
Pikantas, gardas un sulīgas cāļa filejas
• 3 cāļa krūtiņas filejas,
• milti apviļāšanai,
• 40 gramu sviesta,
• 1 ēdamkarote augu
eļļas,
• 4 – 5 ķiploka daiviņas,
• sāls,
• malti melnie pipari,
• šķipsniņa aso piparu,
• ½ tējkarotes kaltēta
ingvera,
• 1 krietna ēdamkarote
medus,
• 2 ēdamkarotes sojas
mērces,
• 1 ēdamkarote citrona
sulas.
CĀĻA krūtiņas filejas, šoreiz 400 gramu mazo fileju, izdevās pikantas un garšīgas, turklāt lielu laiku to pagatavošana neaizņēma. Katru fileju uzmanīgi iegriezu virspusē tā, lai veidojas apmēram 2 x 2 centimetrus lieli kubiņi. Filejas apviļāju miltos un liku pannā, kurā kopā ar 1 ēdamkaroti augu eļļas izkausēti 20 grami sviesta. Sīki sagriezu ķiplokus un, kad gaļai viena puse bija apcepusies, to apvērsu uz otru pusi un pārkaisīju ar sasmalcinātajiem ķiplokiem. Tāpat apcepu arī filejas no otras puses. Tad
medu samaisīju kopā ar sojas mērci un citrona sulu un pievienoju pannā, turpat piekaisot arī sāli, melnos un asos maltos piparus un maltu ingveru. Vairākas reizes apgrozot, turpināju filejas cept līdz gatavībai, kamēr mērce sabiezēja. Rezultāts izdevās sulīgs un gards – liec kaut svētku galdā!
Auzu pārslu biezputra ar tomātiem un sieru

• 50 gramu auzu pārslu,
• 200 – 250 mililitru
ūdens,
• 1 sīpols,
• 2 tomāti,
• 40 gramu cietā siera,
• 30 gramu sviesta,
• sāls pēc garšas.
NETICAMI garšīga un sātīga! Sīpolu nomizoju, arī svaigajiem tomātiem novilku miziņas. Abus dārzeņus sagriezu nelielos kubiņos. Pannā izkausēju sviestu un vispirms tajā līdz vieglam zeltainumam apcepu sīpolus. Tiem pieliku sagrieztos tomātus un cepu vairākas minūtes, līdz tomāti kļuva mīksti. Tad piebēru pilngraudu auzu pārslas, pielēju vārītu ūdeni un turpināju vārīt, līdz pārslas bija gatavas, –
apmēram desmit minūtes. Gatavo biezputru noņēmu no plīts un uzreiz tajā iemaisīju lielāko daļu receptē paredzētā rīvēta cietā siera, nedaudz atstājot ēdiena pārkaisīšanai. Piemaisīju arī sāli pēc garšas, liku biezputru bļodā, uzkaisīju sieru un rotāju ar sagrieztiem tomātiņiem.
Biezpiena plācenīši ar baklažāniem

• 200 gramu biezpiena,
• 230 gramu baklažānu,
• 1 ola,
• 2,5 ēdamkarotes mannas,
• ½ tējkarotes cepamā
pulvera,
• sāls,
• malti pipari,
• pētersīļu zaļumi,
• 2 – 3 ēdamkarotes
miltu,
• augu eļļa.
“BIEZPIENS nav svaigs, kaķim nedod! Atnākšu no darba, izcepšu plācenīšus.” Šis veselīgais piena produkts ledusskapī gan vēl nebija tik ilgi uzkavējies kā šajā sadzīves ainiņā, taču atrasto sāļo plācenīšu recepti noteikti vēlējos izmēģināt. Bļodā graudainam biezpienam pievienoju mannu un cepamo pulveri, piesitu olu un ar dakšiņu labi samaisīju visu viendabīgā masā, ko atstāju vismaz desmit minūtes uzbriest. Baklažānu nomizoju un sagriezu mazos kubiņos. Pannā ar 2 – 3 ēdamkarotēm augu eļļas tos apcepu, līdz kļuva brūni. Pēc tam izliku uz papīra dvieļa, lai atbrīvotos no liekajām taukvielām. Sasmalcināju pētersīļu lapiņas. Tās un apceptos baklažānus pievienoju mīklai, piekaisīju sāli un piparus un labi samaisīju. No masas izveidoju plācenīšus un apviļāju miltos. Pannā ar uzkarsētu augu eļļu tos cepu no abām pusēm līdz zeltainai garoziņai, tad uzliku pannai vāku un vēl minūtes piecas pasautēju līdz gatavībai. Smaržoja lieliski, arī garšoja burvīgi. Plācenīšus varam papildināt ar kādu iecienītu gatavo mērcīti vai arī pagatavot to paši, piemēram, 100 gramiem skābā krējuma piemaisīt spiedē sasmalcinātu vienu vai divas ķiploka daiviņas un sakapātas pētersīļu lapiņas vai dilles.
Vīnogu, auzu pārslu un krēmsiera deserts

• Krēmsiers,
• auzu pārslas,
• sviests,
• cukurs,
• vīnogas,
• dzērvenes,
• medus.
KRAUKŠĶĪGAS auzu pārslas kārtojumā ar krēmsieru un medotām ogām noderēja arī gardam desertam, ja jau reiz biju pilngraudu pārslu paciņu iesākusi. Pannā izkausēju krietnu pikucīti sviesta, uzbēru auzu pārslas – apmēram 100 gramu – un uz lēnas uguns maisot apbrūnināju, tad pakāpeniski pievienoju arī pāris ēdamkarotes cukura un karsēju, līdz tas karamelizējās. (Šoreiz lietoju aromātisko farīna cukuru, ko labi varam izmantot dažādos saldēdienos un televīzijas raidījumā slavēja pat šefpavārs.) Pārslas noņēmu no uguns un atdzesēju, laiku pa laikam apmaisot. Krēmsieram cukuru vairs nepievienoju, jo kārtojumam sagatavoju arī medotas ogas. Nelielas vīnogas – diemžēl tumšās bija ar kauliņiem – un purva dzērvenes nomazgāju, apsusināju un samaisīju ar pāris ēdamkarotēm medus, tad uzkarsēju un pēc tam atdzesēju. Nu varēju stikla glāzēs iekaisīt karamelizētās auzu pārslas, virsū izlikt medotās ogas un pēc tam kārtu krēmsiera, tad – atkal pārslas un ogas. Gardi!