Cāļu stilbiņi ar dārzeņiem
Sastāvdaļas:
4 cāļu stilbiņi
2 ēdamkarotes olīveļļas
2 ēdamkarotes citrona sulas
½ tējkarotes kumīna
¼ tējkarotes malta koriandra
¼ tējkarotes kaltētas raudenes
1 vidēja lieluma kabacītis
1 baklažāns
12 ķirštomātiņi
200 gramu turku zirņu
5 ķiploka daiviņas
sāls
pipari
Pēc šīs receptes vadījos,
lai pagatavotu sātīgu maltīti, un, to baudot, secināju, ka šāds ēdiens der gan
vakariņām, gan pusdienām un to nebūtu kauns celt galdā pat svētku reizē.
Cāļu stilbiņus noskaloju
un apsusināju papīra dvielī. Notīrīju un spiedē sasmalcināju dažas ķiploka
daiviņas. Bļodiņā samaisīju eļļu, citrona sulu, koriandru, raudeni, ķiplokus,
sāli un piparus. Kumīna jeb romiešu ķimeņu gan man nebija, tādēļ piekaisīju arī
mazliet vistas gaļas ēdieniem paredzētās garšvielas. Tā kā biju iegādājusies
divus iepakojumus ar kopā 12 cāļu stilbiņiem bez locītavas, marinādei izmantoju
attiecīgi lielāku nepieciešamo sastāvdaļu daudzumu. Ar šo marinādi pārlēju
stilbiņus un atstāju ledusskapī marinēties vismaz pāris stundu.
Baklažānu sagriezu
ripiņās un uz minūtēm 20 iemērcu sālītā ūdenī, pēc tam nospiedu. Jauno kabacīti
sagriezu ceturtdaļripiņās. Noskaloju arī ķirštomātiņus, spiedē sasmalcināju vēl
vairākas ķiploka daiviņas, kā arī nolēju šķidrumu konservētajiem turku zirņiem.
Samaisīju sagatavotos dārzeņus ar ķiplokiem un zirņiem, piekaisīju sāli un
piparus un visu vēl apslacīju ar eļļu.
Veidnē izkārtoju
marinētos stilbiņus un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, lai
cepas apmēram stundu. Dārzeņu un zirņu maisījumu savukārt liku dziļajā pannā un
sautēju zem vāka, šad tad apmaisot, apmēram desmit minūtes. Pēc tam to
pievienoju jau gatavajam cālim veidnē un visu kopā vēl pacepu apmēram piecas
minūtes. Labu apetīti!
Rukolas salāti ar mocarellas bumbiņām
Sastāvdaļas:
1 iesaiņojums rukolas
10 ķirštomātiņu
15 mazo mocarellas bumbiņu
olīveļļa
balzametiķis
Šie nu gan bija vienkārši un ātri pagatavojami
salāti! Un arī garšoja ļoti labi! Kas gan liedz tos kādā jaukā dienā paņemt
līdzi un kopā ar savējiem baudīt arī piknikā pie dabas?
Rukolu pārlasīju,
noskaloju, apsusināju un lapiņas izliku lēzenajā šķīvī. Virsū izkārtoju pirms
tam nomazgātus un uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus, kā arī mazās mocarellas
bumbiņas. Visu vēl pārslacīju ar olīveļļu un balzametiķi. Pēc vēlēšanās salātus
vēl varam viegli samaisīt. Pirms baudīšanas tos vēl uz laiciņu ievietoju
ledusskapī.
Biezpiena mīklas pīrādziņi ar rabarberiem
Sastāvdaļas:
mīklai
2 olas
1 ēdamkarote cukura
200 gramu sviesta
200 gramu biezpiena
2 glāzes miltu
1/2 tējkarotes cepamā pulvera
šķipsniņa sāls
vaniļas cukurs
pildījumam
rabarberi un āboli
cukurs vai medus
kanēlis pēc garšas
½ tējkarotes citrona sulas
Pīrādziņi izdevās gardi –
ar aromātisku saldskābu pildījumu. Lai tos baudītu, vispirms pagatavoju mīklu.
Mīkstu sviestu šoreiz uz pusēm ar cepamo margarīnu, olas, cukuru, vaniļas
cukuru, sāli un biezpienu samaisīju viendabīgā masā. Tai pievienoju ar cepamo
pulveri samaisītus un izsijātus miltus un samīcīju mīklu, ko, pārsegtu ar
pārtikas plēvīti, uz pusstundu ievietoju ledusskapī.
Tikmēr gatavoju
pildījumu. Sagriezu sīkos gabaliņos nomizotus rabarberus. Lai pildījums nebūtu
pārlieku skābs, nomizoju un sagriezu mazos gabaliņos arī pāris ābolus, tos
apslacīju ar citrona sulu, lai nebrūnē. Rabarberus un ābolus samaisīju ar brūno
cukuru un kanēli.
Mīklu izņēmu no
ledusskapja, sadalīju nelielos gabaliņos. Katru ar rokām saplacināju, vidū liku
skābeno pildījumu un maliņas aizspaidīju tā, lai veidojas pīrādziņi ar
pildījumu vidū. Kārtoju tos uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un cepu
līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram pusstundu.
Zemeņu, kivi un zefīra salāti
Sastāvdaļas:
zefīrs ar vaniļas garšu
zemenes
kivi
skābais krējums
Šādu atsvaidzinošu
desertu šosezon esmu gatavojusi pat vairākas reizes – tas bija gan ātri, gan
viegli, gan gardi un vismaz mazliet pat veselīgi arī.
Noskaloju zemenes, noņēmu
kauslapiņas, bet ogas sagriezu gabaliņos. Tāpat gabaliņos sagriezu arī
nomizotus kivi un balto zefīru. Sagatavotās sastāvdaļas samaisīju ar skābo
krējumu. Nu salātus varēju izlikt saldēdiena trauciņos un greznot ar zemeņu
ogām, kivi šķēlītēm, kā arī sasmalcinātiem šokolādes cepumiem.