Sestdiena, 20. decembris
Lelde, Sarmis
weather-icon
+3° C, vējš 1.34 m/s, R vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Salātu jaukšanu salīdzina ar darbu dārzā

Strenču domes priekšsēdētājai Ingai Esītei ikdienā brīvā laika ir maz, tomēr iespēju robežās viņa priekšroku dod pašas pagatavotam ēdienam, nevis ieskriešanai kādā tuvākā ēdnīcā.

Strenču domes priekšsēdētājai Ingai Esītei ikdienā brīvā laika ir maz, tomēr iespēju robežās viņa priekšroku dod pašas pagatavotam ēdienam, nevis ieskriešanai kādā tuvākā ēdnīcā.
“Tas laikam tādēļ, ka man patīk gatavot. Labprāt klāju galdu, vāru un cepu, ja gaidāmas viesības. Tad parasti jāsagatavo daudz ēdamā, un man tas šķiet patīkami. Interesi par virtuves lietām esmu aizguvusi no mammas, viņa vienmēr prata pagatavot garšīgu maltīti. Dažas viņas receptes mani ir patiesi pārsteigušas, un šo to jauku no mammas pavārmākslas esmu pārņēmusi savai ēdienkartei,” stāsta I. Esīte.
Domes priekšsēdētāja atzīstas, ka visavirāk viņai patīk cept pīrāgus. Arī to viņa iemācījusies no mammas. “Drīz tos varēšu cept pēc patikas, jo tuvojas Jāņi un šos svētkus bez smaržīgiem pīrāgiem nevaru iedomāties. Otra reize, kad tos cepu, ir Ziemassvētki. Parasti izvēlos cauraugušu gaļu, kurai pielieku maltus melnos piparus un sīpolus. Vēl, pēc manām domām, liels gardums, ko esmu noskatījusies no mammas, ir saldais ēdiens ar vaniļas mērci un dzērveņu krēmu. Mērce ir šā ēdiena rozīnīte. Tās pagatavošanā izmantoju olas, pienu un cukuru. Vaniļas mērci pārleju krēmam. Tas var būt dažāds, bet man vasarā visvairāk garšo dzērveņu krēms,” saka I. Esīte.
No gaļas ēdieniem saimniece ir iecienījusi tā saucamās irbītes. “Saklapēju svaigu liellopu gaļu, tās vidū ielieku gabaliņos sagrieztu žāvēto gaļu un satinu rullīšos. Tos apcepu un pēc tam šmorēju,” stāsta I. Esīte.
Vasarā viņas ēdienkartē nozīmīgu vietu ieņem dažādi salāti. “Pagājušajā vasarā pati savos eksperimentos atklāju interesantas receptes, no kurām neesmu atsacījusies arī šovasar. Man garšo salāti, kuros pie tomātiem piejaukts siers. Vēl siltā laikā labprāt ēdu auksto zupu. Tās pagatavošanai izmantoju marinētas bietes. Pielieku sagrieztu vārīto desu, svaigu gurķi un sasmalcinātu vārītu olu. Šķidrumam izmantoju biešu marinādi. Tai var pieliet nedaudz vārīta ūdens. Tad pieberu daudz zaļumu. To izvēlē priekšroku dodu bazilikam. Tas zupu padara pikantāku. Krējumu un kefīru aukstās zupas pagatavošanā neizmantoju, jo no šiem produktiem ikdienā cenšos izvairīties,” skaidro saimniece.
Salātu jaukšana I. Esītei patīk tādēļ, ka ir iespēja improvizēt ar dažādiem komponentiem. Viņa nebaidās savā dārzā izaudzētiem dārzeņiem pievienot arī eksotiskus dienvidu augļus. Pēc saimnieces domām, šādi kontrasti, ja ir pareizi izvēlēti dārzeņi un augļi, uzlabo salātu garšu.
Par savu īsto vaļasprieku I. Esīte gan uzskata darbu dārzā. Viņai šī nodarbošanās sniedz prieku un interesē. “Savulaik tās dēļ iestājos Bulduru dārzkopības tehnikumā. Pēc mācību iestādes beigšanas strādāju par dārznieci, bet tagad mana pirmā profesija ir kļuvusi par vaļasprieku. Mājās pamazām veidoju dārzu, lai nebūtu gluži tā, ka esmu dārzniece bez dārza. Darbs uz priekšu rit diezgan lēni, jo tam vajag daudz laika, kura man visbiežāk nav. Turklāt nereti arī mainās idejas par to, kādam dārzam jāizskatās. Tad atkal viss jāmaina un puķu dobes jāveido no jauna. Man nepatīk ģeometriski precīzas formas, es vēlos, lai dārzā valda asimetrija. Tā veidošana man asociējas ar salātu jaukšanu. Tajos nereti salieku kopā it kā nesavienojamas lietas. Tāpat rīkojos puķu dobēs. Iedomājos, ka kādā vietā jāiestāda augs, kas sākumā tur it kā nemaz neiederas, bet vēlāk skatos — izveidojusies interesanta kombinācija. Lielākoties stādu daudzgadīgās puķes un košumkokus, jo tie man vairāk patīk,” ar savu darbošanos dārzā iepazīstina saimniece.
I. Esīte ir arī cītīga laikraksta “Ziemeļlatvija” lasītāja. Viņa seko līdzi visiem aktuālākajiem notikumiem Valkas rajonā. “Domāju, ka informācija par notikumiem ir pietiekami plaša, varbūt vairāk varētu publicēt iedzīvotāju viedokļus par dažādām aktualitātēm rajonā un valstī. Gribētos, lai laikraksts par sabiedriski nozīmīgām norisēm uzturētu dialogu ar lasītājiem,” iesaka I. Esīte.
***
Tomātu un siera salāti
Smalkās šķēlītēs sagriež tomātus. Tiem pieliek sasmalcinātu ķimeņu sieru. Pieber sasmalcinātas dilles, piegriež sīpolu un masu pārlej ar majonēzi vai skābo krējumu.
Lapu un siera salāti
Sasmalcina lapu salātus. Tiem pieliek smalki sagrieztu sāļo Fetaki sieru. Pieber sīki sagrieztas apelsīna šķēlītes. Pieliek sagrieztu papriku un sīpolus.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.