikuma viesnīcā “Kalna ligzda” par pavāri-konditori. “Ziemeļlatvija” par viņu jau rakstījusi mūsu rubrikā “Virtuve”.

Biedrības “Siera klubs” rīkotajos konkursos Inese piedalījās pirmo reizi un tortes “Muižas gardumu lāde” recepti izdomāja pati speciāli šim konkursam. Smilteniete ļoti piedomājusi pie tortes noformējuma, dekorēšanai izmantojot arī pašas gatavotas rupjmaizes konfektītes.

Inese kūku gatavoja pūralādes formā. Vispirms izcep biskvītu (katru no desmit olām), tad atdzesē. Siltā ūdenī uzbriedina želatīnu. Veido kūku, starp biskvīta kārtām klājot ievārījumu un biezpiena krēmu, kam pievienots želatīns. Pūralādes virsmu pārklāj ar šokolādes glazūru, rotā ar šokolādes figūriņām, rupjmaizes konfektēm un svaigām ogām. 

Vienai biskvīta kārtai nepieciešamas 10 olas, 10 deserta karotes cukura, 10 deserta karotes rupjmaizes rīvmaizes. Gatavojot krēmu, ņem 0,5 kg skābā krējuma, 0,3 kg pūdercukura, 0,8 kg biezpiena (vēlams, lai tas būtu samalts vai izberzts caur sietu), 0,3 kg sviesta un smiltsērkšķu-apelsīnu ievārījumu. Glazūrai vislabāk izvēlēties melno šokolādi. Rupjmaizes konfektes gatavo no rīvētas rupjmaizes, kondensētā piena un dažādām sukādēm.

Visu triju godalgoto vietu uzvarētājas dāvanā saņēma trīs dienu apmaksātu iepazīšanās braucienu uz Briseli un Eiropas Parlamentu, kā arī balvu un diplomu.

Par skatītāju simpātijām kļuva Sarmītes Špates (Smiltenes novads) torte “Rupucis” un Anitas Korņejas (Alūksne) torte “Satikšanās”.

Par lielākajiem pārsteigumiem konkursā atzīti trīs notikumi: mūsu kolēģes Sarmītes Ozolas  interesantā un atraktīvā “Emīla zupas” prezentācija, Lilitas Melderes (Madonas novads) garduma “Kumosiņš Am… Am…” prezentācija, kuru viņa izdziedāja skanīgās dziesmās, un Ineses Krūklītes un Sintijas Rudes (Rauna) gatavotā ķiploku saldā kūka ar  netradicionālu garšu 

Konkursā piedalījās arī ārzemnieks, venecuēlietis Germans Andress Coutta Silva, kurš 14 gadus dzīvo Latvijā, Rīgā. Viņš konkursam pagatavoja kūku “Divas pasaules”, iegūstot 7. vietu.  “Savienoju manas bērnības garšu – mango, ar to, ko esmu nogaršojis Latvijā, – biezpienu un maizes zupu, no kuras pagatavoju želeju,” savus knifus atklāj venecuēlietis.

Žūrijai nācās nogaršot gabaliņus no visiem 20 konkursa darbiem. Taču šoreiz tas nebija grūti, jo bija gan saldas, gan sāļas lietas, atzīst žūrijas pārstāve Ilze Bogdanova. 

Viņai bijis prieks redzēt, cik radoši katrs konkursants piedomājis pie sava darba un parādījis, cik daudzveidīgi var izmantot biezpienu gan kopā ar smalkiem produktiem, gan virtuvē ikdienišķām lietām.

“Renāte Kalniņa pirmo vietu ieguva pelnīti, jo šo kūku gribējās nogaršot vēl. Laba ideja ir savienot latviskas lietas, kā biezpienu un upenes, kopā ar franču makarūniem. Man ir prieks par Ineses Bediķes trešo vietu. Inese pārstāvēja Smilteni un Smiltenes tehnikumu un izmantoja arī mūsu produktus. Patīkami pārsteidza Ineses pagatavotās konfektītes,” piebilst I. Bogdanova. 


Iesaka Renāte Kalniņa

“Upene rudzos” 


Rudzu biskvītam: 

7 olas 

7 ēdamkarotes cukura 

1 tējkarote vaniļas cukura 

11 ēdamkarotes “Lāču” rudzu rīvmaizes 

5 ēdamkarotes ūdens 

Biezpiena krēmam: 

1080 g biezpiena (“Valmieras” pilnpiena 9%)

500 ml saldā krējuma (“Straupe” 35%) 

210 g cukura 

2 tējkarotes vaniļas cukura

Upeņu vārītajam krēmam: 

120 ml upeņu sulas 

100 g cukura 

7 olu dzeltenumi

120 g sviesta (“Straupe” 82%) 

Balzama želejai: 

200 ml “Rīgas Melnā Balzama”

300 ml upeņu sulas 

100 g cukura, 

20 g želatīna.

Papildus: upenes 

 

Biskvītam olas atdala. Dzeltenumus saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Putošanas laikā pievieno ūdeni. Dzeltenumos iecilā rīvmaizi. Saputo baltumus un iecilā dzeltenumu masā. Lej ietaukotā veidnē un cep 175 grādu temperatūrā aptuveni 20 minūtes. Atdzesē un pārgriež horizontāli uz pusēm. 

Biezpiena krēmam biezpienu sablendē, pievieno saputotu saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru. 

Upeņu vārītajam krēmam upeņu sulu, olu dzeltenumus un cukuru liek katlā un, nepārtraukti maisot, karsē aptuveni 10 minūtes, līdz krēms sabiezējis. Ņem nost no uguns un pievieno sviestu. Atdzesē.

Balzama želejai želatīnu uzbriedina. Balzamu, cukuru un sulu karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Šķidrumu aizdedzina ar degli, lai izdedzinātu alkoholu. Pievieno želatīnu un maisa, līdz tas izkusis. Lej apaļā formā un sastindzina.

Kūkas secība: biskvīts, samitrināts ar upeņu sulu, biezpiena krēms, upenes, upeņu vārītais krēms, balzama želeja, otrs biskvīts, samitrināts ar upeņu sulu, biezpiena krēms. 

Dekorēta ar rudzu rīvmaizi, želejas kubiem, upeņu makarūniem, piparmētru un upenēm.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.