Pikantā biezpiena un redīsu uzkoda 3639 –
3659
Sastāvdaļas:
300 gramu biezpiena
200 mililitru saldā krējuma
2 ķiploka daiviņas
2 tējkarotes želatīna
5 – 6 redīsi
sīpolu lociņi
dilles
sāls
pipari
Agrākos laikos pavasara
pusē pagrabi un pieliekamie jau bija patukšoti un tur ēdienu gatavošanai nebija
sevišķi lielas izvēles – izlīdzējās ar piena produktiem, miltu izstrādājumiem,
pākšaugiem un olām. Tagad arī ziemā veikalos var iegādāties dažādus dārzeņus un
zaļumus, lai pat vienkāršākus ēdienus padarītu vēl kārdinošākus. Piemēram,
biezpienu.
Vispirms nomazgāju
redīsus un zaļumus, tos apsusināju un sīki sagriezu. Spiedē sasmalcināju
vairākas ķiploka daiviņas – pēc garšas. Želatīnu aplēju ar aukstu, novārītu
ūdeni un atstāju uzbriest, pēc tam izkausēju. Bļodā biezpienu samaisīju ar
saldo krējumu. Pievienoju redīsus, zaļumus, ķiplokus, arī sāli un piparus, cik
nu šķita vajadzīgs. Visbeidzot pielēju izkausēto želatīnu un visu rūpīgi
samaisīju. Iegūto viendabīgo masu sapildīju veidnītēs, ko biju izklājusi ar
pārtikas plēvīti, lai vēlāk būtu vieglāk no formiņām atbrīvoties, un ievietoju
ledusskapī sastingšanai. Ja uzkodu gatavojam vakarā, to varam aukstumā atstāt
pa nakti, un gardas brokastis rītā būs nodrošinātas. Ja pie šī patīkamā darbiņa
ķersimies dienā, tad gan vēl dažas stundas būs jāpaciešas. Pēc tam to no
veidnītēm viegli izņēmu un mazliet izrotāju.
Cāļa filejas ar kabačiem 3594 –
3613
Sastāvdaļas:
500 gramu cāļa krūtiņas fileju
1 neliels kabacītis
4 ēdamkarotes dabīgā jogurta
100 gramu siera
sāls
kaltētas dilles
pētersīļi
Provansas garšaugi (pēc izvēles)
Ja nu tomēr bez gaļas
nevēlamies iztikt, šis ir garšīgs un viegli pagatavojams ēdiens, ko maigu un
sulīgu vērš tam pievienotie kabači. Un tos jau arī veikalos tagad varam
iegādāties teju visu gadu.
Cāļa filejas pārgriezu
plānākas un katru gabaliņu, pārsedzot ar pārtikas plēvīti, ar gaļas āmuriņu
izklapēju. No abām pusēm gaļai uzkaisīju sāli un izvietoju veidnē uz nedaudz ar
eļļu ietaukotas folijas. Filejas gabaliņus vēl pārkaisīju arī ar Provansas
garšaugu maisījumu. Pēc tam nomazgāju, nomizoju un plānās ripiņās sagriezu
nelielu jaunu balto kabacīti, to izkārtoju virs gaļas, uzkaisīju sāli un
pārsmērēju ar bezpiedevu jogurtu. Visbeidzot visu pārklāju ar plānām siera
šķēlītēm un atkal uzkaisīju nedaudz garšvielu. Veidni ievietoju līdz 180 – 200
grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, un pēc nepilnas pusstundas cepšanas ēdiens, ko
varam baudīt gan tāpat, gan arī ar dažādām piedevām, bija gatavs.
Sarkano pupiņu un krabju nūjiņu salāti 1756 –
1802
Sastāvdaļas:
200 gramu krabju nūjiņu
3 vārītas olas
200 gramu konservētu sarkano pupiņu
sīpolu lociņi
dilles
sāls
pipari
sinepes
olīveļļa
citrona sula vai majonēze
Garšīgi, sātīgi un ātri
pagatavojami salāti. Olas nolobīju un sagriezu kubiņos. Arī krabju nūjiņas –
tāpat. Sasmalcināju lociņus un dilles. Konservētās sarkanās pupiņas noskaloju
un pārbēru bļodā. Tām pievienoju pārējās sagatavotās sastāvdaļas, sāli un
piparus. Majonēzes vietā salātus pārlēju ar mērcīti, ko pagatavoju no
olīveļļas, sinepēm un citrona sulas.
“Melnā”
kūka no pērnā ievārījuma 3136 – 3158
Sastāvdaļas:
1 glāze ievārījuma
1 glāze skābā krējuma vai dabīgā jogurta
1 tējkarote sodas
1 nepilna glāze cukura
2 olas
1,5 – 2 glāzes miltu
Ideja, kā izmantot “veculaiku” ievārījumu, uzausa atmiņā no
gadiem, kad vēl tikko biju sākusi darba gaitas. (Pieredzējušākas saimnieces
tolaik apgalvoja, ka šādas kūkas cepšanai varot izmantot pat ierūgušu “zapti”.)
Brūkleņu ievārījums ar ogu gabaliņiem (ļoti labi te noder arī upeņu) pāris
gadus ledusskapī bija noglabājies, tādēļ tagad varēju atkal izcept senaizmirstu
gardumu pēc šīs receptes.
Bļodā
vispirms liku ievārījumu, tam piekaisīju sodu, labi samaisīju un atstāju, lai
izreaģē, pēc tam pievienoju jogurtu (senāk biju izmantojusi skābo krējumu).
Piekaisīju arī cukuru – tā daudzums atkarīgs no ievārījuma salduma, piesitu
olas un visu labi samaisīju. Visbeidzot iejaucu izsijātus miltus. Tad mīklu
lēju ar ietaukotu cepampapīru izklātā veidnē, izlīdzināju un ievietoju līdz 180
grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc 45 – 50 minūtēm kūka bija ņemama no krāsns.
To vēl atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru. Ja šis cepums, atkarībā no
veidnes, ir biezāks, varam to pārgriezt un vidū vēl iesmērēt kādu biezu
ievārījumu vai putukrējumu.