Ja kādam mājās nav kārtīgas pavārgrāmatas, bet ir dators ar interneta pieslēgumu, tad reizēs, kad sagribas pagatavot kaut ko garšīgu, droši sociālajā portālā www.draugiem.lv var izmantot valcēnietes Sandras Bogdanovas ievietotās gardo ēdienu receptes. Tur var atrast cepumu, smalkmaizīšu, toršu, desertu, zupu, gaļas un makaronu ēdienu, putru, salātu un konservējumu receptes. Atklāti sakot, regulāri aplūkojot Sandras daudzveidīgo ēdienu recepšu galeriju, nenocietos un īstenoju kādu savu sen lolotu vēlmi – pagatavoju kārtīgu latviešu ēdienu – bukstiņputru. Un patiešām izdevās! Ar pirmo reizi! Diezgan ātri, lēti un, galvenais, garšīgi! Tas bija viens no iemesliem, lai satiktos ar čaklo saimnieci un noskaidrotu, vai tiešām viņai tik ļoti patīk stāvēt pie plīts.Virtuvē kliedē vientulībuNebijām alojušies, jo tik tiešām Sandra savu vientulību kliedē, saimniekojot virtuvē un dārzā. Tā sagadījies, ka simpātiskā sieviete jau vairākus gadus dzīvo viena un bez algota darba. Dēli izauguši un devušies katrs savā dzīvē. Sandrai prieku sagādā mazdēliņš un mazmeitiņa, diemžēl viņus palutināt sanāk diezgan reti. Lai pārāk neskumtu un nebūtu jādomā drūmas domas, viņa savu enerģiju izlieto, gatavojot dažādus ēdienus. Saimniece atklāj, ka kopš jaunības gadiem viņai patikusi un padevusies kūku, cepumu un smalkmaizīšu cepšana. Bulciņas gan viņai netīkot cept. Pamudinājums cept tortes bija arī vīramātes piemērs, kura uz katriem ģimenes godiem pati cepusi garšīgu torti. Pēdējā laikā Sandra aizrāvusies ar itāļu virtuvi, jo viņa pirms kāda laika dažus mēnešus dzīvoja un strādāja Dienviditālijā. Viņas kontā ir gan krāsnī cepta lazanja, gan “Ragū Bolognese”, gan visnotaļ smalkais deserts – tiramisu. To viņa pagatavojusi un liek galdā mūsu tikšanās reizē. Lai gan tas ir bezgala salds un trekns, tomēr nespējam atteikties no otras porcijas, klāt no smalkām kafijas krūzītēm malkojot no Itālijas vestu stipru kafiju. Sandra iesaka ikvienam, kuram palaimējas nokļūt šajā saulainajā zemē, noteikti nogaršot daudzveidīgās pastas jeb makaronu ēdienus, picas un, galvenais, garšīgo saldējumu. Lai gan valcēnietei darbs Itālijā neizsauc diezko pozitīvas atmiņas, tomēr viņa cer, ka vēl kādreiz izdosies aizbraukt uz Itāliju un izbaudīt to ar pilnu krūti.Nav nekāda pilsētas preileneSēžot mājīgajā Sandras virtuvē, redzam, ka uz visām palodzēm spēkā ņemas tomātu, paprikas un puķu stādi. Sieviete ar nepacietību gaida laiku, kad varēs sākt rosīties siltumnīcā un dārzā. Viņa nav nekāda baltrocīte vai pilsētas preilene, kura baidītos nosmērēt rokas vai sabojāt smalku manikīru. Gluži pretēji, viņai patīk sakopt dārzu, to tīri izravēt, nopļaut zālāju un mierīgi labpatikā sēdēt un priecāties par padarīto. Lai izaudzētā raža neietu zudībā, Sandra jau vairākus gadus rudeņos cītīgi nodarbojas ar konservēšanu. Viņa rūpējas arī par augļukokiem, tāpēc nemaz nebrīnāmies, ka viņa ābolu laikā ir izmēģinājusi vai padsmit ābolkūku recepšu. Vienu no tām – Paradīzes ābolkūkas recepti – viņa uztic arī “Ziemeļlatvijas” lasītājiem.
RECEPTES
Īsti latvisks ēdiens bukstiņš jeb bukstiņputraVajadzēs: puskilogramu miežu putraimu un tikpat daudz smalki sagrieztu kartupeļu, pusotru līdz divus litrus ūdens (pusi var aizstāt ar pienu). Ja saimniece nebaidās no kalorijām, putru var vārīt tikai pienā, klāt pievienojot vēl saldo krējumu. Putraimus vairākas reizes noskalo aukstā ūdenī, ber katlā, pārlej ar šķidrumu un vāra uz lēnas uguns. Kad putra sāk briest, pievieno kartupeļus un sāli. Kad kartupeļi mīksti, katlam uzliek vāku un aptuveni pusstundu vēl pavāra uz ļoti mazas uguns vai briedina. Putru pasniedz ar ceptiem sīpoliem un žāvētas cūkgaļas gabaliņiem, klāt piedzerot kefīru vai pienu.Torte “Cielaviņa”Sastāvs bezē masai: četri olu baltumi, 250 grami pūdercukura, 180 grami grauzdētu arahisa (zemesrieksti) riekstu, 50 grami izsijātu miltu. Riekstus apgrauzdē, atdzesē un ar nazi sasmalcina. Olu baltumus saputo stingrās putās, pakāpeniski pievieno pūdercukuru. Kad putas kļūst stingras, iecilā izsijātus miltus un riekstus. Uz cepamā papīra uzzīmē divus apļus – diametrā aptuveni 25 centimetrus. Papīra apļus liek uz pannas un uz tiem kārto saputoto olu baltumu. Pēc tam cepeškrāsnī aptuveni 100 grādu temperatūrā to žāvē, ieslēdzot ventilatoru, kādu pusotru vai divas stundas. Ja nav ventilatora, tad ik pēc brīža atver cepeškrāsns durvis. Pēc krāsns izslēgšanas ļauj bezē masai pastāvēt un atdzist. Krēma pagatavošanai nepieciešams: trīs olu dzeltenumi , divas ēdamkarotes ūdens, 20 grami cukura, divas ēdamkarotes kakao, 50 grami kondensētā piena, 20 miligrami ruma un 200 grami sviesta. Katliņā uzvāra cukura sīrupu. Saputo olu dzeltenumus, palēnām tiem pielej un pieputo karsto sīrupu. Tad pievieno sviestu, kakao un turpina putot. Pakāpeniski pievieno kondensēto pienu un rumu. Krēmu nedaudz atdzesē. Bezē masu noņem no papīra. Uz vienas plāksnes liek vienu trešdaļu krēma un nolīdzina. Virsū liek otru plāksni, bet pārpalikušo krēmu izsmērē virsmai un malām. Kūku rotā ar šokolādes glazūru, kuru pagatavo no 150 gramiem saldā krējuma, 150 gramiem melnās šokolādes un vienas ēdamkarotes ruma. Glazūru vāra aptuveni divas minūtes, nepārtraukti maisot. To padzesē, siltu saputo, līdz tā atdzisusi sabiezē. Glazūru pārklāj kūkai.Paradīzes ābolkūkaMīklas pagatavošanai nepieciešams: 200 grami sviesta, divas ēdamkarotes cukura, šķipsniņa sāls, 10 ēdamkarotes ar kaudzi miltu, naža gals vaniļas, trīs olas un trīs ēdamkarotes cepamā pulvera.Pildījumam: pieci vidēji āboli, piecas ēdamkarotes konjaka vai ruma, viena ēdamkarote cukura. Pārliešanai – 200 grami skābā krējuma, divas olas, trīs ēdamkarotes cukura, kanēlis pēc garšas. Sviestu saputo ar cukuru, vaniļu un sāli. Masai pa vienai iekuļ olas. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, iesijā sviesta masā un kārtīgi samaisa. Tortes formu iesmērē ar sviestu un ielej mīklu. Ābolus nomizo, sagriež šķēlītēs un uzber uz mīklas. Konjaku vai rumu sajauc ar cukuru un pārslaka āboliem. Kūku cep 200 grādos 15 minūtes. Izņem no cepeškrāsns un pārlej ar skābo krējumu, kas sajaukts ar olām, cukuru un kanēli. Pēc tam vēl liek cepties 200 grādos aptuveni stundu. Kad kūka gatava, to atdzesētu pārkaisa ar pūdercukuru un pasniedz ar vaniļas mērci vai saldējumu.