
Foto: Brigita Skaistkalne
Dārzeņu zupa ar gailenēm “Rudens elpa”
● 400 gramu gaileņu,
● 1 sīpols,
● 4 kartupeļi,
● 2 burkāni,
● 1 cukīni,
● sāls,
● pipari,
● šķipsna rīvēta muskatrieksta,
● timiāns,
● lauru lapa,
● augu eļļa,
● nedaudz sviesta, pētersīļu lapiņas.
SASKATĪJUSIES publicētās bildes ar dzelteniem gaileņu paklājiem, sestdienas rītā nolēmu iet sēņot… uz tirgu. Un tiešām, viens – pēdējais – spainītis ar kārotajām meža veltēm vēl mani gaidīja. Ne par daudz, ne par maz, lai kārumu nodzītu, un cena atsvēra gan iespējamos ceļa izdevumus, gan bailes no varbūtējās satikšanās ar kādu četrkājainu biezokņa iemītnieku vai piesūkušos kukaini.
Gailenes iztīrīju, sagriezu un kopā ar sasmalcinātu sīpolu cepu augu eļļā nelielā karstumā apmaisot, līdz sēnēm izdalījies mitrums un ar sīpoliem tās bija viegli apcepušās. Tad katlā tām pārlēju litru ūdens, pievienoju nomizotus un gabaliņos sagrieztus kartupeļus un skaidiņās sarīvētus burkānus. Piekaisīju sāli un piparus un vārīju apmēram desmit minūtes. Pēc tam pieliku skaidiņās sarīvētu cukīni, lauru lapu, timiānu un muskatriekstu. Vārīju vēl 5 – 10 minūtes. Kad dārzeņi bija gatavi, noņēmu zupu no uguns un iemaisīju sakapātus pētersīļu zaļumus un sviestu. Ņammm, no bļodiņas ne atrauties!
Rīspapīra ruletītes ar malto gaļu un kāpostiem

● 6 – 8 ēdamā rīspapīra loksnes,
● 300 gramu maltās gaļas,
● 150 gramu svaigu kāpostu,
● 1 ķiploka daiviņa,
● 1 – 1,5 ēdamkarotes sojas mērces,
● sīpolu lociņi,
● pētersīļu zaļumi,
● sezama sēkliņas,
● augu eļļa.
RĪSPAPĪRU ēdienu gatavošanā līdz šim nebiju izmantojusi. Nopirkusi gan jau biju, taču nu atradu arī ideju, kā to izmantot. Sausā pannā malto cūkgaļu apcepu kopā ar sasmalcinātiem svaigiem kāpostiem un ķiplokiem, ar lāpstiņu drupinot, lai nepaliek kunkuļi. Kad pildījums bija izcepies, to pārliku bļodā, pievienoju sojas mērci un sasmalcinātus zaļumus. Visu labi samaisīju.
Katru rīspapīra loksni viegli samitrināju ar ūdeni, tai tā kļūtu elastīgāka un pakļautos locīšanai. Uz katras liku pildījumu, satinu ruletītē un vēl apsusināju papīra dvielī. Ruletītes izkārtoju pannā ar nelielu augu eļļas daudzumu un apcepu līdz zeltainai garoziņai. Pēc tam pārkaisīju ar sezama sēkliņām.
Biezpiena krēms ar zemenēm

● 250 gramu biezpiena,
● 75 grami cukura,
● 300 gramu zemeņu,
● 3 ēdamkarotes olu liķiera,
● vaniļas cukurs,
● 200 mililitru saldā krējuma,
● 1 tējkarote želatīna.
KAMĒR VĒL kāda zemenīte dabūjama, tās izmantoju arī šāda saldēdiena pagatavošanai. Želatīnu (šoreiz gan ņēmu nevis vienu, kā receptē norādīts, bet divas tējkarotes, jo ogas bija sulīgas un vēlējos stingrāku krēmu) aplēju ar aukstu novārītu ūdeni un uzbriedināju. Biezpienu, lai tas nebūtu graudains, ar kartupeļu stampājamo sietiņu saberzu viendabīgā masā. To pašu rīku izmantoju arī zemenēm, lai tās nebūtu jāberž caur sietu. Biezpienam pieliku ogu biezeni, cukuru un vaniļas cukuru garšai, pielēju arī olu liķieri un visu sajaucu. Pievienoju uzbriedināto un neuzvārot izšķīdināto želatīnu. Atsevišķi saputoju saldo krējumu un iecilāju biezpiena un ogu masā. To liku stikla trauciņos un ievietoju ledusskapī sastingšanai. Pēc tam rotāju ar svaigām zemenēm. Gardi gan!
Auksti kūpinātas makreles “tartars”
● ½ auksti kūpinātas makreles jeb skumbrijas,
● 50 gramu sīpolu,
● 100 gramu svaigu gurķu, ● 150 – 200 gramu krēmsiera,
● graudu sinepes,
● diļļu zaļumi.
LAI “PIESIETU DŪŠU” un baudītu ko sāļāku, skats reizēm vēršas arī uz veikala zivju nodaļas pusi. Labu laiku nebiju iegādājusies auksti kūpinātu skumbriju jeb makreli. Šoreiz to meklēju īpaši, jo vēlējos pagatavot pēc šiem ieteikumiem. Nepatīkamākais darbiņš gan vēl bija priekšā – zivij jānovelk āda un jāizņem asakas. Vienu iztīrīto fileju sagriezu nelielos gabaliņos. Nomizoju sarkano sīpolu un sīki sagriezu. Smalki sagriezu arī nomizotu svaigo gurķi. Tiem pievienoju krēmsieru un nedaudz graudaino sinepju, kā arī sasmalcinātus diļļu zaļumus. Visu labi samaisīju un pārkaisīju ar zaļumiem. Dekoratīvi šāds ēdiens izskatītos, ja servēšanai izmantotu īpašu formiņu vai noņemamo gredzenu un masu labi sapresētu – kā tartaru. Šai uzkodai labi pieder grauzdēta vai svaiga maizīte pēc izvēles.