Vijciema pamatskolas ēdnīcā strādā Nelda un Ilze Majores. Nelda ir ēdnīcas vadītāja un šo amatu mantojusi no mātes.
Vijciema pamatskolas ēdnīcā strādā Nelda un Ilze Majores. Nelda ir ēdnīcas vadītāja un šo amatu mantojusi no mātes. Ilze atzīst, ka visu laiku mācoties no savas radinieces (viņu vīri ir brālēni).
Abām šis darbs patīk, bet mani pārsteidza, ka mājās abas gatavojot tieši to pašu, ko skolā. Ilzei vakar bija vārdadiena. Svētku mielastā viņa esot pasniegusi tieši tādas kotletes, kādas vismaz divreiz mēnesī ēd skolas ēdnīcas apmeklētāji. Katru darbdienu ēdnīcā tiek apkalpots nedaudz vairāk kā 100 cilvēku. Dažādu iemeslu dēļ ēdnīcu neapmeklē tikai četri skolēni.
Ilze noliedz, ka mājās gatavotu kaut ko rūpīgāk, smalkāk, no labākiem produktiem. “Mūsu skolā ir ļoti labs ēdiens, jo darām visu no sirds. Nav nekādu iemeslu, lai mājās gatavotu citādi,” stāsta Ilze.
Piemēram, ceturtdien, kad iegriezos skolas ēdnīcā, pusdienās pasniedza aknu stroganovu, ķirbju salātus un mannas biezputru ar ķīseli. Neticamākais ir tas, ka pusdienas skolā maksā 21 santīmu. Protams, atļautā izlietojamā naudas summa rada ierobežojumus ēdienkartē, bet vienlaikus rosina fantāziju ar mērķi izdomāt, kā pagatavot lētāk un garšīgāk.
Pavāres darbā ierodas sešos no rīta. Laika sēdēšanai dīkā nekad nav, tāpēc vispirms tiek izdzerta dienišķā kafijas krūze un, virpinoties ap katliem, apēsta kāda sviestmaize. Jāpaspēj veikt arī kādas iestrādes nākamajai dienai.
“Kad pēc trijiem pēcpusdienā dodos mājup, jāpaspēj izdarīt visi mājas darbi. Prāts uz ēšanu nenesas, tāpēc vakariņās visbiežāk ēdam kaut ko vieglu. Mums nav kā citās ģimenēs, kur galvenā un pamatīgākā ēdienreize ir vakariņas,” stāsta Ilze.
Arī svētkos Ilze mājās visbiežāk gatavo tradicionālos latviešu ēdienus — kotletes, karbonādes, rasolu un tamlīdzīgi. Ilze un Nelda apgalvo, ka viņām negaršo modīgie un jaunie ēdieni, kas balstās uz kontrastprincipiem — gaļas ēdieniem pievienot saldos augļus. Abas esot gana eksperimentējušas, bet ģimenēs tas nav bijis pieņemami, turklāt arī pašas neesot jūsmojušas par nodevām ēdienu modei. Nekas nav labāks par pārbaudītām pamatvērtībām. Protams, dažādos godos un izbraucienos gadās nobaudīt kaut ko neparastāku, bet tādus ēdienus abas Majores gatavo tikai tad, ja tie patiešām ļoti garšo.
Pamatskolas ēdnīcā reizēm tiek klāti arī bēru galdi. Vijciemieši joprojām vēlas karbonādes, kotletes un viltotās irbītes. Arī salātu izvēlei nav jābūt lielai — rasols un krabju salāti. Daudziem garšo Dienvidu salāti un “Svaigums”.
Jautātas par saldēdieniem, abas pavāres atbild, ka bērniem vislabāk garšo krēmi, tomēr skolā tos vairs nevar atļauties. Dārgi. Pašlaik bērni bauda saldās biezputras ar mērcēm, putukrējumu ar želeju un citus gardumus. Visu pagājušo nedēļu skolā bija saldēdieni.
Pavāres neskaita kalorijas, bet rūpējas, lai maltīte būtu gana garšīga un sātīga. Ne visiem pagasta bērniem mājās ir iespēja baudīt labu ēdienu. Skolas ēdnīcā to nepasniedz porcijās. Katrs var ēst, cik vēlas, protams, gabalēdieni (piemēram, kotletes) ir saskaitītas — katram viena. Nelda un Ilze smej, ka viņu ēdnīcā viss ir tikpat garšīgs un veselīgs, kā tas bija pirms diviem gadu desmitiem, vien rūpīgāk jākalkulē, kā ēdienu pagatavot lētāk.
***
Dienvidu salāti
Skaidiņās sarīvē svaigus burkānus, gurķus, papriku, ābolu un marinētus gurķus. Pievieno garšvielas (sāli, piparus), smalki sagrieztus lociņus, eļļu un citronskābi (var aizstāt arī ar citronu vai cidoniju sulu un etiķi). Pasniedz pie gaļas ēdieniem.
Salāti “Svaigums”
Sagriež svaigu ziedkāpostu, gurķi, tomātu un purava balto daļu. To visu iemarinē eļļā, garšvielās (cukurs, sāls, pipari) un skābinātājā (citronskābe) un atstāj ledusskapī uz nakti. Nākamajā dienā gatavi baudīšanai.