Cepeškrāsnī ceptas kotletes “kažokā”
Sastāvdaļas:
700 gramu maltas cūkgaļas
300 gramu sīpolu
400 gramu burkānu
2 tomāti
150 gramu siera
sāls
malti melnie pipari un citas garšvielas
ūdens
augu eļļa
Sīpolus nomizoju un
sagriezu kubiņos. Tos līdz caurspīdīgumam apcepu pannā ar augu eļļu. Pievienoju
notīrītus un sarīvētus burkānus, pacepu vēl dažas minūtes. Tad pielēju nedaudz
vārīta ūdens, piekaisīju sāli un piparus un cepu visu vēl, līdz ūdens
iztvaikojis.
Maltajai gaļai pievienoju
garšvielas, arī sāli. No masas veidoju apaļas kotletes, tās mazliet saplacināju
un izkārtoju ar eļļu nedaudz ietaukotā veidnē. Virs kotletēm ar kaudzīti izliku
saceptos sīpolus ar burkāniem. Savukārt tiem virsū – pa tomāta ripiņai.
Visbeidzot pārliku kotletes ar siera šķēlītēm (te varam izmantot arī rīvēto
sieru).
Veidni ar kotletēm “kažokā” ievietoju līdz 180 – 200
grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc apmēram pusstundas tās jau bija ieguvušas
zeltainu siera garoziņu un bija gatavas. Tad tās varam baudīt gan ar salātiem,
gan citām piedevām pēc izvēles.
Grieķu salāti ar… arbūzu
Sastāvdaļas:
400 gramu arbūza
100 gramu brinzas
100 gramu fetas siera
8 – 10 ķirštomātiņi
2 svaigi gurķi
vairākas piparmētru lapiņas
2 ēdamkarotes olīveļļas
1 ēdamkarote medus
1 tējkarote balzametiķa
Parasti šādus salātus
(nezinu gan, vai tiešām “grieķu”) gatavojam
no dārzeņiem un fetas siera, taču šī atrastā ideja tveicīgajās dienās, kad
veikalos ir pieejami arī arbūzi, bija īstajā laikā. Salāti izdevās maigi un
sulīgi, taču reizē – ar pikantu “noti”.
Krietnu arbūza šķēli
ledusskapī atdzesēju, nogriezu mizu, izņēmu sēkliņas, bet mīkstumu sagriezu
kubiņos. Tos jau liku bļodā. Brinzu un fetas sieru arī sagriezu kubiņos, tāpat
– svaigos gurķus. Ķirštomātiņus pārgriezu uz pusēm. Piparmētru lapiņas
noskaloju un sasmalcināju. Mērcītei labi samaisīju medu, olīveļļu un balzametiķi.
Ar to pārlēju sagatavotās salātu sastāvdaļas bļodā un uzmanīgi sajaucu. Sāli
gan nepievienoju, jo gan viens, gan otrs siers ir pietiekami sāļš. Gatavos
salātus vēl uz minūtēm 20 ievietoju ledusskapī.
Biezpiena, banānu un ogu kārtojums
Sastāvdaļas:
200 gramu biezpiena
400 gramu skābā krējuma
cukurs
banāni
zemenes
cepumi
Vadoties pēc šīs
receptes, šo to gan pamainot, ātri vien pagatavoju gardu desertu. Krēmveidīgu
biezpienu ar dakšiņu sadrupināju un saputoju kopā ar skābo krējumu, tiesa gan,
to tik daudz nepievienoju, un cukuru, cik nu šķita vajadzīgs, lai ēdiens nebūtu
pārsaldināts. Banānu nomizoju un sagriezu kubiņos, tāpat – arī zemenes. Cepumus
te neliku, bet izmantoju veikalā iegādātos biskvīta mīklas mafinus jeb
kēksiņus, ko salauzīju nelielos gabaliņos. Nu stikla trauciņos varēju veidot
kārtaino desertu, sākot ar balto krēmu apakšā un pēc tam izliekot arī pārējās
sastāvdaļas, kārtas atkārtojot. Saldo ēdienu greznoju ar zemenēm un piparmētru
lapiņām. Pirms baudīšanas vēl tikai kādu brītiņu to paturēju ledusskapī.
Zemenes želejā ziemas krājumiem
Sastāvdaļas:
1 kilograms zemeņu
600 gramu cukura
40 gramu želatīna
Ja vien vēl ir
patvērusies kāda vēlo šķirņu odziņa, iespējams pagatavot arī šādu kārumu un
vēsumā noglabāt pat ziemas krājumiem. Tad tas labi garšos gan ar putukrējumu
vai saldējumu, gan arī ar pankūkām vai tāpat – ar karoti no burciņas.
Želatīnu pārlēju ar glāzi
novārīta un atdzesēta ūdens, apmaisīju un atstāju uzbriest apmēram pusstundu.
Tikmēr noskaloju zemenes un noņēmu kauslapiņas. Ogas liku katliņā, pārbēru ar
cukuru un atstāju, lai izdalās sula, vismaz minūtes 15. Pēc tam zemenes no
uzvārīšanās brīža vārīju desmit minūtes. Vēlams pārāk strauji katla saturu ar
karoti nemaisīt, labāk viegli trauku pakratīt no viena sāna uz otru, lai ogas
neizšķīstu. Uzbriedināto želatīnu izšķīdināju un pielēju vārītajām ogām. Katlu
nocēlu no plīts un visu labi samaisīju – želatīnu uzvārīt nedrīkst. Zemenes ar
želatīnu salēju pirms tam izkarsētās burciņās un aizvākoju. Centos tās
piepildīt līdz pašai augšai, jo gaisa ietekmē, iespējams, ievārījuma virskārta
var nedaudz mainīt krāsu. Garša gan tāpēc necietīs, taču labāk, ja arī tā
izskats ir kārdinošs.