Piektdiena, 5. decembris
Sabīne, Sarma, Klaudijs
weather-icon
+4° C, vējš 1.81 m/s, DA vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti


Foto: Brigita Skaistkalne

Ziedkāpostu, sēņu un cukīni sautējums

● 1 ziedkāposts,

● 150 gramu šampinjonu, gaileņu vai citu sēņu,

● 1 sīpols,

● 2 ķiploka daiviņas,

● ½ maza cukīni,

● 100 gramu spinātu,

● 5 kaltēti tomāti eļļā,

● 5 mazi tomātiņi,

● ½ glāzes buljona,

● sāls,

● pipari, olīveļļa.

ZIEDKĀPOSTU atbrīvoju no zaļajām lapām un ziedkopas sakapāju smalkos gabaliņos, lai veidojas “rīsi”. Sīpolu un ķiplokus sasmalcināju, cukīni sagriezu pusripiņās, šampinjonus – plāksnītēs. Smalkāk sagriezu arī kaltētos tomātus.

Pannā ar eļļu liku lēni cepties sīpolus un sēnes. Kad tie jau bija sacepušies, pievienoju ķiplokus un pacepu vēl kādu minūti. Tad pieliku ziedkāpostu “rīsus”, cukīni un kaltētos tomātus. Pielēju buljonu, ko pagatavoju no koncentrāta mazajā burciņā, uzliku pannai vāku un visu sautēju vismaz piecas minūtes. Pannā jābūt tikai pāris ēdamkarotēm šķidruma, – ja tas pilnībā novārījies, to varam nedaudz papildināt. Visbeidzot pievienoju arī rupji sagrieztus spinātus un četrās daļās sagrieztus mazos tomātiņus. Ik pa laikam apmaisot, sautēju, līdz spināti bija sašļukuši un tomātiņi izkarsuši. Veselīgi un gardi!

Lašmaizītes ar krēmsieru un kaperiem

● čabata vai bagete,

● mazsālīts vai kūpināts lasis,

● krēmsiers,

● kaperi,

● citrona sula,

● zaļumi,

● sezama sēkliņas.

UZKODĀM iesaku pagatavot brusketas jeb grauzdētas maizītes. Šoreiz – ar šādam nolūkam jau iecienīto lasi, taču nedaudz citādākas. Zivi varam izvēlēties kā mazsālītu, tā auksti kūpinātu, un te noder arī tostermaize, svaiga baltmaize vai pat saldskābmaize, bet izejvielu daudzums atkarīgs no ēdāju skaita. Maizi “Ciabatta” jeb čabatu sagriezu šķēlītēs un, pārsmērētu ar olīveļļu, uz pannas apcepu no abām pusēm. Varam maizītes ieziest ar olīveļļu, kārtot uz plāts un grauzdēt līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 5 – 10 minūtes. Svaigi grauzdētās šķēlītes pēc tam pārsmērēju ar krēmsieru – šoreiz tas bija bagātināts ar zaļumiem un ķiplokiem. Pāri kārtoju kūpināta laša gabaliņus un kaperus. Pārslacīju ar citronam izspiestu sulu un rotāju ar zaļumiem. Pēc garšas vēl varam uzkaisīt sezama sēkliņas. Vieglas uzkodas vai vakariņas gatavas!

Ceptas lavaša ruletītes ar sieru un olām

● 1 lavašs,

● 250 – 300 gramu puscietā siera,

● 3 vārītas olas,

● dilles,

● ķiploki,

● majonēze.

VIENKĀRŠI un ātri varam tikt pie gardas uzkodas, ja izmantojam lavašu. Vispirms gan izvārīju olas. Tās atdzesēju, nolobīju un sarīvēju. Tāpat sarīvēju arī sieru. Olām un sieram pievienoju sīki sagrieztus diļļu zaļumus, spiedē sasmalcinātus ķiplokus un majonēzi. Visu labi samaisīju un ar šo masu pārsmērēju lavaša plāksni. To satinu stingrā ruletē un pēc tam sagriezu apmēram pusotru centimetru biezās šķēlēs. Uzkarsētā pannā ar nepiedegošo pārklājumu tās cepu no abām pusēm līdz zeltainumam. Ruletītes labāk baudīt tikko ceptas, taču arī atdzisušām tām nav ne vainas – sātīgas un garšīgas.

Krējuma kūka ar cepumiem un banāniem

● 500 mililitru 20 % skābā krējuma,

● 300 gramu vārītā iebiezinātā piena,

● 150 gramu jebkuru cepumu,

● 2 gatavi banāni,

● 25 grami želatīna,

● 120 mililitru auksta ūdens,

● kakao pulveris.

ATRADU šo recepti un noglabāju, jo zināju, ka šādu kūku noteikti pagatavošu. Nu ķēros pie patīkamā darbiņa, un daudz laika tas neprasīja, – jācep nekas nebija. Vienīgi jāpagaida, līdz kūka bija sastingusi.

Želatīnu aplēju ar aukstu novārītu ūdeni un atstāju uzbriest minūtes 10 – 15. Lielā bļodā skābo krējumu un vārīto iebiezināto pienu ar cukuru sakūlu viendabīgā masā. Banānus nomizoju un sagriezu puscentimetru biezās ripiņās. Cepumus ar rokām salauzīju nelielos gabaliņos. Uzbriedināto želatīnu maisot izšķīdināju, neļaujot uzvārīties, un iemaisīju skābā krējuma un iebiezinātā piena masā. Pievienoju arī sagatavotos banānus un cepumus. Visu vēl apjaucu un lēju ar dubultu pārtikas plēvīti izklātā ovālajā veidnē. Nolīdzināju virspusi un ievietoju kūku ledusskapī sastingšanai. Vismaz stundas sešas vajadzētu paciesties. Tā kā šoreiz darbojos vakarā, gardums palika vēsumā pa nakti. Rītā to varēju pārkaisīt ar kakao pulveri, griezt gabaliņos un nobaudīt. Kūka bija izdevusies garšīga, arī par saldu nešķita.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.