Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+2° C, vējš 0.45 m/s, R-DR vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Marinēti cāļu spārniņi folijā 2793 – 2831

Sastāvdaļas:

1 – 1,5 kilogrami cāļu spārniņu

 2 – 3
sīpoli

 3 – 5
ķiploka daiviņas

 2
ēdamkarotes sojas mērces

 1
ēdamkarote citrona sulas

 1
ēdamkarote augu eļļas

 sāls un
citas garšvielas pēc vajadzības

Šie garšīgie spārniņi
ātri “aizlidoja” no šķīvja.
Daudzi gan uzskata, ka putnu ādiņas, lai gan ir ļoti garšīgas, taču ir arī
kalorijām bagātas, tādēļ cenšas tās atdalīt un uzturā nelietot. Tomēr tik traki
neesot – ja var ticēt, tās noderot organisma imunitātes stiprināšanai, kā arī –
vistas ādā esot nepiesātinātie tauki, kas ir ļoti vajadzīgi sirdsdarbībai, pie
tam, tās izmetot, atbrīvojamies arī no derīgā proteīna. Lūk, kā! To gan cepot
un baudot vēl nebiju uzzinājusi.

   Spārniņus noskaloju un apsusināju papīra
dvielī. Sīpolus un ķiplokus notīrīju un sarīvēju, pievienoju sojas mērci, sāli,
garšvielas, citrona sulu un augu eļļu. Piekaisīju arī pāris tējkarotes cukura
un garšvielas putnu gaļai. Visu labi samaisīju. Ar iegūto marinādi pārlēju
spārniņus un rūpīgi sajaucu. Liku bļodu ledusskapī, lai gaļa iemarinējas. Tam
nepieciešamas vismaz divas stundas, taču varam atstāt to tā arī pa nakti.

   Pēc tam spārniņus ar marinādi izkārtoju uz
plāts, kas izklāta ar foliju, un arī cieši pārsedzu ar foliju. Liku cepties
līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī gandrīz stundu. Pēc tam foliju noņēmu un
liku gaļu atpakaļ krāsnī vēl apbrūnināties no virspuses.

 

Mazliet citādākas maizītes ar šprotēm  2921 –
2940

Sastāvdaļas:

1 kārbiņa šprotu eļļā

rudzu vai kāda cita maize

 2 ķiploka
daiviņas

 1 – 2
svaigi vai konservēti gurķi

 svaigais
krēmsiers vai majonēze

Šos it kā jau ierastos,
bet varbūt pat aizmirstos zivju konservus, varam pasniegt svētdienīgāk un
kārdinošāk. Šim nolūkam rupjmaizes šķēlītes no abām pusēm apcepu pannā ar
nelielu daudzumu augu eļļas. Katru pēc tam vēl ierīvēju ar ķiplokiem. Svaigo
gurķi sagriezu mazliet iegarenās ripiņās.

Katru maizīti pārsmērēju
vispirms ar krēmsieru (ja tā ir ērtāk, varam izmantot majonēzi), tad liku gurķa
ripiņu, ko savukārt rotāju ar divām zivtiņām. Kopumā – ļoti garšīgas uzkodas,
liec kaut svētku galdā!

 

Kāpostu un krabju nūjiņu salāti  “Fitness”  3010 –
3023

Sastāvdaļas:

200 gramu svaigu kāpostu

 150 gramu
konservētas kukurūzas

 100 gramu
krabju nūjiņu

 1 tomāts

 1 gurķis

 olīveļļa

 sāls

Šo garšīgo un vieglo
salātu pagatavošanai šoreiz gan izmantoju tā saukto Ķīnas kāpostu svaigā vietā.
To smalki sagriezu. Gurķi nomizoju un sagriezu pusripiņās, tomātu – nelielos
gabaliņos, bet surimi nūjiņas – ripiņās. Visas sastāvdaļas bļodā sajaucu, pēc garšas
pievienojot sāli un pārlēju ar nelielu eļļas daudzumu. Pavisam vienkārši un –
bez tā peltās majonēzes!

 

Tarte ar ķirbju biezeņa un iebiezinātā piena
pildījumu
  3026 – 3062

Sastāvdaļas:

mīklai

 200 līdz
250 gramu miltu

125 grami sviesta

 70 gramu
cukura

 1 ola

 pildījumam

2 glāzes ķirbju biezeņa

 1 kārbiņa
iebiezinātā piena ar cukuru

 2 olas

 0,5
tējkarotes kanēļa

0,5 tējkarotes malta ingvera

 1 šķipsniņa
malta muskatrieksta

Un te vēl – kaut kas no
ķirbja. Šo gardo tarti (nejaukt šo franču vārdu ar ierasto konditorejas
izstrādājumu ar rotāto virsmu – torti) jeb groziņpīrāgu izcept nebija grūti.
Nepieciešamo ķirbju biezeni jau biju pagatavojusi iepriekš un noglabājusi
ledusskapī. Lai to iegūtu, izvēlējos vienkāršāko variantu – ķirbja gabaliņus
izsautēju nelielā ūdens daudzumā, tad nokāsu un sastampāju biezenī, taču
iztīrītu un gabaliņos sagrieztu ķirbi varot dažas minūtes pasautēt arī
mikroviļņu krāsnī vai cepeškrāsnī un tad sablendēt.

   Nu atlika pagatavot mīklu. Miltus saberzu
kopā ar sviestu. Tad pievienoju cukuru, olu un samīcīju mīklu, savēlu to bumbā
un uz apmēram stundu ievietoju ledusskapī. Tikmēr jau gatavoju pildījumu –
ķirbju biezenim piemaisīju iebiezināto pienu ar cukuru, piekaisot arī
garšvielas. Piesitu arī olas un visu ar putojamo slotiņu sakūlu viendabīgā
masā.

   Mīklu izņēmu no ledusskapja un izveltnēju uz
cepamā papīra tā, lai, kopā ar to ievietojot veidnē ar noņemamo gredzenu,
izveidotos arī mīklas apmalīte. Nu varēju liet pildījumu “groziņā” un izlīdzināt. Veidni ievietoju uzkarsētā cepeškrāsnī.
Vispirms 15 minūtes cepu pīrāgu 200 grādu temperatūrā, pēc tam temperatūru
samazināju līdz 170 grādiem un cepu vēl 40 – 45 minūtes līdz gatavībai.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.