
FOTO: SANDRA PĒTERSONE
Biedrībai “Siera klubs” ir laba tradīcija – tajās Latvijas profesionālās izglītības iestādēs, kurās mācās topošie pavāri, konditori un viesmīļi, “Siera klubs” jau daudzu gadu garumā rīko izglītojošu semināru “Meistara diena” ar nozares profesionāļu lekcijām, ēdienu gatavošanas meistarklasēm un bagātīgu degustāciju galdu audzēkņiem, līdzi atvedot gan lektorus, gan produktus ēdienu gatavošanai.
Smiltenes tehnikumā šāds pasākums noticis vairākkārt, mainās vienīgi lektori un meistarklasēs gatavotie ēdieni. Kārtējā “Meistara diena” Smiltenes tehnikumā notika trešdien, 17. septembrī, tajā ieskatu guva arī “Ziemeļlatvija”.
Paši gatavo un paši arī degustē
Smiltenes tehnikuma 2. konditoru kursa un 3. pavāru/konditoru kursa audzēkņi gatavoja siera plates, sāļas un saldas uzkodas no Vidzemē ražotajiem sieriem un citiem piena produktiem, pie viena uzzinot, cik daudzveidīgu produkciju ražo Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi. To visu pēc tam degustēja vairāk nekā 120 tehnikuma Tūrisma nodaļas audzēkņu.

Meistarklasi šoreiz vadīja šefkonditore Marika Bērziņa-Frēliha no Ogres, kura izveidojusi savu privātu mājas konditoreju “Mur kūkas Ogre”, ‒ viņa topošajiem konditoriem mācīja, kā dekorēt tortes Lambeth dizainā. Lambeth stila tortes ir greznas, dekorētas ar krēma kārtām, kas rada izsmalcinātu un elegantu izskatu.
“Šāda dizaina kūkām aizsākums ir rodams 19. gadsimtā, un tagad mēs to integrējam mūsdienu konditorejā. Tas ir daudzslāņains krēma klājums ‒ aristokrātisks, nedaudz barokāls. Rezultāts ir ļoti skaists. Ar savām meistarklasēm braucu arī uz tehnikumiem, jo uzskatu, ka konditoriem ir jādalās savās zināšanās, turklāt svarīgi ir tas, ka ar šo dizaina izveidi audzēkņi ļoti trenē roku dekorēšanā,” sarunā ar “Ziemeļlatviju” uzsver Marika Bērziņa-Frēliha.
Uz Meistara dienu ieradās arī piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības “Straupe” ražošanas vadītājs Rolands Jomerts un SIA “Rūjienas saldējums” ražošanas plānotāja Indra Didriksone un procesu vadītāja Aiga Talvika, topošajiem pavāriem, konditoriem un viesmīlības pakalpojumu speciālistiem stāstot, ko un kā ražo šajos uzņēmumos.
Smiltenes tehnikums ir ļoti pateicīgs biedrībai “Siera klubs” un tās valdes priekšsēdētājai Vandai Davidanovai par doto iespēju skolā sarīkot šādas Meistara dienas, ‒ audzēkņi no tām iegūst jaunas zināšanas un prasmes, kas tālāk noderēs, strādājot izvēlētajā profesijā.
Smiltenes tehnikuma Tūrisma nodaļas vadītāja Ira Gaile uzsver, ka, pateicoties biedrības “Siera klubs” uz Meistara dienu atvestajiem piena produktiem, it īpaši dažādu šķirņu sieriem, audzēkņi uzzina, cik daudzveidīga ir to pasaule, un praktiski mācās izmantot šos produktus, gatavojot gan sāļus, gan saldus izstrādājumus.
“Mēs gribam parādīt audzēkņiem to, ka Latvijā tiek ražoti dažādu šķirņu sieri, kas atšķiras gan pēc garšas, gan vizuālā izskata, lai viņiem ikdiena nebeidzas tikai ar “Klasisko” vai “Holandes” sieru, un cik daudzveidīgi sierus var izmantot ēdienos. Ikdienā veikalos jaunieši varbūt paiet garām sieriem, tos neiegādājoties, jo šis produkts ir dārgs, bet Meistara dienā viņiem ir iespēja nogaršot dažādas siera šķirnes. Un arī meistarklase bija lieliska, ‒ Marika parādīja, kā dekorēt tortes, un audzēkņi ar konditorejas uzgaļiem paši veidoja cakiņas,” stāsta Ira Gaile.
Arī tortes pēc tam tika atvēlētas degustācijai.
Parāda, cik daudzveidīga ir sieru pasaule
Biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova sieru degustācijai atveda arī akciju sabiedrībā “Smiltenes piens” ražoto “Klasisko” sieru, “Tilzītes” sieru, sieru “Maasdamer” un krēmsieru meistarklasei, kurā Marika Bērziņa-Frēliha audzēkņus mācīja dekorēt tortes. Ņemot vērā to, ka Smiltenes tehnikums un AS “Smiltenes piens” ir gandrīz kaimiņi, viņa tehnikuma audzēkņiem vairāk pastāstīja par AS “Smiltenes piens” ražotajiem četru šķirņu puscietajiem sieriem: “Klasisko” (agrāk zināmu kā “Krievijas”), “Holandes”, “Tilzītes” un “Maasdamer”.


Vēl “Siera klubs” degustācijai atveda AS “Valmieras piens” ražoto “Jāņu” sieru un “Lapzemes” sieru, AS “Rankas piens” “Valmieras” sieru un sieru “Kleo”, AS “Jaunpils pienotava” kūpināto sieru izlasi (“Mūka”, “Mednieku”, “Guni”, “Siera desas” un citus) un AS “Talsu piensaimnieks” “Talsu rituli – Krāsaino”. Kopā ar skolotājām Inesi Veidemani, Vitu Auderi un Elīnu Ozoliņu topošie pavāri un konditori degustācijas galdam pagatavoja, piemēram, siera plates ar dažādu šķirņu sieriem, biešu – biezpiena krēmu ar “Ķelmēnu” maizi, sviesta, saulē kaltētu tomātu un tomātu pastas krēmu, plaucētās mīklas bumbiņas ar dažādu krēmu pildījumu, rudzu maizes groziņus ar krēmsieru, vistas girosu, paprikas pildījumu, biezpiena plātsmaizi ar sviesta mīklas pamati un citus gardumus.
Biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova sarunā ar “Ziemeļlatviju” teic, ka “Meistara dienā” viņa stāsta tehnikuma audzēkņiem ne tikai par Latvijā ražotajiem sieriem, bet arī par sviestu, biezpienu un citiem piena produktiem.
“Turpinām ieviest jaunas tēmas, piemēram, saldējumu, šoreiz Rūjienā ražoto, par kura degustāciju audzēkņiem bija liels prieks. Ņemot vērā, ka Smiltenes tehnikums vēlas attīstīt augsto moderno toršu līniju, jo tehnikumā ir spēcīgi topošie konditori, piedāvājām meistarklasi Lambeth dizaina tortēm, kurām tika izmantots ļoti daudz “Smiltenes piena” ražotā krēmsiera ‒ trīs kilogrami, un “Straupes” sviests aptuveni divi kilogrami,” stāsta Vanda Davidanova.
Smiltenes tehnikuma 2. konditoru kursa audzēkne Rudīte Jegorova sarunā ar “Ziemeļlatviju” teic, ka piedalīšanās tādā meistarklasē bija ļoti vērtīga.
“Daudz uzzināju par Lambeth dizaina zīmējumiem, par to, kā stabilizēt kūkas, kā pagatavot krēmu. Man tā ir jauna pieredze, ko var izmantot mājas kūku cepšanai Izskatās vienkārši, bet, kad mēģini, ir sarežģīti. “Meistara dienā” uzzināju arī, cik daudz ir siera šķirņu, un tās visas varēja degustēt. Garšīgi,” vērtē Rudīte.
#SIF_MAF2025

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.