Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Gatavojam limonādes no vasaras ogām

“Nopērc suliņu!” ir vārdi, kurus bieži vien vecākiem skandina bērni. Tā vietā, lai pirktu gatavus dzērienus, ir vērtīgi tos pagatavot pašiem, izmantojot svaigas ogas un procesā iesaistot bērnus. Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā jaunas dzērienu receptes ar vasaras garšu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Limonādes gatavošanas pamatprincipi

Gardu limonādi var pagatavot no dažādām vasaras ogām – tās var kombinēt, meklējot arvien jaunas garšu nianses. Normunds Baranovskis iesaka izmēģināt pārbaudītas garšu kombinācijas: ķirši un vaniļa, zemenes un rabarberi, mellenes un piparmētras. Ķiršu limonāde iegūs bagātīgu garšas buķeti, ja sīrupa vārīšanās laikā tam pievienos vaniļas cukuru. Meža mellenes ne vien garšo lieliski, bet arī piešķir dzērienam greznu krāsu. Lai daudzveidotu melleņu limonādes garšu, vārot sīrupu, var pievienot pāris piparmētru zariņu un piparmētru pielikt sīrupa vārīšanas beigās vien uz dažām minūtēm; savu spēcīgo garšu sīrupam tās atdos ātri. Limonādes gatavošanai var izmantot ne tikai svaigas, bet arī saldētas mellenes, kā arī upenes.

“Kombinācija zemenes un rabarberi, šķiet, ir jau klasika – to nereti izvēlas, cepot plātsmaizes un smalkmaizītes, kā arī vārot ievārījumu ziemai. Ja rabarberu laiks ir pagājis un arī saldētavas krājumos to nav, tad atspirdzinošs un gards dzēriens sanāks no veikalā nopērkamā rabarberu sīrupa,” iesaka Rimi Bērniem šefpavārs. Normunds Baranovskis skaidro, ka citronskābi vai svaigu citrusaugļu sulu var pievienot sīrupam, lai balansētu saldo un skābo garšu: “Ja sīrupu vāra no tādām skābām ogām kā skābie ķirši, jāņogas, dzērvenes vai citām, tad  skābuma regulētāju var nepielikt. Toties zemenēm, mellenēm un citām saldajām ogām tas lieti noderētu. Un, ja vēlas ļoti saldu dzērienu, arī saldajām ogām citronskābi, protams, var nepievienot.” 

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai pagatavotu veldzējošu limonādi, ir nepieciešams sīrups, ledus un gāzēts vai negāzēts ūdens. Ogu sīrupu var gatavot divos veidos – vārot un nevārot.

Vārīts sīrups

Nepieciešams:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
  • 200 g ogu; 
  • 500 ml ūdens; 
  • 400 g cukura (ja nav plānots sīrupu ilgstoši uzglabāt, cukuru var pievienot pēc garšas); 
  • 1 tējk. citronskābes.

Pagatavošana

Aplej ogas ar ūdeni, pievieno cukuru un citronskābi. Liec visu vārīties, līdz izveidojas sīrupa konsistences masa. Kad gatavs, vārījumu sablendē vai nokās.

Nevārīts sīrups
Nepieciešams:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
  • 200 g ogu; 
  • 200 g cukura; 
  • svaigi spiesta citrona vai laima sula.

Pagatavošana

Sastampā svaigas ogas un apber ar cukuru. Atstāj uz nakti ledusskapī, lai cukurs izvelk garšu no ogām. Ja sīrups gatavots no saldajām ogām, taisot limonādi, vari pievienot svaigi spiestu citrona vai laima sulu. 

Ķiršu un vaniļas limonāde

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nepieciešams:

  • 200 g skābo ķiršu; 
  • 400 g cukura (pēc garšas); 
  • 2 ēdamk. vaniļas cukura;
  • 500 ml gāzēta vai negāzēta ūdens; 
  • ledus.

Pagatavošana

Liec vārīties ķiršus ar cukuru un vaniļas cukuru. Kad sīrups gatavs, masu sablendē vai nokās un liec atdzesēties. Lai pagatavotu limonādi, piepildi stikla trauku ar ledu, uzlej atdzesētu sīrupu, ieber pāri palikušos ķiršus un pielej negāzētu vai gāzētu ūdeni. Limonādei vari pievienot arī svaigas piparmētras un plānās šķēlēs sagrieztus citrusaugļus. 

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Meža melleņu un piparmētru limonāde

Nepieciešams:

  • 200 g melleņu (svaigas vai saldētas mellenes vai upenes); 
  • 400 g cukura (pēc garšas); 
  • 500 ml gāzēta vai negāzēta ūdens; 
  • ledus;
  • piparmētra.

Pagatavošana

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Liec vārīties mellenes kopā ar cukuru. Kad sīrups gatavs, masu sablendē vai nokās un liec atdzesēties. Piepildi stikla trauku ar ledu, uzlej atdzesētu sīrupu un pielej negāzētu vai gāzētu ūdeni. Papildini limonādi ar svaigām ogām un piparmētrām.

Zemeņu un rabarberu limonāde

Nepieciešams:

  • 200 g svaigu zemeņu;
  • rabarberu sīrups;
  • 500 ml gāzēta vai negāzēta ūdens; 
  • ledus.

Pagatavošana

Sastampā zemenes. Stikla krūkā liec ledu, pievieno rabarberu sīrupu un sastampātas zemenes un pielej negāzētu vai gāzētu ūdeni.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.