“Daudzi izvēlas apgleznotas piparkūkas dāvanām kolēģiem, kā arī tuviniekiem un draugiem. Tās ir gan lielākas, gan mazākas – cimdiņš, eglīte… Protams, vairāk darba prasa lielo piparkūku apgleznošana,” stāsta Gulbenes SIA “Gardums” kafejnīcas saimniece Inese Veismane, kura bija kūku konkursa Valkā viena no žūrijas loceklēm.
Viņa piparkūkām izmanto senu recepti, mīklas sastāvā ir milti, sviests, medus un dedzināta cukura sīrups, kā arī, protams, piparkūku garšvielas, kanēlis. Tā ir atzīta par labu, tāpēc tiek saglabāta.
Kādreiz tika būvētas arī piparkūku mājiņas un pilis, taču tas ir ļoti darbietilpīgs process, kas prasa laiku un pacietību, lai salīmētu detaļas. Tā kā “Gardumā” tiek izmantoti tikai dabiski produkti, no “būvdarbiem” atteicās. Inese uzsver, ka Ziemassvētku un gadumijas galds nav iedomājams bez piparkūkām. Tās noder ne tikai saldam kārumam, bet arī noformējumam. “Var paši dekorēt piparkūkas ar glazūru. Šis process līdzinātos laimes liešanai ģimenes lokā,” rosina I. Veismane.
Šis garo brīvdienu laiks rosina arī katram pašam radīt svētku brīnumu, ne tikai izcepot piparkūkas no veikalā pirktas mīklas. Inese iesaka pamēģināt zefīra kūciņas – vienkārši pagatavojamas, bet gardas un skaistas. “Tiesa, ir vajadzīgs jaudīgs mikseris. Uzvāra sīrupu, pievieno želatīnu un saputo stingrās putās. Ja sīrups ir salds, var pievienot nedaudz citrona sulas. Pēc tam saputoto masu izspiež izraudzītajās formās un pagaida, kamēr sastingst. Tad var uzbērt pūdercukuru, pekanriekstus vai arī izvēlēties ko citu dekorējumam un garšai,” jaunuma recepti atklāj Inese.
Šo recepti viņa apguva Valkā, kur notika meistarklase kūku konkursa dalībniekiem. Savukārt iecienītās vafeles jau daudziem ir labi zināmas. Tās viegli izcept un pildīt ar to, kas katram šķiet labāk un interesantāk. “Iespējams arī izcept sāļās vafeles un pildīt ar salātiem. Katra saimniece var likt lietā fantāziju un variēt,” iesaka Inese.
Viņa skaidro, ka radošo procesu rosina iespējas baudīt kaut ko garšīgu. Tad var secināt, kas ir kāruma sastāvā, un domāt, kā to pagatavot. Tieši tā nereti top jaunas kūkas un cepumi.
Zefīra kūciņu recepte
Augļu, ogu sīrups vai džems – 250 gramu
Citrona sula – 50 gramu
Želatīns – 20 gramu
Krāsai – nedaudz biešu sulas
Rieksti, pistācijas vai malti žāvēti āboli
