Piektdiena, 5. decembris
Sabīne, Sarma, Klaudijs
weather-icon
+5° C, vējš 1.95 m/s, DA vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Kēķa stāsti

Foto: Brigita Skaistkalne

“Prezidenta” zupa ar kabačiem un kausēto sieru

• 300 gramu kabaču,

• 150 gramu kartupeļu,

• 2 – 3 tomāti,

• 1 burkāns,

• 2 ķiploka daiviņas,

• 140 gramu kausētā
siera,

• 20 gramu sviesta,

• sāls,

• malti melnie pipari,

• dilles,

• 1,3 litri ūdens.

KAD ĀRĀ kļūst drēgnāks, siltai maltītei iesaku izvārīt “Prezidenta” zupu. Kāpēc tāds nosaukums? Gluži vienkārši – pirms gatavošanas beigām ēdienam piemaisīju šīs “markas” sieru. Kartupeļus un burkānus nomizoju un sagriezu nelielos gabaliņos, tāpat – arī nomizotu kabaci un tomātus. Ķiplokus sasmalcināju. Katlā izkausēju sviestu un vispirms tajā liku kartupeļus, burkānus un ķiplokus. Te pievienoju vēl arī sagrieztu selerijas kātu. Visu uz vidējas uguns apmaisot apcepu minūtes piecas. Tad pieliku kabačus un tomātus, pielēju ūdeni un vārīju apmēram desmit minūtes. Pēc tam zupai pievienoju kausēto sieru, kā arī sviestā saceptas gailenes. Piekaisīju sāli un piparus un vārīju vēl minūtes piecas, līdz siers bija izkusis. Gatavajai zupai pārkaisīju sasmalcinātus svaigu diļļu zaļumus.

Pildītas maltās gaļas “kabatiņas”

• 300 – 400 gramu maltās
gaļas,

• 1 kabacītis,

• 1 burkāns,

• 1 sīpols,

• 1 ķiploka daiviņa,

• 30 mililitru augu eļļas,

• 1 ēdamkarote skābā
krējuma,

• sāls,

• malti melnie pipari.

DĀRZEŅI ar malto gaļu sader kopā vienmēr. Šoreiz – paslēpti gaļas “kabatiņā”. Pildījumam notīrītus sīpolus un burkānus sagriezu un pannā ar augu eļļu apcepu, līdz sīpoli kļuva caurspīdīgi. Tad pieliku sagrieztu kabacīti un sautēju, brīdi pirms gatavības pievienojot skābo krējumu, sāli un maltus piparus. Visu samaisīju un vēl dažas minūtes pakarsēju.

Cūkgaļas šķiņķa maltajai gaļai piemaisīju sāli un piparus. Cepampapīra ar silikona pārklājumu apmēram pannas izmēra loksnes vidū izlīdzināju pusi maltās gaļas masas tā, lai veidojas plācenis. Ar nelielu, šaurāku cepampapīra loksni nosedzu pusi plāceņa, bet lielāko, apakšējo loksni kopā ar gaļu pārliecu uz pusēm, tādējādi šaurākā loksne palika vidū starp malto gaļu un izveidojās “kabatiņa”. Tāpat sagatavoju arī otru plāceni. “Kabatiņas” cepampapīrā liku uz sausas pannas un cepu vispirms no vienas puses, tad, ņemot aiz cepampapīra malām, apvērsu uz otru pusi un cepu līdz gatavībai. Pannu ar vāku nosegt nevajag. Tās liku uz šķīvja, atbrīvoju no papīra un piepildīju ar sagatavotajiem dārzeņiem.

Kefīra mīklas pankūkas ar kabačiem

• 450 mililitru kefīra,

• 400 gramu kabaču,

• 4 olas,

• dilles,

• pētersīļi,

• 280 gramu miltu,

• ½ tējkarotes sodas,

• ½ tējkarotes sāls,

• šķipsniņa maltu melno
piparu,

• augu eļļa.

IZMANTOJOT pusi no receptē paredzētajām izejvielām, izcepu maigas un garšīgas pankūkas. Vispirms uz smalkās rīves sarīvēju nomizotu kabača gabalu. Piemaisīju sāli un atstāju minūtes desmit, lai izdalās sula, pēc tam lieko šķidrumu nospiedu. Sasmalcināju diļļu un pētersīļu zaļumus.

Mazliet uzsildītam kefīram bļodā piesitu olas un ar putojamo slotiņu labi sakūlu. Piejaucu rīvētos kabačus, zaļumus un maltos piparus. Miltus ar sodu samaisīju un piesijāju kabaču masai. Visu kopā labi samaisīju, lai nepaliek miltu kunkuļi. Mīklai jābūt biezākai par dzeramo jogurtu. To vēl atstāju vismaz minūtes desmit nostāvēties. Tad karstu pannu ietaukoju ar augu eļļu, ar kausiņu lēju tajā mīklu un izlīdzināju. Cepu pankūku uz vidējas uguns vispirms no vienas, tad otras puses līdz gatavībai. Pirms katras nākamās mīklu atkal kārtīgi samaisīju. Izceptās pankūkas liku uz lēzenā šķīvja citu virs citas. Lieliski garšoja gan siltas, gan atdzisušas. Tās varam gan salocīt, gan sarullēt, pildīt ar krēmsieru ar ķiplokiem vai baudīt ar skābo krējumu.

Paltusa steiki pikantā rīvmaizē

• 1 kilograms paltusa
steiku,

• 2 olas,

• ½ citrona,

• 3 ēdamkarotes
rīvmaizes,

• 1 ēdamkarote maltas
paprikas,

• 1 ēdamkarote
kurkumas,

• garšvielu maisījums
zivju ēdieniem,

• sāls,

• malti melnie pipari,

• augu eļļa.

ZIVIS ĒDAM retāk, kā būtu nepieciešams. Citiem negaršo, citiem – par dārgu. Taču, ja izdodas pie tām tikt, ūdeņu iemītnieces varam pagatavot tik gardi, ka pirkstiņus aplaizīsim. Arī pārāk daudz laika nevajadzēs patērēt, un pusdienu vai vakariņu problēma atrisināta. Atlaidinātus paltusa steikus noskaloju zem ūdens un apsusināju papīra dvielī. Gabaliņus pārslacīju ar citrona sulu, apkaisīju ar sāli un svaigi maltiem pipariem, kā arī ar garšvielu zivju ēdieniem. Bļodā sakūlu olas. Atsevišķi sajaucu rīvmaizi kopā ar maltu papriku un kurkumu. Zivs steikus vispirms apmērcēju olās, tad kārtīgi apviļāju rīvmaizē ar garšvielām un liku cepties pannā ar augu eļļu no abām pusēm līdz brūnganai garoziņai.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.