Bērnu un jauniešu basketbola skolas “Rīga” audzēknēm aizvadītajā nedēļā bija iespēja redzēt, kā Smiltenes pagasta Kalnamuižā pēc sentēvu metodēm cep rudzu maizi, kā arī pašām izveidot kukulīšus un tos apēst.
Kalnamuižā, izmantojot Smiltenes tehnikuma bāzi, šomēnes notiek ikgadējā basketbola skolas “Rīga” vasaras nometne. Basketbolistes un viņu treneres viesojās firsta Līvena madāmas beķerejā, kur cepēja, Smiltenes tehnikuma skolotāja Ira Gaile stāstīja un izrādīja maizes cepšanas procesu.Smiltenes tehnikuma firsta madāmas beķerejas apskate un iespēja pašiem izcept rudzu maizes klaipiņus ir viens no tūrisma piedāvājumiem Smiltenes novadā. Ideja pirms trijiem gadiem radās Smiltenes tehnikuma direktoram Andrim Miezītim. Pirmais pie maizes cepšanas ķērās palsmanietis Jānis Valdmanis.“Bija interesanti. Kaut ko nedaudz par maizes cepšanu jau zināju, arī to, ka maize jācep ar mīlestību, un biju redzējusi televīzijā, kā to dara, bet nezināju tādu sentēvu metodi,” iespaidos dalās basketbola skolas “Rīga” audzēkne Katrīna Ripīte.Gan meitenes, gan arī pārējie ciemiņi no iepriekš sagatavotas mīklas izveidoja katrs savu kukulīti, ko I. Gaile uz lizes iešāva iekurinātā malkas krāsnī. “Tas bija kā slapju mālu mīcīt,” salīdzina K. Ripīte.Ekskursantiem, kuri vēlas līdzdarboties maizītes cepšanas procesā firsta madāmas beķerejā, iepriekš jāpiesakās tehnikumā pie skolotāja Gunāra Audera vai viesnīcā “Kalnaligzda”. “Maize nav pīrāgi, kam iemīca mīklu un cep jau pēc stundas. Te process ilgst trīs dienas,” skaidro I. Gaile. Ciemiņi redz tikai pēdējos soļus, kad mīkla abrā jau ir gatava un atliek vien izveidot klaipiņus un šaut krāsnī. I. Gaile ekskursantiem arī stāsta, kā no rudzu miltiem cep maizīti pēc sentēvu metodēm, un pavēsta tautas ticējumus, arī saistībā ar pašas pieredzi. Piemēram, maize abrā rūgstot ātrāk, kad ir augošs mēness, un pavasarī, kad viss zied. Pavisam laba maizes cepšanai ir Jēkaba diena (25. jūlijs), kad mīkla uzrūgusi pusotras stundas laikā. Kamēr maize krāsnī cepas, ekskursanti tiek izvadāti ekskursijā “Firsta Paula Līvena laiks Smiltenē” pa Kalnamuižu un Smilteni.Firsta madāmas beķerejā viesojās arī Smiltenes novada tūrisma informācijas centra vadītāja Sanda Veismane. “Smiltenes novadā tūrismā pēdējā laikā ir daudz piedāvājumu, kas saistīti ar maizes cepšanu, cits no cita atšķirīgi,” ievērojusi S. Veismane. “Ja, piemēram, vienā vietā ir ļoti laba vide, tad citā – ļoti labs stāstījums, bet citā – pati maize. Saliekot to visu kopā, veidojas veselums. Manuprāt, katrā vietā ir nedaudz jāpārdomā un jāpiestrādā pie tā, lai piedāvātā tūrisma produkta kvalitāte būtu augstāka. Katrā ziņā tas, ka tepat, Smiltenes pievārtē, ir šāda firsta madāmas beķereja, ir apsveicami. Pakalpojums jāattīsta, lai būtu biežāk pieejams plašākai sabiedrībai un veidotos kā komplekss tūrisma piedāvājums,” rosina S. Veismane.
