Tautā virmo nesapratne, kāpēc nodokli nevarētu samazināt pārtikai Koalīcijas partijas pirmdien vienojās atbalstīt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu tūrisma nozarei (konkrēti viesu izmitināšanas pakalpojumiem) no 21 procenta…
Kaut arī pret šo projektu iebilda Valsts prezidents Valdis Zatlers un Finanšu ministrija, tas tomēr tika novirzīts izskatīšanai Saeimā. Plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka jautājuma aktualizēšanu panākuši Tautas partijas un LPP/LC deputāti.
Laikraksts “Diena” jau rakstīja, – Latvijas tūrisma nozares pārstāvji uzskata, ka Saeimas darba kārtībā priekšlikums samazināt PVN viesnīcu biznesam nonāca, jo par to ieinteresējās LPP/LC līderis, Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers. “Diena” norāda, ka Šlesers atbalsta lidsabiedrības “airbaltic” aktivitātes un šīs kompānijas partnerus – “Revals Hotels”, kas ieņem nozīmīgu vietu viesnīcu biznesā.
Finanšu ministrija velti aizrādījusi, ka, samazinot PVN likmi tūrisma nozarei, valsts budžetā rastos astoņus miljonus latu liels iztrūkums. Savukārt tūrisma pārstāvji cer, ka PVN likmes samazināšana atjaunos nozares starptautisko konkurētspēju un radīs 2000 jaunas darba vietas.
Taču tautā virmo nesapratne, kāpēc PVN tikpat labi nevarētu samazināt pārtikas produktiem? 2005. gadā Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija nosūtīja vēstuli toreizējam premjeram Aigaram Kalvītim un virknei ministru ar aicinājumu samazināt PVN Latvijā ražotajiem pārtikas produktiem no toreizējiem18 procentiem uz deviņiem, un norādīja, ka Latvijā ir viens no augstākajiem PVN pārtikas produktiem visā Eiropā. Tagad tas ir vēl lielāks, – 21 procents.
Ražotāji savu nepanāca, un arī trūcīgajiem, kuri gribētu ēst labāk un vairāk, lobētāju partijās acīmredzot nav.