Kotletes ar auzu pārslām
Sastāvdaļas:
600 gramu maltās gaļas (liellopa vai citas)
100 gramu auzu pārslu
1 sīpols
2 ķiploka
daiviņas
1
kartupelis
timiāns
malti pipari
sāls
rīvmaize
eļļa
Šo recepti izmantoju par
pamatu, lai izceptu kotletes no pavisam neliela jauktās maltās gaļas daudzuma –
300 gramiem. Tā kā paciņā vēl bija piecu veidu pilngraudu pārslas, auzu vietā
izmantoju tās – nepilnus 50 gramus uzbriedināju karstā ūdenī. Pēc tam pieliku
maltajai gaļai bļodā. Nomizotu nelielu sīpolu smalki sagriezu. Pāris notīrītas
ķiploka daiviņas sasmalcināju spiedē. Nomizoju un sarīvēju mazu kartupelīti.
Tos, kā arī kaltētu timiānu, sāli un piparus, pievienoju gaļai ar
uzbriedinātajām pārslām un labi sastrādāju. Masu gan ieteicams kādu brīdi
atpūtināt. Pēc tam veidoju iegarenas kotletītes, apviļāju rīvmaizē un apgrozot
cepu pannā ar sakarsētu augu eļļu gatavībai.
Pupiņu, avokado un fetas salāti
Sastāvdaļas:
1 avokado
10
ķirštomātiņi
1
iepakojums salātu maisījuma vai lapu salāti
1 kārba
konservētu balto pupiņu
50 gramu “Fetaki” vai cita līdzīga siera
1 ēdamkarote citrona sulas
olīveļļa
sāls
pipari – pēc garšas
baltmaizes grauzdiņi.
Atkal
viena garšīgu un sātīgu salātu recepte, kuru nesen izmēģināju. Iegādātais
cietais avokado istabas temperatūrā nogatavojās pāris dienās. Izlasīju, ka šo
procesu varot paātrināt, ja avokado ieliekot papīra iepakojumā kopā ar āboliem.
Neesmu gan to pārbaudījusi.
Bumbierim līdzīgo augli nomizoju, pārgriezu
un izņēmu tam kauliņu. Zaļo mīkstumu sagriezu nelielos kubiņos un pārlēju ar
citrona sulu, lai nebrūnē. Konservētajām pupiņām nolēju šķidrumu, salātu
maisījuma dažādās lapas sagriezu smalkāk, tomātiņus katru sagriezu četrās
daļās, bet fetas sieru – kubiņos. Sagatavotās sastāvdaļas liku bļodā, kā
pēdējos (labākam vizuālajam izskatam) pievienojot sieru un grauzdiņus,
piekaisīju arī sāli un piparus. Visbeidzot visu pārslacīju ar olīveļļu.
Ķirbju pīrāgs ar ananasiem
Sastāvdaļas:
2 olas
100 gramu
cukura
vaniļas
cukurs
1 glāze
ķirbju biezeņa
160 gramu
miltu
100
mililitru augu eļļas
250 gramu
konservētu ananasu
1
ēdamkarote cepamā pulvera
1 šķipsniņa
sāls.
Ja mājās vēl ir ķirbis,
no tā iespējams uzburt daudz dažādu ēdienu. Pēc aizgriešanas to ilgāk varam
saglabāt arī citu gardumu pagatavošanai, ja atlikušo gabalu pārsedzam ar pārtikas
plēvīti un liekam ledusskapī. Taču arī no oranžā mīkstuma pagatavots biezenis
vēsumā kādu laiciņu vēl būs labs un to varēsim izlietot, lai izceptu, piemēram,
kādu pīrāgu. Šoreiz, biezeņa iegūšanai, nepieciešamo ķirbja gabalu nomizoju un
sagriezu kubiņos, liku katliņā, pārlēju nedaudz vārīta ūdens un sautēju, līdz
ķirbji mīksti. Pēc tam šķidrumu nokāsu, bet mīkstumu sastampāju.
Lai izceptu šādu gardu pīrāgu, olas ar
mikseri sakūlu vieglās putās, piebēru cukuru un piekaisīju arī mazliet vaniļas
cukura, tad pievienoju ķirbju biezeni, sāli, augu eļļu un vēlreiz visu kopā
saputoju. Visbeidzot piemaisīju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus.
Veidni izklāju ar cepamo papīru. Lēju tajā
mīklu un izlīdzināju. No sīrupa pirms tam jau izņemtos un notecinātos ananasu
riņķīšus vēl apsusināju papīra salvetē un izkārtoju virs mīklas. Liku veidni
līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 30 – 40 minūtēm. Gatavo pīrāgu
atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru.
Mandarīni baltajā šokolādē
Sastāvdaļas:
5 mandarīni
150 gramu
baltās šokolādes
200
mililitru liesa jogurta
120
mililitru saldā krējuma
šokolādes
skaidiņas.
Kamēr vēl līdz ar citiem
ziemas priekiem varam “locīt
iekšā” arī mandarīnus, atradusi šo recepti, vēlējos izbaudīt atkal jaunas
garšas. Tā kā šoreiz mājās vēl bija patvērusies 100 gramu baltās šokolādes
tāfelīte, attiecīgi samazinot šā gardā deserta pagatavošanai nepieciešamo
pārējo sastāvdaļu proporcijas, ķēros pie patīkamā darbiņa. Un nemaz daudz laika
nevajadzēja, kad divus saldēdiena trauciņus jau varēju piepildīt un uz
pusstundu, sastingšanai un arī rakstura rūdīšanai, vēl ievietot ledusskapī.
Kā pie tik burvīgā kāruma tiku? Šokolādes
gabaliņus liku bļodiņā, pielēju saldo krējumu (te derēs arī liesāks, ar
mazākiem procentiem, ne tikai putošanai paredzētais) un, periodiski apmaisot,
pakarsēju, lai šokolāde pilnībā izkususi. Pēc tam masu atdzesēju un piemaisīju
jogurtu bez piedevām. Mandarīnus nolobīju un sadalīju daiviņās. Nu deserta
trauciņos varēju likt kārtām – vispirms mandarīnu daiviņas, tad – balto krēmu
tā, lai augļus pilnībā pārklātu, pēc tam – atkal mandarīni un baltā masa. Virsu
rotāju ar mandarīnu daiviņām un tumšās šokolādes skaidiņām.